Setuza dobývá trh a posiluje své ambice

Letošní řepkovou kampaň ovlivní dokončovaná zpracovatelská investice, která zvýší kapacitu výroby o 50 procent

Tržní podíl Setuzy v kategorii jedlých olejů dosahuje téměř 75 procent a letos ještě vzroste. Umožní to dokončovaná investice za půl miliardy korun.

Stanislav Šetina

Akciová společnost Setuza Ústí nad Labem se po sloučení s Lukanou, k němuž došlo koncem loňského roku, stala největším tuzemským zpracovatelem olejových komodit s roční kapacitou téměř 450 tisíc tun řepkového semene. Za několik měsíců dokončí modernizaci nové technologie a zvýší kapacitu zpracovaného řepkového semene na zhruba 600 tisíc tun.

Tržní podíl nejvýznamnější produkce Setuzy - jedlých potravinářských olejů - přesáhne tři čtvrtiny domácího trhu. Stavba nového provozu na extrakci olejnatých semem za půl miliardy korun je v Setuze před dokončením. Dodavatel technologie již zahájil montáž.

O vybudování nové extrakce, lisovny, filtrace a technologie na úpravu olejnatých semen v areálu podniku rozhodla valná hromada Setuzy zhruba před rokem. Generálním dodavatelem stavby se stála německá strojírenská společnost Krupp. Investice, která zvýší kapacitu produkce rostlinných olejů v Setuze o 50 procent, je z části kryta z nerozděleného zisku společnosti z minulých let a částečně z bankovního úvěru.

Veškeré stavební i montážní práce probíhají podle harmonogramu. »Setuza bude už od letošní řepkové kampaně disponovat jednou z nejmodernějších technologií na zpracování olejových komodit v republice,« uvedla pro náš list tisková mluvčí společnosti Marie Logrová. S kolaudací nového zařízení podnik počítá v prázdninových měsících. Plný výkon je naplánován na přelom října a listopadu.

Investiční program Setuzy vloni příznivě ovlivnily výsledky hospodaření. V tvorbě zisku firma docílila nejlepšího výsledku za posledních osm let. Celkové tržby za loňský rok se blíží pěti miliardám korun. Společnost snížila zadluženost a naopak zvýšila produktivitu.

Představitelé společnosti odhadují, že letos bude tento trend ještě markantnější. Logrová tvrdí, že produktivita dále poroste, a to pod vlivem redukce pracovních sil a rozšíření zpracovatelské kapacity olejových komodit po ukončení půlmiliardové investice.

Setuza předpokládá, že si upevní dosavadní silnou pozici mezi domácími producenty jedlých rostlinných olejů, ztužených tuků, zubních past, pracích prášků a mýdel. Po převzetí Lukany se Setuza stala rovněž významným tuzemským výrobcem bionafty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info