O pojištění proti kulhavce není mezi zemědělci příliš velký záje

O pojištění proti kulhavce není mezi zemědělci příliš velký zájem

Zemědělci se mohou pojistit proti riziku kulhavky a slintavky u pojišťoven, které pojištění hospodářských zvířat pro případ nákazy provozují. Výrazně vyšší zájem o tento produkt však pojištovny v současné době nezaznamenaly.

»Česká pojišťovna nepociťuje nárůst zájmu o pojištění proti riziku kulhavky a slintavky,« uvedl její mluvčí Michal Urban s tím, že produkt je standardní součástí pojištění hospodářských zvířat. Pojišťovna Generali zaznamenala o zemědělské pojištění pouze mírně zvýšený zájem.

ČSOB pojišťovna uvažuje o tom, že by pojištění rizika nákazy kulhavkou a slintavkou na příkaz hlavního akcionáře, belgické banky KBC, na přechodnou dobu přerušila, sdělil obchodní ředitel společnosti Luděk Jandera.

Pojišťovací.domy škody způsobené nemocemi kulhavky a slintavky zatím nevyplácely, protože tato nákaza byla v ČR naposledy registrována v roce 1975. Z nakažlivých nemocí zvířat se objevil pouze v polovině devadesátých let mor prasat, za jehož škody ČP vyplatila zemědělcům zhruba 60 miliónů Kč, upozornil Urban.

Slintavka a kulhavka se vyskytly předminulý týden na jatkách v britském hrabství Essex. Státní veterinární správa by v případě zavlečení nákazy do ČR vymezila ohnisko, ochranné pásmo a zakázala přesuny zvířat. Následovala by likvidace nemocných zvířat a dezinfekce prostor.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info