Zásady MZe ČR - dotace na odbahnění rybníků pro rok 2001

Zásady Ministerstva zemědělství České republiky

č.j. 3553/2001-6000 k poskytování a čerpání dotací na odbahnění rybníků pro rok 2001

Ministerstvo zemědělství České republiky (dále jen “MZe”) v rámci státní vodohospodářské politiky jako hlavního nástroje na podporu realizace potřebných opatření v oblasti zadržení vody v zemědělsky obhospodařované krajině se zřetelem

· k potřebě zabezpečit obnovu akumulační a retenční funkce rybníků v zemědělsky obhospodařované krajině,

· k vysoké finanční náročnosti procesů pro zajištění potřebných opatření,

· k potřebě řešit odbahnění rybníků s chovem ryb (zákon č. 102/1963 Sb., o rybářství, v jeho pozdějších zněních),

a v souladu se zákonem č. 218 ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech, a o změně některých souvisejících zákonů (zejména pak § 14 až § 19)

vydává tyto zásady k poskytování a čerpání dotací určených na podporu odbahnění rybníků (dále jen “Zásady”).

ČÁST PRVNÍ

Všeobecné údaje

Čl. 1

Všeobecná ustanovení

1.1. Zásady stanovují podmínky pro přijetí žádosti, pravidla pro výběr žádosti a jejího projednání, pro poskytnutí dotace a její použití na stanovený účel - odbahnění rybníků, kterým se rozumí odtěžení naplavených sedimentů, včetně odstranění rostlin a dřevin v mělkých částech rybníků.

1.2. Dotací se rozumí peněžní prostředky státního rozpočtu, státních finančních aktiv nebo Národního fondu poskytnutých právnickým nebo fyzickým osobám na stanovený účel (dále jen “dotace”).

1.3. Na peněžní prostředky státního rozpočtu - dotaci není právní nárok.

1.4. Dotace je nenávratná, neinvestičního charakteru.

1.5. MZe může v mimořádně odůvodněných případech rozhodnout o odlišném postupu oproti ustanovení těchto Zásad.

Čl. 2

Předmět dotace

2.1. Předmětem dotace je:

odbahnění rybníka s chovem ryb o katastrální výměře do 5,5 ha.

Čl. 3

Žadatel (příjemce) dotace

3.1. Žadatelem nemůže být zahraniční osoba fyzická ani právnická (§ 21, zákona č. 513/1991 Sb. Obchodního zákoníku, ve znění pozdějších úprav )

3.2. Žadatel (příjemce) dotace musí být podnikatelem podle obchodního zákoníku (§2 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších úprav) a to:

3.1.1. fyzická nebo právnická osoba, zapsaná v obchodním rejstříku nebo podnikající na základě živnostenského oprávnění provozující zemědělskou prvovýrobu nebo rybářství,

3.1.2. fyzická osoba (samostatně hospodařící rolník) registrovaná obecním úřadem podle zákona č. 105/1990 Sb., o soukromém podnikání občanů, v jeho pozdějších zněních.

3.3. Žadatel nesmí v roce, ve kterém žádá o přidělení dotace, požádat o poskytnutí dalších peněžních prostředků v rámci programů poskytovaných MZe, ani jiným orgánem státní správy, na odbahnění téhož rybníka.

3.4. Dotaci nelze poskytnout státním podnikům, organizačním složkám státu ani příspěvkovým organizacím.

3.5. Výše dotace na odbahnění rybníka se poskytuje do maximální výše 80 % nákladů na odbahnění rybníka a maximální výše dotace do 150 Kč na 1 m3 vytěženého sedimentu.

3.6. Dotace nepřísluší žadateli, jestliže žadatel má ke dni podání žádosti nevypořádány své splatné závazky vůči Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu, Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, Pozemkovému fondu ČR, Fondu národního majetku a splatné závazky vyplývající z již uzavřených smluv o půjčkách, dotacích a podporách ze státního rozpočtu.

3.7. Dotace se neposkytuje žadatelům v konkurzním řízení nebo v likvidaci.

ČÁST DRUHÁ

Podávání žádostí a jejich projednání

Čl. 4

Podací místo žádosti

4.1. Žádost o poskytnutí dotace podává žadatel u územně příslušné Zemědělské agentury (dále jen “ZA”) :

žadatel - právnická osoba v místě podnikání,

žadatel - fyzická osoba dle místa bydliště.

ZA žádost zaeviduje dnem přijetí.

4.2. Žádosti se přijímají ode dne účinnosti těchto zásad.

4.3. Žádost musí být doručena ZA v termínu do 15. března 2001

Čl. 5

Náležitosti žádosti o dotaci

5.1. Vyplněný formulář žádosti dle vzoru přílohy č. 1 Zásad.

5.2. Doklad o vlastnictví, nájmu nebo o jiném právním důvodu hospodaření s rybníkem, doložený výpisem z katastru nemovitostí (list vlastnictví) a snímkem katastrální mapy.

5.3. Doklad o registraci samostatně hospodařícího rolníka vydaný obecním úřadem podle zákona č. 105/1990 Sb., o soukromém podnikání občanů, v jeho pozdějších zněních nebo výpis z obchodního rejstříku ne starší 3 měsíců, respektive jeho ověřená fotokopie.

5.4. Doklad o registraci žadatele k dani z přidané hodnoty (dále jen “DPH”).

5.5. Projektová dokumentace, která musí obsahovat:

· technickou zprávu,

· návrh technologických postupů,

· harmonogram prací,

· rozpočet s výkazem výměr.

Součástí projektové dokumentace jsou grafické přílohy:

· situační plán rybníka,

· příčné řezy vyhotovené vždy po 30 - 50 m k ose rybníka,

· podélný řez v ose rybníka.

Základními technickými jednotkami jsou:

· celkový objem sedimentů vyjádřený v m3, který má být odtěžen,

· náklad na 1 m3 odtěženého sedimentu.

5.5.1. Zcela odděleně musí být uveden rozpočet zahrnující náklady na odtěžení a uložení sedimentů. Případné rozpočty na výstavbu nebo opravy funkčních objektů rybníka se uvádějí zvlášť, avšak na ně se dotace neposkytují a jsou hrazeny z vlastních nebo jiných zdrojů vlastníka nebo nájemce rybníka.

5.5.2. Plátce DPH uvádí celkové rozpočtové náklady bez DPH, ostatní příjemci dotace uvádí celkové rozpočtové náklady včetně DPH.

5.6. Nedílnou součástí žádosti jsou vyplněné formuláře (viz přílohy č.2 a 3) ISPROFIN - RA 80 a RA 82.

5.7. Doklad referátu životního prostředí okresního úřadu okresu, k němuž katastrálně přináleží rybník, který má být odbahněn (dále jen “RŽP OkÚ). Doklad RŽP OkÚ stanoví, zda odbahnění rybníka, uložení sedimentů, případné opravy nebo výstavba či rekonstrukce funkčních objektů rybníka, obsažené v projektové dokumentaci, budou podléhat ohlášení podle zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů a nebo vodoprávnímu projednání podle zákona č. 138/1973 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů.

5.8. Doklad o zkoušce zdravotní nezávadnosti sedimentu.

5.9. Doklad o způsobu využití a uložení vytěženého sedimentu podle výsledků zkoušky zdravotní nezávadnosti. K ukládání sedimentu na pozemcích je nutné doložit souhlas vlastníků nebo nájemců pozemků.

5.10. Prohlášení žadatele (dle přílohy č.7), že se podrobně seznámil s obsahem Zásad.

Čl. 6

Posouzení a projednání žádostí o dotaci

6.1. ZA zkontroluje, zda předložená žádost splňuje náležitosti dle čl. 5 Zásad a předá ji do 15-ti kalendářních dnů od přijetí odboru vodních toků a meliorací MZe (dále jen “OVM”).

6.2. Nesplňuje-li žádost náležitosti uvedené v čl. 5 Zásad nebo obsahuje-li zjevně nesprávné údaje, vrátí ji ZA žadateli s uvedením chybějících dokladů, případně nesprávných údajů do 15-ti kalendářních dnů ode dne jejího doručení, s výzvou k jejich doplnění. Nedojde-li k odstranění vad žádosti do 15-ti kalendářních dnů ode dne doručení výzvy, považuje se žádost za žádost podanou po lhůtě a dotace se neposkytne.

6.3. Žádosti o dotace spolu s požadovanými doklady předložené ve stanoveném termínu a obsahující veškeré náležitosti podle Zásad budou posouzeny na poradě náměstka pro vodní hospodářství MZe (dále jen “porada NM”).

6.4. Z projednání žádosti na poradě NM se pořizuje protokol, ve kterém jsou uvedeny závěry projednání žádosti, přiznání či nepřiznání dotace a výše poskytnuté podpory.

6.5. V důsledku nedostatku finančních prostředků, může žádost být projednána a navržen přislib na následující kalendářní rok, respektive odložena k projednání v následujícím kalendářním roce.

6.6. O schválení žádosti, o příslibu, odkladu či zamítnutí žádosti OVM informuje ZA do 15-ti dnů od projednání na poradě NM a tato do 15 dnů od doručení žadatele. V případě zamítnutí žádosti vrátí OVM příslušné ZA žádosti se zdůvodněním.

Čl. 7

Rozhodnutí o poskytnutí dotace

7.1. Na základě protokolu z jednání porady NM vyzve OVM žadatele jimž byla schválena dotace k provedení výběrového řízení na zhotovitele prací dle zákona č. 199/1994 Sb.o zadávání veřejných zakázek, v jeho pozdějších zněních. Po předložení výsledků výběrového řízení a předložení smlouvy o dílo vydá OVM Rozhodnutí pro jednotlivé žadatele. Kopii Rozhodnutí zašle OVM příslušnému finančnímu úřadu a ZA.

7.2. Dotace se poskytují na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen “Rozhodnutí”).

7.3. Žádosti, na které nebyla v kalendářním roce přiznána dotace z důvodu nedostatku finančních prostředků a které splňují všechny náležitosti dle čl. 5 Zásad se přesunují do roku následujícího, ve kterém jsou považovány za doručené dle bodu 6.1. Zásad.

ČÁST TŘETÍ

Čerpání a použití dotace

Čl. 8

Čerpání dotace a rozpočtová kázeň

8.1. Dotaci poskytnutou podle Zásad lze použít pouze k úhradě oprávněně vzniklých nákladů na realizaci akce, které jsou předmětem dotace podle vydaného Rozhodnutí.

8.2. Finanční prostředky jsou MZe, Agenturou SAPARD, odborem plateb uvolňovány na účet žadatele na základě Rozhodnutí a dílčích faktur do celkové výše uvedené v rozhodnutí, potvrzených příjemcem dotace a OVM.

8.3. Příjemce dotace je povinen vést dokumentaci provedených prací a dodávek.

8.4. Příjemci dotace, kteří jsou plátci DPH nesmí hradit DPH z dotace a uvádí finanční potřeby na formulářích RA bez DPH. Ostatní příjemci dotace uvádí finanční potřeby na formulářích RA včetně DPH.

8.5. V případě zjištění porušení rozpočtové kázně tj. neoprávněného použití nebo zadržení finančních prostředků státního rozpočtu se neoprávněně použité nebo zadržené prostředky odvedou do státního rozpočtu postupem podle § 44 zákona č. 218/2000 Sb., přičemž odvod neoprávněně použitých nebo zadržených částek uloží příslušný územní finanční úřad.

8.6. Vyúčtování celkových poskytnutých finančních prostředků zdokladuje příjemce vyúčtováním skutečně vynaložených a prokázaných nákladů na odbahnění rybníka zemědělské agentuře v termínu do 31. října běžného roku. ZA ověří vyúčtování z hlediska správnosti a předá doklad MZe, Agentuře SAPARD, odboru plateb do 15-ti dnů od doručení.

8.7. Po ukončení prací předloží příjemce v termínu do 15.11. běžného roku ZA potvrzení příslušného vodohospodářského orgánu RŽP OkÚ (dle přílohy č.8 Zásad), že odbahnění rybníka bylo provedeno kvalitně a v souladu s projektovou dokumentací. Současně předloží i čestné prohlášení o splnění podmínek pro poskytnutí dotace podle zásad MZe, kterými se stanoví podmínky pro poskytnutí dotace na odbahnění rybníků pro rok 2001 (přílohy č.5 a 6 Zásad).

8.8. Příjemce odpovídá za použití dotace na stanovený účel, za správný způsob účtování a za správnost celkového vyúčtování podle ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. 9

Kontrolní činnost a závěrečné vyhodnocení

9.1. Příjemce dotace je povinen umožnit řádné provádění kontrolní činnosti MZe a MF.

9.2. Pověření pracovníci ZA a OVM jsou oprávněni provádět kontrolu věcné správnosti a dodržování podmínek stanovených rozhodnutím o přidělení dotace.

9.3. Během realizace akce provádí kontrolní činnost příslušná ZA v rozsahu podle § 40 zákona č. 218/2000 Sb.. V případě zjištění závažných nedostatků sdělí tuto skutečnost příslušnému finančnímu úřadu. Kontrolní činnosti podle jiných právních předpisů nejsou tímto dotčeny.

9.4. V případě, že ZA či OVM při kontrole zjistí závažné nedostatky, které lze kvalifikovat jako porušení rozpočtové kázně, neprodleně tuto skutečnost oznámí místně příslušnému finančnímu úřadu.

ČÁST ČTVRTÁ

Pravidla pro posouzení a výběr akce

Čl. 10

Hlavní kriteria pro výběr akcí

10.1. Žádost musí být úplná, věcně správná a obsahovat všechny náležitosti dle čl. 5 Zásad, a splňovat ostatní podmínky pro poskytnutí dotace podle jednotlivých ustanovení Zásad.

ČÁST PÁTÁ

Závěrečná ustanovení

Čl. 11

Přílohy Zásad

11.1. Nedílnou součástí Zásad jsou tyto přílohy:

1) Vzor žádosti o poskytnutí dotace na odbahnění rybníka

2) Formulář ISPROFIN - RA 80

3) Formulář ISPROFIN - RA 82

4) Vzor zápisu o kontrole plnění podmínek pro poskytnutí dotace MZe č.j.3553/2001-6000

5) Čestné prohlášení příjemce dotace - fyzické osoby o splnění podmínek pro poskytnutí dotace podle Zásad MZe č.j.3553/2001-6000

6) Čestné prohlášení příjemce dotace - právnické osoby o splnění podmínek pro poskytnutí dotace podle Zásad MZe č.j.3553/2001-6000

7) Čestné prohlášení při podání žádosti o poskytnutí dotace

8) Potvrzení místně příslušného RŽP OÚ o provedení odbahnění.

Čl. 12

12.1. Tyto Zásady nabývají účinnosti dne 1.února 2001.

Za Ministerstvo zemědělství:

Ing. Karel T u r e č e k v.r.

náměstek ministra pro vodní hospodářství

přílohy ve formátu zip v připojeném souboru

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info