Havlíčkobrodský Rebel Američanům chutná

U pokladen sítě newyorského obchodního řetězce Food Emporium se v loňském roce stala značka havličkobrodského piva Rebel druhou nejčtenější položkou hned po tamním pivu Budweiser dodávaném pivovarnickou společností Anheuser-Busch. »V USA jsme loni posílili obchodní pozici natolik, že v soutěži World Beer Cup bylo naše pivo vyhodnoceno na druhém místě v kategorii piv plzeňského typu. Celkem se zúčastnilo 1160 vzorků piv od 370 pivovarů ze 37 zemí,« uvedl obchodní ředitel pivovaru Pavel Prchal.

»Uplatnění havlíčkobrodského piva v USA se dá považovat za malý zázrak,« konstatoval Petr Boháček z pražské firmy Czech Beer Importers Inc., která exportuje česká piva do USA. Podle jeho slov se Rebel začíná prodávat i v oblasti Chicaga, Bostonu a na dalších místech Spojených států.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod loni zvýšil v meziročním srovnání výstav piva o 13 procent a prodal rekordních 167 000 hektolitrů, čímž se stal největším producentem z devíti pivovarů východních čech. Z tohoto množství prodal přes 10 procent v zahraničí, kromě USA také ve Švédsku, Německu a na Slovensku. »Nyní vedeme intenzívní obchodní jednání v severní Itálii. Pokud kontrakt podepíšeme, dosáhne export v letošním roce zhruba 15 procent celkové produkce,« dodal Prchal.

Havlíčkobrodský pivovar je první v regionu, který k prvnímu březnu přistoupil ke zdražení piva na tuzemském trhu o 40 - 50 haléřů za půllitr. Toto opatření Prchal vysvětluje především růstem cen vstupů. Tuna sladovnického ječmene stoupla z loňských 3300 na 4300 korun, totéž platí o chmelu, který podražil na tuně dokonce o 45 000 Kč. »Nechceme jít cestou laciných nízkostupňových piv, používáme pouze krátkodobé akce a do ceny promítáme zvýšené náklady už několik let po sobě vždy k 1.březnu,« vysvětluje obchodní strategii Prchal. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a.s., je v držení dědiců práva várky. V současné době to je 24 fyzických osob.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info