Spotřeba hovězího v ČR klesla za pět let o třetinu

Spotreba hovezího v CR klesla za pet let o tretinu

Rocní spotreba hovezího masa klesla v CR za posledních pet let o 32,5 procenta z 308,9 tisíce tun v roce 1996 na 208,5 tisíce tun živé hmotnosti v roce 2000. V letošním roce pocítá prognóza ministerstva zemedelství (MZe) s dalším snížením spotreby hovezího masa na 181 tisíc tun. V letech 1996 až 2000 postupne klesala také spotreba veprového masa, nicméne pomalejším tempem. V roce 1998 došlo dokonce k mírnému mezirocnímu zvýšení. Celkový pokles cinil pri lonské spotrebe 592,2 tisíce tun živé hmotnosti 17,9 procenta, když v roce 1996 spotrebovali odberatelé v CR 720,9 tisíce tun veprového masa. Spotreba masa na obyvatele je v CR podle reditele odboru marketingu a komodit na MZe Jana Pellara pomerne stabilní. Presný údaj za lonský rok MZe sice ješte nezná, dlouhodobe se však spotreba pohybuje mezi 80 až 85 kilogramy na osobu za rok. Mení se však její skladba. Lidé konzumují stále méne hovezího masa, což je dlouhodobý trend již od roku 1991. Tehdy obyvatel CR zkonzumoval v prumeru 22,4 kilogramu hovezího rocne, zatímco v roce 1999 to bylo již jen 13,8 kilogramu. Spotreba veprového se dlouhodobe zásadne nemení, mezi lety 1996 až 1999 však poklesla ze 49,2 na 44,7 kilogramu na osobu rocne. Zákazníci v CR dávají stále více prednost drubežímu masu, které vytesnuje ze spotreby predevším hovezí. V roce 1994 sporádal obyvatel CR 11,6 kilogramu drubežího masa rocne, v roce 1999 to bylo již 20,5 kilogramu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info