ČR zakázala dovoz i tranzit prasat z Británie

Státní veterinární správa (SVS) zakázala ode dneška do ČR dovážet i přes její území přepravovat

prasata, volně žijící přežvýkavce, jejich sperma, embrya, vaječné buňky a živočišné produkty z nich. SVS tak učinila v reakci na výskyt slintavky a kulhavky (SLAK) u prasat na jatkách v britském hrabství Essex. Oznámil to tiskový mluvčí SVS Josef Duben. V ČR podle Dubna výskyt nemoci nehrozí. SVS totiž v rámci veterinárních podmínek dovozu požaduje, aby veterinární autorita země, popřípadě regionu původu potvrdila, že se v místě minimálně

po dobu 12 měsíců SLAK nevyskytla. Z Británie, která vydala okamžitý zákaz vývozu, se navíc v poslední době žádná prasata ani vepřové nedovezlo, uvedl Duben.

Ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský uložil okresním veterinárním správám prověřit protinákazová opatření v chovech skotu a prasat. O spolupráci požádal také Komoru veterinárních lékařů.

Slintavka a kulhavka člověka na rozdíl od tzv. nemoci šílených krav (BSE) přímo neohrožuje. Při zavlečení do tuzemských chovů by však mohla napáchat nedozírné hospodářské škody, doplnil Duben.

Evropská komise reagovala na výskyt slintavky a kulhavky v Británii zákazem dovozu živých zvířat, masných a mléčných produktů z této země do ostatních států Evropské unie. V rozhodnutí zakázat dovoz prasat z Británie předešly EU Spojené státy, Irsko, Jižní Korea a Nizozemsko. V rámci EU se kulhavka a slintavka naposledy vyskytla loni v Řecku. V Británii se nyní

tato nemoc objevila po 20 letech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info