Farmáři mohou kvůli úředníkům přijít o dotace

Připraví liknavost ministerských úředníků české zemědělství o stamiliony korun? Zemědělci se toho obávají. Trnou, že jejich projekty, které chtěli financovat z fondu Evropské unie, ztroskotají na pomalosti byrokratů. Evropská komise vyčlenila pro české zemědělce 800 milionů korun. Tyto peníze ale rolníci dostanou pouze tehdy, když ministerstvo zemědělství vytvoří administrativní podmínky pro jejich čerpání. Co víc, úředníci je musí vytvořit včas. Čerpání dotací pro roky 2000 a 2001 je časově omezené. Evropská komise jejich převedení do příštího roku nepovolila.

Někteří z českých zemědělců přitom mají již měsíce připravené projekty, které chtějí z unijního fondu Sapard financovat. Čekají jen na chvíli, kdy je budou moci předložit.

Zatím to udělat nemohou. Česká republika dosud Evropské komisi nepředložila akreditaci platební agentury, jež má sloužit k vyplácení dotací. Bez ní čeští zemědělci unijní dotace nedostanou.

Mezi ty, kdo na příspěvky z fondu Sapard netrpělivě čekají, patří Martina Rešlová z Jindřichova Hradce.

"Mám projekt pěstování kvalitního ovoce a zeleniny bez použití agrochemikálií," řekla Rešlová. Plán pro využití unijního fondu má také mlékař ze středních Čech, který se chystá modernizovat zpracovatelský provoz. Odmítl však o něm podrobně hovořit i uvést své jméno, aby proti sobě nepopudil ministerské úředníky. Fond Sapard je určen pro přidružené země Evropské unie, které se připravují na vstup do "patnáctky". Je zaměřen na podporu modernizace potravinářských firem a ekologického hospodaření.

Většina z přidružených zemí žádost o schválení platební agentury pro fond Sapard zaslala do Bruselu již loni. Bulhaři již všechny formality vyřídili a peníze čerpají.

České ministerstvo zemědělství však o schválení platební agentury Evropskou unii dosud nepožádalo.

"Pokud agentura nebude včas akreditována, přijdeme o stejnou částku, o niž nás připravila nemoc šílených krav ve státech Evropské unie," sdělil Jan Veleba, zemědělský podnikatel z Jihlavska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info