Izraelští pštrosi zaplňují stoly vyděšených Evropanů

Poptávka po zdravém pštrosím mase v Evropě roste. Na jatkách izraelské pštrosí farmy Zemach, která chová čtrnáct tisíc ptáků, je rušno. "V tomto ročním období většinou nemíváme velké objednávky. Teď kvůli strachu ze slintavky a kulhavky a nemoci šílených krav prodáváme úplně všechno," tvrdí generální manažer firmy Jaakov Or. To je sice dobrá zpráva pro farmu, ale špatná pro osmiměsíční pštrosí mladíky ve výběhu. Kdyby trh zůstal, co býval, měli vyměřeno třináct měsíců života. Teď je zhruba za měsíc čeká poslední výšlap - z otevřené ohrady nahoru na kopec k továrně na zpracování masa. Milovníci dobrého jídla pštrosí maso už dávno vyhledávají kvůli nízkému obsahu cholesterolu a tuku. Vyšší cena však zatím tuto lahůdku odsuzovala spíš do říše specialit. Zatímco za kilo hovězího zákazník na Západě zaplatí v průměru osm dolarů (zhruba 308 korun), za stejné množství pštrosího masa dá patnáct. Kampaň propagující přednosti pštrosího masa pomohla Zemachu v 90. letech prorazit na trhy ve Spojených státech. Přesto však zůstávalo mnoho lidí příliš konzervativních na to, aby přešli nastálo na pštrosí maso. Nejlepší kuchař je v tomto případě strach z kulhavky a slintavky a z nemoci šílených krav. Ten totiž dává šanci na trvalé rozšíření trhu, který se nyní v Evropě omezuje především na Itálii a Francii. "Právě v těchto dnech hodně lidí ochutnává pštrosí maso. Doufáme, že z mnohých se stanou trvalí konzumenti," říká Or.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info