Poláci dostanou pitnou vodu z Ostravska

Severomoravské vodovody a kanalizace rozšiřují své služby mimo území České republiky

Pavel Šmíd

Pravidelné dodávky pitné vody zahájí letos v říjnu a. s. Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) do oblasti hornoslezského města Jastrzebie Zdroj. Vyplývá to ze smlouvy, kterou včera v Ostravě podepsali představitelé SmVaK a vodárenské spoléčnosti Jastrzebski zaklad wodociagów i kanalizacji. »Naše společnost má k dispozici systém, jenž disponuje velkými nevyužitými kapacitami kvalitní pitné vody, a proto jsme hledali možnosti jejich lepšího využití,« vysvětlil motivaci tohoto projektu generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl.

Po téměř tříletých přípravách spojených se složitým jednáním o možnostech vstupu na dotčené soukromé pozemky bude v nejbližší době zahájena výstavba sedmikilometrového přivaděče o průměru 500 mm, kterým voda poteče do zrychlovací čerpací stanice v Petrovicích u Karviné a dále pak na polské území. Maximální kapacity přenosu 10 000 metrů krychlových vody za den bude možné využívat od prosince. Na polské straně se ale musí dokončit ještě liniová část a místní rozvody ve městě Jastrzebie Zdroj, ležícím zhruba 15 km od státní hranice.

Investiční náklady dosáhnou na našem území částky 74,5 mil. Kč a společnost SmVaK si je bude hradit z vlastních zdrojů. »Výhodnost této akce spočívá nejen v cenovém rozdílu, ale také ve kvalitě dodávané pitné vody,« uvedl šéf partnerské polské vodárenské společnosti Tadeusz Pilarski. Místostarosta stotisícového města Jastrzebie Zdroj Krzystof Gadowski zase ocenil, že město získá druhý významný zdroj vysoce jakostní pitné vody. »Naši investici ve výši přibližně 5 miliónů zlotých, pořízenou na úvěr, budeme splácet pět až šest let, z rozdílů cen pitné vody,« konstatoval Pilarski s tím, že přesné kalkulace se budou odvíjet od celkové cenové situace.

Podle dostupných údajů je nyní jednotková cena pitné vody v Katovickém vojvodství přibližně dvojnásobně vyšší než v ostravském regionu. »Do Polska jsme se dostali s pitnou vodou zejména díky její kvalitě,« konstatoval Kyncl. »Naše další záměry na vyšší využití kapacit soustavy ostravského oblastního vodovodu spočívají ve vyvedení vody směrem na jih. Připravujeme nyní projekt, podle kterého bychom mohli do lokalit měst Hranice na Moravě a Přerov dodávat za dva roky 200 až 300 sekundových litrů pitné vody,«. dodal Kyncl. Tím by se nahradily dosavadní málo kvalitní zdroje z řeky Bečvy, vyřešilo zásobování tamního obyvatelstva, ale také průmyslových subjektů včetně nově vznikajícího komplexu firmy Philips v Hranicích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info