Belgie urychlí jednání o vstupu do Unie

Největší pokrok učiní vyjednávači v oblasti životního prostředí a volného pohybu kapitálu.

Pavel Telička se domnívá, že Brusel chce odvést co největší kus práce, aby ovlivnil přípravu hodnotících zpráv.

Jaroslav Lenert

Belgie učiní pro rozšíření Evropské unie maximum a urychlí rozhovory s kandidátskými zeměmi tak, aby bylo možno již na začátku příštího roku mít jasný přehled o připravenosti jednotlivých zemí na vstup do bruselského společenství. Státní tajemník Pavel Telička vidí několik příčin rychlejšího tempa jednání. Belgie, která bude unii ve druhé polovině roku předsedat, bude podle něho hlavně chtít udržet vysoké tempo, nasazené nyní vedoucím Švédskem. "Mimo to si Belgičané uvědomují, že se blíží konec jednání a že mají značnou odpovědnost. Velkou roli hraje i jejich pragmatismus - proto chtějí některé složité otázky vyřešit v době, kdy na ně budou mít silný vliv. I při posledním rozšíření došlo k největšímu pokroku za belgického předsednictví, a to je pro nás také jasným důvodem k optimismu," vysvětlil Telička. O "jasném tahu na branku" ze strany belgické vlády svědčí mimo jiné i skutečnost, že první jednání s kandidáty proběhnou ihned po zahájení předsednictví, tedy již v červenci. "Je jasné, že žádné prázdniny nebudou, protože Belgičané nechtějí ztrácet čas. Jejich jednání je vždy vysoce efektivní," dodal Telička. Dosud vždy rozhovory o přistoupení přestaly na konci června a byly obnoveny až v září. Hlavní vyjednávač se domnívá, že Belgie chce odvést co největší kus práce, aby ovlivnila přípravu hodnotících zpráv. Do nich se započítává pokrok kandidátských zemí, který učinily za posledních 12 měsíců vždy do konce srpna, výjimečně i o několik dnů později.

Naše jednání s unií však brzdí překážky na obou stranách. Státní tajemník přiznal, že ne vždy reagujeme dostatečně rychle. Proto bude nutné, aby vládní integrační výbor přijímal rozhodnutí během 24 hodin, a ne dnů jako doposud. Ministři by mohli používat evropský systém "tiché procedury", kdy odpovědný politik přijme rozhodnutí, rozešle ho kolegům a pokud se nikdo v dohodnutém termínu neozve, považuje se za přijaté.

Problémy jsou však i s přístupem některých bruselských úředníků. "Například v oblasti hospodářské soutěže již mohla být jednání o mnoho dále, možná i uzavřena, ale brzdí je odklady ze strany Bruselu. Přitom se jedná o kapitolu, jíž sice unie přikládá mimořádný význam, ale nejedná o ní," vysvětlil Telička.

Značný pokrok v jednání očekává státní tajemník například v oblasti volného pohybu kapitálu. "Tam je již vše vysvětleno, tudíž i hotovo. Unie po nás již nic nepožaduje," řekl. Také rozhovory o životní prostředí se zřejmě rychle pohnou kupředu, jelikož vláda minulý čtvrtek zaslala snad již poslední upřesňující vysvětlení k žádostem o výjimku z evropského práva. Nyní je tedy na členských zemích unie, aby vypracovaly svůj jednotný postoj k našim požadavkům na výjimky, týkající se znečištění vod a recyklace obalů.

Problémem je pro nás jednání o finanční kontrole a o audiovizuálních otázkách. Vše totiž troskotá na tom, že Parlament nepřijal příslušné zákony, které mu předložila vláda. "Jakmile k tomu dojde, budeme moci rychle uzavřít i tyto kapitoly," upozornil Telička. Předpokládá se, že předseda Evropské rady ministrů financí, Bosse Ringholm ze Švédska, bude o dosud chybějícím zákonu o finanční kontrole ve veřejné správě jednat i během svého dnešního jednání s vicepremiérem a ministrem financí Pavlem Mertlíkem.

Podle Teličky by měla pokročit i jednání o sociálních otázkách, jelikož Ministerstvo práce a sociálních věcí již na žádost Evropské komise vypracovalo analýzu dopadů vstupu na českou společnost. Tento dokument již byl zaslán do Bruselu. Všechny uvedené otázky by se podle státního tajemníka mohly projednávat již na příští mezivládní konferenci, na niž se v polovině května sejdou ministři zahraničí členských a kandidátských zemí unie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info