Investoři mají zájem o Tchecomalt

Tento týden má být vybrán z deseti oslovených firem investiční poradce pro prodej

ČSOB požádala o vydání předběžného opatření, které by konkursnímu správci zakázalo nakládat s majetkem úpadce.

Oldřich Babický

O akciové podíly v držení společnosti Tchecomalt Group, která je v konkursu, projevili zájem další investoři. »Jsou to velké renomované firmy jak ze zahraniční, tak i tuzemské. Jejich záměrem je koupit majetkové podíly skupiny Tchecomalt jako celek,« řekl správce konkursní podstaty Pavel Tomčala.

Tchecomalt Group, a. s., kontroluje spolu s Potravinářským holdingem, a. s., majoritní podíly v 16 dceřiných firmách, které se zabývají sladovnictvím, krmivářstvím, obchodem se zemědělskými komoditami a rovněž šlechtěním a produkcí osiv. Tomčala je správcem konkursní podstaty i v Potravinářském holdingu a k prodeji chce nabízet sdružené balíky akcií držené oběma firmami.

S tím souhlasí rovněž věřitelský výbor, který na svém posledním zasedání neměl žádné připomínky k informačnímu memorandu a umožnil jeho nabídnutí zájemcům o podniky ze skupiny. Správce se dohodl s věřitelským výborem, že bude proveden výběr investičního poradce pro prodej majetku úpadců Tchecomalt Group a Potravinářský holding.

»Osloveno bylo deset firem, z nichž správce v součinnosti s věřitelským výborem na konci tohoto měsíce vybere nejvýhodnější nabídku,« poznamenal Tomčala. s tím, že kromě ceny a termínů pro přípravu veřejné soutěže bude rozhodující doporučení, jaké kroky adepti na investičního poradce navrhnou pro dosažení co nejvyššího zpeněžení.

Správce dále informoval, že věřitelský výbor schválil prodej konkursní podstaty mimo dražbu. »Nechápu však, proč ve stejný den, kdy se zasedání výboru konalo, největší věřitel podal k soudu návrh na vydání předběžného opatření, které by správci zakázalo jakýmkoliv způsobem nakládat s akciovými podíly v majetku úpadce,« zdůraznil. Spis týkající se společností Tchecomalt Group a Potravinářský holding byl přitom postoupen Vrchnímu soudu v Olomouci. »Ze strany největšího věřitele byla podána námitka podjatosti soudce,« dodal Tomčala.

Z přihlášených pohledávek v objemu 2,51 miliardy korun připadá největší díl na ČSOB, a to 2,35 miliardy korun. Skupina Tchecomalt byla totiž téměř výhradně financovaná IPB. Systém byl nastaven tak, že prostředky na zálohy pro zemědělce pomáhala zajišťovat pro podniky ze skupiny mateřská společnost Tchecomalt Group. Úrodu z nadcházející skližně pro Tchecomalt Group jako úpadce ale nikdo neprofinancuje. Podle konkursního správce zástupce ČSOB na posledním jednání věřitelského výboru prohlásil, že banka je připravena zahájit jednání na zajištění povozního financování podniků ze skupiny, které doposud zajištovala v rozhodující míře Komerční banka a Tchecomalt Group, a. s.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info