Aktuálně o české potravinové legislativě. Část II .

Vyhláška č. 24/2001 Sb. novelizující vyhlášku č. 324/1997 Sb. o označování potravin a tabákových výrobků

Vyhláška o označování je jedním z předpisů, které zajímají nejširší okruh uživatelů a týká se nejvíce viditelných faktorů. Proto je velmi významná a všichni uživatelé se musí co nejrychleji přizpůsobit změnám, které přináší novela publikovaná ve Sbírce zákonů, částka 7, ze dne 17. ledna 2001. Celý oddíl 1 (§ 1 až 7) je přeformulován, jsou doplněny §§ 6a, 6b a 6c. Celý oddíl 2 pojednávající o přípustných odchylkách od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e",je z vyhlášky 324/1997 s účinností od 1. 7. 2001 vypuštěn, protože tato problematika bude nyní řešena samostatnými vyhláškami č. 328/2000, 329/2000 a 330/2000 Sb. Dále jsou uvedeny hlavní změny v jednotlivých paragrafech.

§ 1 Upřesňují a doplňují se některá základní ustanovení (povinné označování i přepravních a skupinových obalů; u názvu obchodní firmy uvedení, zda jde o výrobce, dovozce či pro-dejce; upřesnění ohledně označení šarže, vyjádření způsobu úpravy potraviny aj.). S ohledem na praktickou reálnost značení vnějších obalů nepodléhají označovací povinnosti takové obaly, ve kterých jsou přepravovány nebalené potraviny, jsou otevřené a denně používané ve velkých počtech (na pečivo, zeleninu apod.).

§ 2 Definují se termíny "označení", "údaj o hmotnosti nebo objemu", "nálev", "rovnocenná potravina".

§ 3 Je doplněna možnost zvolit v případě polotuhých a šlehaných potravin buď hmotnostní nebo objemové jednotky stejně jako u polotekutých potravin. Nová je povinnost uvádět hmotnost pevné části nejen u potravin v nálevu, ale i v jedlém oleji nebo ve vlastní šťávě. S výjimkou bylin a koření se nevyžaduje označování hmotnosti nebo objemu u balení do 5 g nebo 5 ml.

§ 4 Doplňuje se povinnost uvádět v případě potravin označených datem použitelnosti teplotu skladování ve stupních Celsia. Dále se uvádí, že byla-li balená potravina rozbalena za účelem prodeje jejích částí, považuje se z hlediska povinností prodejce za potravinu nebalenou. Znamená to, že datum minim. trvanlivosti nebo použitelnosti a skladovací podmínky, uvedené na původním obalu výrobcem, již neodpovídají skutečnosti a musí být proto zkráceny a přizpůsobeny novým podmínkám po rozbalení potraviny, za což odpovídá prodejce.

§ 5 Doplňuje se obecné ustanovení týkající se jednoznačné a vyčerpávající formy, jakou se má uvést způsob použití potraviny.

§ 6 V souladu s úpravou § 6 zákona o potravinách byla doplněna povinnost uvádět ve složení i doplňky stravy a látky určené k aromatizaci. Přidaná voda se nyní nemusí označovat jako složka potraviny, pokud se během technologického procesu odpaří, byť jen zčásti. V odst. 8 je nově je zformulováno, kdy musí být uveden hmotnostní nebo objemový podíl určité složky.Podle odst. 13 lze potravinu označit za potravinu se sníženým obsahem určité živiny, je-li obsah této živiny snížen o více než 25 % proti obvyklé potravině. V odst. 15 se doplňuje i povinnost uvést použité náhradní sladidlo v blízkosti názvu potraviny.

§ 6a, 6b Jsou obsažena ustanovení týkající označování přídatných látek, která byla tímto přesunuta z vyhlášky č. 298/1997Sb.

§ 6c Jedná se o zcela nová jsou ustanovení týkající se označování potravin nového typu včetně geneticky modifikovaných.

§ 7 Upřesňují a rozšiřují se ustanovení chránící spotřebitele před klamáním. Byl vypuštěn zákaz používání předpony eko, bio u názvu potraviny, neboť tuto problematiku řeší nové ustanovení v odst. 5, s odkazem na nový zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, který řeší mimo jiné též označování biopotravin. Nově jsou specifikovány zákazy chránící spotřebitele před klamáním i v důsledku např. zavádějícího tvaru a vzhledu obalu nebo obalového materiálu, uspořádání obalu s potravinou při nabízení k prodeji, grafických úprav obalu atp.

Účinnost. S výjimkou několika ustanovení (část § 6a, 6b a 6c, oddíl 2) nabývá vyhláška účinnosti dnem vyhlášení (17. 1. 2001). Podle ustanovení původní vyhlášky č. 324/1997 Sb. lze vyrábět a označovat potraviny až do 31. 12. 2001 (obdobně jako v případě vyhlášky č. 23/2001 o potravinách pro zvláštní výživu). Stejně tak lze v tomto období vyrábět a označovat podle ustanovení novely. U potravin nového typu, zejména s g.m.o., které podléhají povinnému schvalování již od 1. 1. 2001, přičemž účinnost jejich označování je až od 1. 1. 2002, se umožňuje, aby se nové označování uplatnilo též od 1. 1. 2001.

(Úplný text vyhlášky č. 324/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. včetně komentáře byl vydán v ÚZPI v rámci souboru "Česká potravinová legislativa, část 6" - cena 130 Kč. Materiál lze objednat na adrese UZPI, Slezská 7, 120 56 Praha 2, e-mail: klient@uzpi.cz, fax: 02 / 24 25 39 38.)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info