Strach z kulhavky už zasáhl celý svět

Britská vláda zatím odložila nařízení, že je třeba likvidovat i zdravá zvířata, pokud se v okolí projeví slintavka a kulhavka.

Epidemie slintavky a kulhavky, která před třemi týdny vypukla v Británii, vyvolala vlnu až panických obav v celém světě.

Francouzský list Libération označil tuto situaci za "globální potravinovou psychózu" a dodal, že v řadě zemí je patrná "mentalita obležení", neboť se snaží "izolovat pomocí karantény od zbytku světa".

Zároveň však tento deník vyslovuje pochyby, "zda ochranná opatření (v celé řadě zemí) nejsou motivována spíše ochranářskými zájmy než legitimními zdravotními starostmi".

Bezradnost britské vlády, jak tuto nejnakažlivější chorobu dobytka ve své zemi zastavit, se projevilo o víkendu odvoláním nařízení, podle něhož měli farmáři v oblastech zasažených nákazou preventivně vybít veškerá svá stáda.

Nervozita se projevila i ve vzdálené Austrálii, která nařídila přísné kroky proti dovozu potravin. V důsledku strachu z dovlečené nemoci stoupl na ostrově prodej klokaního masa o dvacet procent.

Jak je na tom Česká republika, kde se tato nemoc zatím neobjevila?

Čeští zemědělci, jejichž chovy jsou pojištěny proti nákaze, by mohli v případě rozšíření slintavky a kulhavky na území ČR dostat současně dvě náhrady za vybitá stáda. Jedna náhrada by byla od státu, který by nařídil likvidaci zvířat, a druhá od pojišťovny. Řekl to ředitel právního odboru Ministerstva zemědělství Jindřich Urfus. Z vyjádření finančních ústavů, které pojišťují rizika nákazy hospodářských zvířat, vyplývá, že v případě nařízení Státní veterinární správy vybít stáda s nakaženými zvířaty proplatí pojištěným zemědělcům všechny utracené kusy.

Nové předpisy se týkají i očkování. Pokud Státní veterinární správa ČR (SVS) přistoupí k nouzové vakcinaci proti slintavce a kulhavce, maso očkovaných zvířat nebude možno po tepelném zpracování spotřebovat, jako tomu bylo dosud. "Dotyčná zvířata by posléze skončila v kafileriích, aby se vyloučila z potravního řetězce," řekl mluvčí SVS Josef Duben. Důvodem je podle něj strach, že by se virus mohl v prostředí udržet. SVS má připraveno 60 tisíc dávek vakcíny proti této nákaze.

Jak jsou na tom naši turisté? Podle informací Generálního ředitelství cel neomezují orgány Německa, Rakouska, Francie a Slovenska dovoz potravin pro osobní potřebu z ČR. Lidé, kteří cestují z ČR do zahraničí, se proto nemusejí obávat, že jim budou potraviny pro osobní potřebu zabaveny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info