Lidé se bojí nákazy a žádají tablety místo kapslí

Lidé se bojí nákazy a žádají tablety místo kapslí Strach z nemoci šílených krav mají někteří pacienti, kteří užívají léky v podobě kapslí. Ty se totiž vyrábějí z želatiny, která se získává z orgánů vepřového nebo hovězího dobytka.

Léky v kapslích nechci. Nemáte obyčejné tabletky? Takovéto dotazy poslouchají v posledních dnech někteří čeští lékárníci ze strany zákazníků, kteří si přicházejí pro své léky. Rostoucí zájem o klasické tabletky není "návratem do starých časů", způsobily jej obavy z nemoci šílených krav. Kapsle jsou totiž vyráběny z želatiny, kterou výrobci léčiv získávají z vybraných orgánů vepřového a hovězího dobytka. "Lidé přicházejí a říkají, že nechtějí chytit nemoc šílených krav, a k tomu ještě přidávají možnou nákazu slintavkou a kulhavkou. Mají strach, a tak raději nakupují pilulky," řekla jedna pražská lékárnice, která si nepřála být jmenována.

Odborníci: Obavy jsou neopodstatněné

"V případě, že by se tyto obavy rozšířily, mohlo by to ohrozit firmy vyrábějící tyto tobolky," dodala. Její obavy však považuje za zbytečné profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jan Pokorný. "Výroba léků je tajemstvím každé firmy. Netroufnu si proto říci, jakým způsobem je ta či ona kapsle vyrobena. Na druhé straně bych ale pacienty uklidnil v tom, že želatina je zpracovávána tepelně a chemicky, a proto by zde výrazné nebezpečí hrozit nemělo," řekl chemik. Uživatele kapslí uklidňuje také vedoucí výroby měkkých želatinových tobolek Ladislav Gazdoš, který je zaměstnán v zahraniční firmě vyrábějící léčiva. "Skutečně kapsle vyrábíme z želatiny. Tu ale získáváme z vybraných částí kůže, které nejsou virulentní," řekl.

Firmy mají strach o zákazníka

Podnik, ve kterém pracuje, ale přesto pomalu najíždí na dovoz suroviny ze zemí mimo Evropu. "Není to kvůli tomu, že bychom se obávali nákazy a nedůvěřovali technologiím, kterými je želatina zpracovávána. Tuto změnu provádíme kvůli tomu, abychom stoprocentně ujistili naše odběratele a zákazníky o nezávadnosti kapslí," vysvětlil Gazdoš. Surovinu na výrobu tobolek lze také získat z rostlin. Tato možnost je ale podle Gajdoše stále ve vývoji. "Některé léky se dnes již bez želatinových kapslí aplikovat nedají. Proto byly vymyšleny takové výrobní postupy, aby vše bylo bezpečné. Želatina se zpracovává chemicky a tepelně a výsledný produkt nemá s orgány zvířat již takřka nic společného," upřesnil Gajdoš. Nedůvěra občanů v kapsle je proto podle něj zbytečná. Kapsli v lékárně by si bez větších obav koupila i tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze Blanka Pospíšilová. "Výrobci mají definovány podmínky, za jakých musejí vyrábět pomocné látky k přípravě léků. Vše je pod přísným dohledem. Bezpečnost želatiny neustále prověřujeme," řekla. Někteří odborníci přesto připouštějí, že by vyvolaný strach z kapslí mohl způsobit problémy firmám, které je vyrábějí. "Kdyby lidé přestali tyto léky kupovat, přineslo by to nepříjemné následky. Myslím si ale, že přípravky jsou tak důkladně testovány, že veškeré obavy jsou nepodložené," sdělil pracovník české firmy vyrábějící léky, který si nepřál uvést své jméno. "Proto doufáme, že zákazníci budou rozumní."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info