Čech srovnatelný se Švýcarem?

Státní veterinární správa ČR považuje srovnání naší republiky se Švýcarskem z hlediska nebezpečí BSE za neúměrné a zavádějící.

Vědecký řídící výbor Evropské komise totiž rozhodl o zařazení naší republiky do třetí skupiny zemí z hlediska nebezpečí výskytu BSE: „ … v současné době je ve vaší zemi pravděpodobný výskyt jednoho nebo více případů zjevných nebo dosud neprojevených případů BSE, které ale nejsou dosud zjištěny.“ Ve stejné skupině se ale nachází kromě nás a ostatních kandidátských zemí též Švýcarsko, které na rozdíl od nás v letech 1985 - 1989 dovezlo z Velké Británie 6 tisíc tun britské masokostní moučky a kde od roku 1990 dosud bylo zjištěno 360 případů BSE.

Smutné je, že všechny aktivity ČR usilující o odpovídající zhodnocení rizik a důvěryhodnosti našeho veterinárního dozoru nepřineslo ovoce. ČR totiž požádala v roce 1998 na základě Doporučení komise 98/477/EC pro Geografické hodnocení rizika BSE o zhodnocení našeho rizika. Státní veterinární správa předložila Vědeckému řídícímu výboru požadované dokumenty, a to ne jednou, požadovaný dotazník byl do poslední chvíle doplňován o další a další údaje celkem sedmkrát, a to do minulosti až 20 let. S návrhem rozhodnutí veterinární správa též vyjádřila důrazný nesouhlas, a s politováním konstatuje, že argumenty nebyly vzaty v úvahu.

Proto nyní důrazně žádá, jak Ministerstvo zemědělství, tak Státní veterinární správa o přehodnocení tohoto rozhodnutí a o zařazení naší republiky do skupiny 2 jako je například Rakousko, které dováželo jak zvířata, tak masokostní moučku i od nás a je takovýmto způsobem hodnoceno.

Překvapuje nás rovněž, že tímto rozhodnutím Vědecký řídící výbor zpochybňuje i certifikace některých členských států EU, a to zejména Francie a Holandska, od kterých máme potvrzeno, že se v chovech původu k nám dovezených zvířat BSE až dosud nevyskytla. Stejně tak orgány veterinární správy Německa a Francie potvrzovaly, že masokostní moučka k nám dovážená je připravována za parametrů, které legislativa EU až doposud nepovažovala za potřebné změnit. Svědčí to o tom, že Vědecký řídící výbor nevěří ani vlastním orgánům členských zemí EU. Možná je namístě otázka, jak potom chceme, aby věřil nám!

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info