Riziko BSE je u nás mizivé, říká Duben

Značně rozčarováni jsou pracovníci Státní veterinární správy rozhodnutím Evropské unie zařadit Českou republiku mezi země s vysoce pravděpodobným výskytem BSE. " Vyčítají nám, že jsme dováželi skot ze zemí, kde se BSE vyskytla. Že jsme dováželi masokostní moučku. My jsme dokladovali, že víme, kde ta zvířata jsou, že všechna budou vyšetřena. Rakousko také dováželo moučku i skot a je ve skupině dvě - my ve skupině tři," říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Čím si to vysvětlujete?

Tady nejde o přístup k České republice, ale o přístup ke kandidátským zemím. Berou nás jako zemi, která něco říká, ale není tak důvěryhodná jako členský stát. K vyšetřování jsme se přihlásili sami. Tvrdíme, že riziko BSE u nás je minimální.

Vědecký výbor ve stanovisku o Česku napsal: Pasivní dohled na BSE před rokem 1997 neexistoval a do roku 2001 byl nedostatečný.

Nedá se s tím souhlasit. My jsme stejně jako unie zakázali krmení moučkou, moučku jsme zpracovávali bezpečně. Od roku 1991 jsme vyšetřovali na BSE zvířata, která jevila příznaky nervového onemocnění.

Jak vyšetřování pokračuje?

Máme ze státních peněz přislíbeno osm milionů korun, abychom mohli vyšetřit zhruba pět tisíc kusů za rok. Zatím jsme peníze nedostali, takže žijeme z rezervy. Až ji vyčerpáme, vyšetřovat přestaneme.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info