Kotle na biomasu nestačí poptávce

Z některých komínů stoupá kouř s vlastnostmi bojových plynů

Zdražení zemního plynu obrátilo pozornost k jiným způsobům vytápění.

Vít Smrčlca

Přibližně o polovinu zvyšuje letos výrobu kotlů na zplyňování dřeva firma Atmos. V konečném součtu chce za letošní rok vyrobit 12 500 kotlů. Podobně další významný výrobce zařízení na vytápění biomasou, společnost Verner plánuje letos zvýšit obrat o polovinu, a to na 200 miliónů korun. »Naše kapacity nestačí, musíme využívat kooperací s jinými firmami,« zhodnotil majitel firmy Vladimír Verner současný zájem o vytápění pomocí biopaliv, kdy výrobci kotlů na dřevo nestačí vyrábět.

Po zdražení zemního plynu se podle odborníků mění dosavadní výhradní orientace na plyn u domácností, firem, ale i celých obcí. Hledají se levnější varianty vytápění, protože se předpokládá další zdražování plynu. »Při spalování plastů v domácích kotlích odcházejí z komína emise na úrovni bojových plynů,« řekl Ladislav Tintěra z firmy Seven, zabývající se efektivním využíváním energií, k tomu, že zejména na venkově se začaly spalovat v domácích kamnech a kotlích PET lahve, pneumatiky a další plasty. Dále upozorňuje, že vedle biopaliv jsou progresivním způsobem vytápění například tepelná čerpadla, na které Pražská energetika dává zvýhodněný cenový tarif.

»Zemnímu plynu není odzvoněno,« tvrdí Jiří Bém z České energetické agentury. Považuje plyn za stále velice vhodný, čistý způsob vytápění, s dodávkou až do domu. Předpokládá ale, že se brzy začnou používat při jeho využiti malé kogenerační jednotky a palivové články, které dokáží domácnost nebo firmu zásobovat vedle tepla i elektřinou. Palivové články, s nimž chce do dvou let přijít na trh firma Vaillant, navíc nevytvářejí emise.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info