Cestující i celníci si uleví

Na hranicích dochází od 00 hodin 6. dubna ke zrušení dezinfekce vozidel i bot cestujících do naší republiky. Rozhodlo o tom Ministerstvo zemědělství na základě doporučení Ústřední nákazové komise. Státní veterinární správa věří, že slintavka a kulhavka (SLAK) má v Evropě již kulminaci za sebou. Nicméně obezřetně sleduje všechna podezření, která se čas od času v zemích EU objevují.

Mimořádná veterinární opatření, která platila do 5. dubna se tedy zásadně mění. V platnosti zůstává pro země EU zákaz dovozu a tranzitu živých sudokopytníků. Ze zemí s výskytem SLAK (Velké Británie, Irska, Francie a Nizozemí) pak platí i nadále zákaz dovozu a tranzitu

spermatu, embryí a vaječných buněk sudokopytníků, masa, tepelně neopracovaných výrobků (z mléka a masa) včetně produktů, které nejsou bezpečně ošetřeny (týká se i potní vlny, neošetřené srsti, štětin a žíní) a dále i objemných krmiv, tj. sena a slámy, chlévské mrvy a hnoje.

I nadále platí pro Ministerstvo zdravotnictví ČR povinnost v rámci kontrol běžného hygienického dozoru prováděných orgány ochrany veřejného zdraví zjišťovat původ masa a masných výrobků v zařízeních veřejného stravování. Kde je podezření na ilegální dovoz nahlásit příslušné okresní nebo městské veterinární správě.

Platí též zákaz dovozu potravin pro osobní spotřebu ze zemí EU, a to masa, mléka a výrobků z nich. Na letištích platí i nadále povinnost dezinfekce i zákaz dovozu potravin pro osobní spotřebu cestující ze zemí EU, aby se postihli všichni cestující ze zemí s výskytem slintavky a kulhavky. Vzhledem k tomu, že prakticky rychle není možné odlišit odkud kdo letí a kde přistupoval, platí tato povinnost pro všechny cestující z EU. Zákaz dovozu potravin pro osobní spotřebu platí i pro cestující po silnici i železnici ze stejných důvodů. Nadále se též musí tzv. neškodně likvidovat i zbytky jídel z letadel, vlaků i autobusů přijíždějících ze zemí EU. Toto opatření se pochopitelně netýká potravin originálně balených v ČR, v neporušených obalech, které jsou určeny pro cestující během přepravy.

Soukromým veterinárním lékařům, kontrolním orgánům a poskytovatelům služeb, kteří vstupují do našich chovů se ukládá povinnost při všech návštěvách měnit pracovní oděv, řádně se umývat a dezinfikovat a nezajíždět vozidly do objektů, ve kterých jsou chována zvířata. Taktéž zůstávají v platnosti: zákaz svodů (výstav) vnímavých zvířat, povinnost veterinárního osvědčení pro přesun i v rámci okresu, klinické vyšetření a veterinární osvědčení pro přesuny zvířat cirkusů a zvěřinců. Podmínkou pro vydání veterinárního osvědčení pro přesun je to, že soukromý veterinární lékař musí vnímavá zvířata vyšetřit tak, jakoby byla podezřelá ze SLAK.

Z i nadále platných omezení vyplývá, že nebezpečí slintavky a kulhavky bereme opravdu vážně. Státní veterinární správa je si vědoma škod, které by zavlečení této nemoci na naše území přineslo. Proto také v případě výskytu počítá s možnou nouzovou vakcinací. O plošné vakcinaci však nemůže být řeči, nejen proto, že se v EU i ve světě nevakcinuje, ale především proto, že vakcinovaná zvířata přece jen nesou jisté riziko jako přenašeči nemoci. Krom toho si ti, kteří po vakcinaci volají neuvědomují, že vakcinovaná zvířata prakticky nelze prodat.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info