Zpráva o trhu zeleniny 14.týden 2001
06.04.2001 | VÚZE
NTIS | Ceské republikyNezávislý tržní informační systémMánesova 75 Praha 2 PSČ 120 58 | 02/22 00030102/22 000405 | |||
AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY | |||||
- | - | - | - | ||
Ročník V. Číslo 13 | NTISČR | 5. dubna 2001 | Týden 14/2001 |
Zpráva o trhu zeleniny
Vydavatel | Obsah | Strana |
NTISČR | Komoditní zpravodajství | 1 |
Mánesova 75 | Informace o cenách zeleniny v ČR | 2 |
Praha 2 | Zahraniční obchod | 3 |
PSČ 120 58 | Informace ze zahraničí | 5 |
KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ
Ceny zemědělských výrobců (CZV) ve 14. týdnu, ve srovnání s 13. týdnem, se zvyšovaly u zelí hlávkového bílého i červeného a u celeru. Průměrné CZV se změnily v rozpětí 6,3 % až + 10,5 %. Nejvíce se zvýšila průměrná CZV zelí hlávkového bílého (+ 10,5 % na 4,20 Kč/kg).
V následujícím období se z domácích druhů zeleniny očekává nižší nabídka než poptávka u červené řepy, mrkve a karotky a celeru. Nabídka bude vyšší než poptávka u zelí hlávkového bílého, zelí kysaného baleného i volného a zejména u cibule. Nabídka pokryje poptávku u zelí hlávkového červeného.
Obchodní odbytové ceny (OOC) ve 14. týdnu proti 13. týdnu zaznamenaly z tuzemských druhů pokles cibule suché červené, mrkve a karotky a zelí hlávkového červeného. Pokles průměrných OOC byl z těchto druhů výrazný u cibule suché červené ( 13,9 % na 10,50 Kč/kg). Z dovezených druhů zeleniny došlo k poklesu průměrných OOC brokolice, brukve bílé, červené řepy, květáku, papriky zelené, žluté, póru, rajčat, ředkve, ředkvičky, salátu hlávkového a žampiónů. Pokles průměrných OOC byl z těchto druhů zeleniny významný u ředkvičky ( 31,1 % na 9,30 Kč/sv.), salátu hlávkového ( 19,8 % na 8,90 Kč/ks) a rajčat ( 12,3 % na 20,60 Kč/kg). Růst průměrných OOC byl zaznamenán z tuzemských druhů u celeru, cibule suché světlé, kapusty hlávkové, zelí hlávkového bílého, zelí kysaného baleného i volného a žampiónů. Růst průměrných OOC byl z těchto druhů zeleniny významný u zelí hlávkového bílého (+ 32,6 % na 6,10 Kč/kg) a kapusty hlávkové (+ 25,0 % na 15, Kč/kg). Z dovezených druhů zeleniny se zvýšily průměrné OOC cibule suché světlé, cibule suché červené, česneku, kapusty hlávkové, křenu, mrkve a karotky, petržele bez natě, zelí hlávkového červeného a zelí kysaného baleného. brukve bílé, celeru, cibule suché světlé, červené řepy, česneku suchého, všech druhů papriky, petržele, zelí hlávkového bílého a zelí kysaného baleného. Z těchto druhů zeleniny byl výrazný růst průměrné OOC zjištěn u okurek salátových (+ 28,5 % na 32,90 Kč/kg) a kapusty hlávkové (+ 12,0 % na 21,50 Kč/kg).
Zahraniční obchod
V únoru 2001 byla nejvíce importována rajčata (3 624,6 t za jednotkovou hodnotu 15,90 Kč/kg). Hlavními dodavateli rajčat byli Španělsko (3 102,6 t za 15, Kč/kg), Maroko (372,3 t za 21,70 Kč) a Nizozemsko (46,2 t za 15,60 Kč/kg). Cibule bylo dovezeno 2 904,5 t za 2,70 Kč/kg, nejvíce z Polska (2 720,5 t za 2,40 Kč/kg), ze zemí EU bylo dovezeno pouze 182,1 t za 7,40 Kč/kg. Mrkve se dovezlo 2 827,2 t za 5,80 Kč/kg, nejvíce z Francie (1 130,4 t za 5,20 Kč/kg), Nizozemska (545,9 t za 5,70 Kč/kg), Polska (445,9 t za 2,90 Kč/kg),Belgie (380,2 t za 8,50 Kč/kg) a Rakouska (245,0 t za 7,50 Kč/kg). Papriky se nakoupilo 2 265,3 t za 25,10 Kč/kg, převážně ve Španělsku (1 989,9 t za 25,60 Kč/kg). Okurek bylo dovezeno 2 116,5 t za 16, Kč/kg, převážně ze Španělska (1 989,4 t za 15,90 Kč/kg). Květáku bylo nakoupeno 1 551,4 t za 9,20 Kč/kg, zejména v Itálii (796,8 t za 9,20 Kč/kg) a Francii (751,8 t za 9,20 Kč/kg). Zelí pekingského se dovezlo 1 198,8 t za 6,60 Kč/kg, převážně z Polska (539,2 t za 5,60 Kč/kg), Rakouska (309,0 t za 7, Kč/kg) a Maďarska (257,1 t za 7,40 Kč/kg).
NTISČR
NTISCR
Informace o cenách zeleniny v ČR
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 5. 4. 2001 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Ceny zemědělských výrobců | Změna průměrné CZVproti 29. 3. | |||
- | - | minimální | maximální | průměrná | v Kč | v % |
Celer | kg | 7,50 | 11,20 | 9,30 | +0,60 | +6,9 |
Cibule suchá světlá | kg | 3,50 | 5,00 | 4,20 | -0,10 | -2,3 |
Červená řepa | kg | 4,50 | 6,00 | 5,30 | -0,20 | -3,6 |
Mrkev a karotka | kg | 6,00 | 9,50 | 7,40 | -0,50 | -6,3 |
Pastinák | kg | 12,00 | 15,00 | 13,70 | - | - |
Pažitka | ks | 8,50 | 9,00 | 8,80 | - | - |
Zelí hlávkové bílé | kg | 3,80 | 5,50 | 4,20 | +0,40 | +10,5 |
Zelí hlávkové červené | kg | 4,00 | 6,50 | 5,70 | +0,10 | +1,8 |
Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 14. týden 2001 Kč/MJ
- | - | Nákupní ceny | ||||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | |||||
- | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | |
Brokolice | kg | - | - | - | 20,00 | 40,10 | 32,60 | |
Brukev gigant | ks | - | - | - | 10,60 | 10,60 | 10,60 | |
Brukev s natí bílá | ks | 9,50 | 11,00 | 10,20 | 10,80 | 12,50 | 11,60 | |
Celer bez natě | kg | 7,00 | 11,50 | 9,60 | 9,20 | 10,00 | 9,60 | |
Cibule suchá světlá | kg | 3,30 | 4,30 | 3,90 | 3,50 | 3,70 | 3,60 | |
Cibule suchá červená | kg | 7,20 | 9,00 | 8,10 | 6,10 | 14,20 | 10,10 | |
Červená řepa | kg | 3,00 | 6,60 | 5,20 | 4,50 | 5,00 | 4,70 | |
Česnek | kg | - | - | - | 29,00 | 31,50 | 30,50 | |
Kapusta hlávková | kg | - | - | - | 16,00 | 30,50 | 19,70 | |
Kapusta růžičková | Kg | - | - | - | 14,50 | 14,50 | 14,50 | |
Křen | kg | - | - | - | 41,80 | 49,00 | 44,50 | |
Květák | ks | - | - | - | 19,00 | 25,40 | 22,50 | |
Mrkev a karotka | kg | 6,50 | 9,80 | 8,10 | 9,00 | 10,50 | 9,90 | |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 22,00 | 28,50 | 26,00 | |
červená | kg | - | - | - | 42,00 | 55,00 | 48,00 | |
zelená | kg | - | - | - | 43,00 | 53,00 | 48,70 | |
žlutá | kg | - | - | - | 30,00 | 52,00 | 43,10 | |
Pekingské zelí | kg | - | - | - | 17,70 | 35,00 | 27,40 | |
Petržel | kg | 18,00 | 21,00 | 19,50 | 22,00 | 26,60 | 24,30 | |
Pór | kg | - | - | - | 18,50 | 22,90 | 21,00 | |
Rajčata | kg | - | - | - | 13,00 | 21,00 | 16,90 | |
Ředkev bílá | ks | - | - | - | 7,90 | 20,00 | 13,70 | |
Ředkvička | sv. | - | - | - | 4,80 | 10,90 | 8,00 | |
Salát barevný | ks | - | - | - | 16,60 | 17,90 | 17,40 | |
Salát hlávkový | ks | - | - | - | 4,30 | 10,40 | 6,80 | |
Salát ledový | ks | - | - | - | 11,00 | 14,50 | 13,20 | |
Zelí hlávkové bílé | kg | 3,50 | 8,00 | 4,80 | 3,00 | 4,10 | 3,50 | |
Zelí hlávkové červené | kg | 4,30 | 6,50 | 5,50 | 4,30 | 6,50 | 5,30 | |
Zelí kysané balené | kg | 6,00 | 10,50 | 7,60 | 5,50 | 6,00 | 5,70 | |
Zelí kysané volné | kg | 8,20 | 16,30 | 10,90 | 6,50 | 9,00 | 7,70 | |
Žampiony | kg | 40,00 | 46,90 | 43,10 | 40,00 | 40,00 | 40,00 |
Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH
NTISCR
Informace o cenách zeleniny v ČR
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 14. týden 2001 Kč/MJ
- | - | Odbytové ceny | ||||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | |||||
- | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | |
Brokolice | kg | - | - | - | 22,40 | 48,30 | 38,40 | |
Brukev s natí bílá | ks | 12,50 | 12,90 | 12,70 | 10,20 | 14,90 | 13,20 | |
Celer bez natě | kg | 9,90 | 13,50 | 12,60 | 12,90 | 13,40 | 13,10 | |
Cibule suchá světlá | kg | 5,00 | 6,60 | 5,70 | 4,90 | 5,90 | 5,40 | |
Cibule suchá červená | kg | 9,00 | 12,20 | 10,50 | 9,90 | 17,40 | 13,60 | |
Červená řepa | kg | 6,00 | 8,00 | 7,30 | 7,50 | 7,60 | 7,50 | |
Česnek | kg | - | - | - | 35,50 | 39,80 | 37,70 | |
Kapusta hlávková | kg | 12,00 | 18,00 | 15,00 | 20,90 | 22,20 | 21,50 | |
Křen | kg | - | - | - | 49,00 | 60,00 | 56,30 | |
Květák | ks | - | - | - | 22,50 | 29,90 | 27,30 | |
Mrkev a karotka | kg | 8,00 | 13,00 | 11,20 | 12,00 | 14,60 | 13,40 | |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 24,50 | 37,40 | 32,90 | |
Paprika červená | kg | - | - | - | 51,60 | 68,00 | 59,90 | |
zelená | kg | - | - | - | 55,80 | 69,90 | 58,90 | |
žlutá | kg | - | - | - | 39,00 | 69,90 | 55,00 | |
Pekingské zelí | kg | 20,00 | 23,00 | 21,50 | 20,90 | 42,30 | 31,90 | |
Petržel | kg | 22,00 | 33,00 | 27,70 | 28,50 | 32,40 | 30,40 | |
Pór | kg | - | - | - | 24,40 | 35,00 | 28,20 | |
Rajčata | kg | - | - | - | 17,90 | 24,50 | 20,60 | |
Ředkev bílá | ks | - | - | - | 9,20 | 23,30 | 17,00 | |
Ředkvička | sv. | - | - | - | 6,30 | 12,80 | 9,30 | |
Salát barevný | ks | - | - | - | 19,90 | 21,80 | 21,10 | |
Salát hlávkový | ks | - | - | - | 5,90 | 12,80 | 8,90 | |
Salát ledový | ks | - | - | - | 13,00 | 16,90 | 15,40 | |
Zelí hlávkové bílé | kg | 4,50 | 10,50 | 6,10 | 3,90 | 5,50 | 4,90 | |
Zelí hlávkové červené | kg | 6,30 | 7,90 | 7,30 | 5,30 | 9,40 | 7,20 | |
Zelí kysané balené | kg | 7,50 | 9,00 | 8,40 | 7,90 | 8,80 | 8,30 | |
Zelí kysané volné | kg | 9,90 | 12,90 | 11,60 | 11,40 | 12,20 | 11,80 | |
Žampiony | kg | 49,00 | 58,10 | 53,40 | 50,90 | 52,00 | 51,40 |
Poznámka: MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.
Dovoz vybraných druhů zeleniny v únoru 2001
Druh | DOVOZ | z toho dovoz | ||||
zeleniny | celkem | EU | CEFTA | |||
Artyčoky | 0,5 | 62,50 | 0,5 | 62,50 | - | - |
Brokolice | 536,3 | 22,50 | 536,3 | 22,50 | - | - |
Celer hlízový | 176,2 | 5,70 | 87,4 | 4,40 | 88,8 | 7,00 |
Celer ne hlízový | 21,3 | 13,10 | 16,9 | 14,50 | 4,4 | 7,80 |
Cibule | 2 904,5 | 2,70 | 182,1 | 7,40 | 2 722,1 | 2,40 |
Cibule sazečka | 288,5 | 17,90 | 288,5 | 17,90 | - | - |
Cibule šalotka | 4,8 | 34,60 | 4,8 | 34,60 | - | - |
Čekanka Witloof | 3,3 | 35,00 | 3,3 | 35,00 | - | - |
Čekanka ne Witloof | 2,5 | 45,10 | 2,5 | 45,10 | - | - |
Česnek | 442,8 | 21,50 | 5,8 | 27,70 | 6,7 | 25,90 |
Fazole | 2,6 | 58,90 | 2,5 | 56,60 | - | - |
Hrách | 0,4 | 119,80 | 0,3 | 136,30 | - | - |
NTISCR
Zahraniční obchod
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pokračování tabulky
Dovoz vybraných druhů zeleniny v únoru 2001
Druh | DOVOZ | z toho dovoz | |||||
zeleniny | celkem | EU | CEFTA | ||||
Chřest | 0,9 | 210,30 | 0,8 | 204,00 | - | - | |
Kapusta hlávková | 509,9 | 10,20 | 356,7 | 12,20 | 153,2 | 5,60 | |
Kapust arůžičková | 34,9 | 14,70 | 25,5 | 15,90 | 9,4 | 11,50 | |
Křen | 52,1 | 27,40 | 3,3 | 33,20 | 48,8 | 27,00 | |
Kukuřice | 0,7 | 98,90 | 0,1 | 158,40 | - | - | |
Květák | 1 551,4 | 9,20 | 1 551,4 | 9,20 | - | - | |
Lilek | 22,2 | 38,40 | 21,8 | 38,50 | - | - | |
Mrkev | 2 827,2 | 5,80 | 2 340,4 | 6,40 | 486,8 | 2,90 | |
Okurky čerstvé, chlazené | 2 265,3 | 25,10 | 2 175,2 | 25,80 | 15,7 | 11,30 | |
Paprika | 2 265,3 | 25,10 | 2 175,2 | 25,80 | 15,7 | 11,30 | |
Pór | 512,3 | 18,00 | 241,2 | 20,60 | 64,7 | 12,50 | |
Rajčata | 3 624,6 | 15,90 | 3 242,4 | 15,10 | 5,6 | 38,50 | |
Ředkvička, řepa salátová | 346,1 | 12,80 | 175,4 | 18,00 | 170,7 | 7,40 | |
Salát hlávkový obecný | 395,8 | 26,10 | 365,0 | 26,40 | 30,9 | 22,70 | |
Salát ne hlávkový | 30,0 | 44,30 | 27,8 | 41,80 | - | - | |
Špenát | 5,8 | 40,40 | 5,8 | 40,40 | - | - | |
Tykve | 24,3 | 30,90 | 23,9 | 31,00 | - | - | |
Zelí hlávkové | 857,7 | 2,30 | 42,5 | 5,80 | 815,3 | 2,20 | |
Zelí pekingské | 1 198,8 | 6,60 | 387,3 | 7,40 | 811,5 | 6,20 | |
Žampiony | 90,0 | 34,80 | 0,1 | 77,20 | 89,9 | 34,70 |
Poznámka : Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží. 1) Jednotková hodnota.
Pramen: Celní statistika - měsíční sledování
Vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 a 2000
Druh | 1 9 9 9 | 2 0 0 0 | ||
tuny | tis. Kč | tuny | tis. Kč | |
Konzervovaná zelenina | 3 900,0 | 95 805,8 | 8 276,9 | 173 393,3 |
Prozatímně konzervovaná | 22,0 | 360,0 | 18,6 | 478,7 |
Zmrazená zelenina | 2 623,4 | 66 345,4 | 3 072,8 | 73 800,3 |
Sušená zelenina | 339,2 | 26 290,0 | 435,3 | 30 827,3 |
Štávy, kečupy, omáčky | 5 066,6 | 108 129,2 | 6 963,9 | 181 667,2 |
Celkem | 11 951,2 | 296930,4 | 18 767,5 | 460 166,8 |
Poznámka : rok 1999 je již po opravě
Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE
Vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 a 2000 v přepočtu na zeleninu čerstvou
(bez ovocných a zeleninových šťáv)
Druh | koeficient | 1999 | 2000 |
Konzervovaná zelenina | 1,3 | 3 900,3 | 10 760,0 |
Prozatímně konzervovaná | 1,3 | 22,0 | 24,2 |
Zmrazená zeleniny | 1,8 | 2 623,4 | 5 531,0 |
Sušená zelenina | 11,1 | 339,2 | 4 831,8 |
Kečupy, omáčky | 2,5 | 5 066,5 | 17 409,8 |
Celkem | . | 11 951,4 | 38 556,8 |
Poznámka : koeficient přepočtu zpracované zeleniny na zeleninu čerstvou dle ZUČM. Rok 1999 je již po opravě
Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE
NTISCR
Zahraniční trhy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg
- | Bulharsko | Litva | Rumunsko | Německo | Chorvatsko | |||||||
- | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | - | |
1. Cibule | 0,22 | 12. | 0,40 | 11. | 0,33 | 12. | 0,20 | 12. | 0,40 | 12. | - | |
2. Mrkev | 0,28 | 11. | 0,33 | 12. | 0,25 | 12. | 0,30 | 12. | 0,64 | 12. | - | |
3. Zelí hlávk. bílé | 0,22 | 11. | 0,24 | 12. | 0,25 | 12. | 0,13 | 12. | 0,33 | 12. | - | |
4. Okurky salát. | 0,89 | 11. | 1,95 | 12. | 1,23 | 12. | - | - | 1,11 | 12. | - | |
- | Lotyšsko | Estonsko | Makedonie | Polsko | Slovensko | |||||||
- | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | - | |
1. Cibule | 0,37 | 12. | - | - | 0,25 | 12. | 0,11 | 12. | - | - | - | |
2. Mrkev | 0,13 | 12. | 0,19 | 12. | 0,33 | 12. | 0,20 | 12. | 0,18 | 12. | - | |
3. Zelí hlávk. bílé | 0,11 | 12. | 0,14 | 12. | 0,13 | 12. | 0,08 | 12. | 0,07 | 12. | - | |
4. Okurky salát. | 1,06 | 12. | 1,64 | 12. | 1,31 | 12. | 1,77 | 12. | - | - | - |
Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín
Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN
Datum zjištění ceny: 29.3. 2001 DEM/MJ
Druh zeleniny | Zeměpůvodu | MJ | Hamburk | Mnichov | Berlín | Stuttgart | Hannover |
Celer | Německo | 100 kg | 90-130 | 70-80 | 80-110 | 75-100 | 80-110 |
Cibule pytel | Španělsko | 25 kg | 23,5-27,5 | 25-27 | 20-24 | 17-20 | 22-28 |
Cibule 40-60/50-70 | Německo | 25 kg | 13-15 | 12-14 | 12-15 | 10-13 | - |
Cibule svazková | Itálie | 100 sv. | 65 - 80 | 50-60 | 60-80 | 68-120 | 65-100 |
Kapusta hlávková | Itálie | 100 kg | 110-140 | 100-110 | 110-130 | 100-130 | 100-120 |
Květák | Francie | 6 ks | 12-14 | - | 13-15 | 13-15 | 12-13 |
Mrkev s natí | Itálie | 100 sv. | 115-140 | 100-140 | 110-130 | 105-160 | 110-125 |
Mrkev | Itálie | 100 kg | 110-140 | 90-100 | 100-120 | 90-140 | 90-120 |
Okurky salátové | |||||||
skleníkové 400-500 g | Nizozemsko | 100 ks | 150-165 | 135-140 | 110-120 | - | 120-135 |
skleníkové 500-600 g | Nizozemsko | 100 ks | - | 150-155 | 135-145 | 135-140 | 130-150 |
Paprika zeleninová | |||||||
zelená G/GG | Španělsko | 100 kg | 480-540 | 400-480 | 360-480 | 350-520 | 490-580 |
červená G/GG | Španělsko | 100 kg | 360-500 | 400-440 | 400-500 | 320-460 | 380-500 |
žlutá G/GG | Španělsko | 100 kg | 380-500 | 400-460 | 400-500 | 400-520 | 380-500 |
Pór | Belgie | 100 kg | 280-330 | 260-270 | 300-340 | 250-300 | 280-300 |
Rajčata | |||||||
polní 47-57mm | Španělsko | 6 kg | 7,5-11 | 7-9 | 7-10 | 6-10 | 11-13 |
polní 57-67mm | Španělsko | 6 kg | 9-12 | 8-11 | 7-10 | 6-10 | 11-13 |
polní 47 - 57 mm | Kan. ostrovy | 6 kg | 7-16,5 | 8-12 | 9-11 | 6-14 | 12-18 |
polní 47-67mm | Maroko | 6 kg | - | 9-10 | 10-12 | 10-12 | 10-13 |
Salát hlávkový | Belgie | 12 ks | 10,5-14 | 12-13 | 11-13 | 11,2-13,5 | 11-13 |
Salát ledový fólie | Španělsko | 8-10 ks | 9-12 | 9-10 | 9-11 | 8-10 | 10-12 |
Zelí hlávk. bílé | Německo | 100 kg | 26-50 | 35-45 | 35-50 | 30-45 | 35-50 |
Zelí hlávk. bílé rané | Itálie | 100 kg | - | 110-125 | 110-130 | 110-130 | 110-140 |
Zelí čínské fólie | Španělsko | 100 kg | 170-220 | 170-180 | 140-180 | 200-260 | 160-200 |
Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek
Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo 29.3.2001
NTISCR
Zahraniční trhy
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceny vybraných druhů zeleniny ve velkotržnici v Rungis 2. 4. 2001
- | Měrná jednotka | Cena1) | - | |||
Druh zeleniny, třída jak., kalibrace | minim. FRF | maxim. FRF | průměrná2) FRF | průměrná2) EUR | ||
Cibule Francie I.jak. 40-60 mm pytel | kg | 1,80 | 2,00 | 1,90 | 0,29 | |
Cibule Francie I.jak. 60-80 mm pytel | kg | 1,80 | 2,00 | 1,90 | 0,29 | |
Cibule šalotka Francie I.jak. 30-50mm pytel | kg | 6,00 | 7,00 | 6,50 | 0,99 | |
Cibule bílá s natí Itálie I. jak. | sv. | 1,80 | 2,20 | 2,00 | 0,30 | |
Cibule Nizozemsko II.jak 60-80 mm pytel | kg | 1,80 | 2,00 | 1,90 | 0,29 | |
Květák Bretaň velký I.jak. platón 6 ks | 6 ks | 32,00 | 36,00 | 34,00 | 5,18 | |
Mrkev svazková Španělsko I.jak. | sv. | 5,50 | 6,50 | 6,00 | 0,91 | |
Mrkev Francie extra přepravka 12 kg | kg | 5,50 | 6,50 | 6,00 | 0,91 | |
Mrkev Francie I. jak. pytel | kg | 2,40 | 2,80 | 2,60 | 0,40 | |
Okurky Francie 400-500 g I.jak. | 12 ks | 48,00 | 52,00 | 50,00 | 7,62 | |
Okurky Francie 500-600 g I.jak. | 12 ks | 55,00 | 60,00 | 58,00 | 8,84 | |
Paprika čer. dlouhá Španělsko80-100 mm I.jak | kg | 10,00 | 12,00 | 11,00 | 1,68 | |
Paprika zel. dlouhá Španělsko 80-100 mm I.jak | kg | 10,00 | 11,50 | 11,00 | 1,68 | |
Pór Francie I.jak. 20-30 mm platon | kg | 8,00 | 9,50 | 9,00 | 1,37 | |
Rajčata Španělsko 57-67 mm I.jak. | kg | 4,00 | 4,50 | 4,20 | 0,64 | |
Rajčata Španělsko v hroznech I.jak. | kg | 6,00 | 7,00 | 6,50 | 0,99 | |
Rajčata vhroznech Francie I.jak. přeprav. | kg | 9,50 | 11,00 | 10,00 | 1,52 | |
Rajčata Francie extra 57-67 mm přeprav. | kg | 9,00 | 10,00 | 9,50 | 1,45 | |
Rajčata Francie extra 67-82 mm přeprav. | kg | 9,50 | 10,50 | 10,00 | 1,52 | |
Rajčata Maroko 57-67 mm I.jak. přeprav. | kg | 3,50 | 4,00 | 3,80 | 0,58 | |
Rajčata Maroko 57-67 mm extra přeprav. | kg | 4,50 | 5,00 | 4,80 | 0,73 | |
Rajčata Maroko 67-82 mm I.jak. přeprav. | kg | 3,80 | 4,20 | 4,00 | 0,60 | |
Rajčata Maroko 67-82 mm extra přeprav. | kg | 4,80 | 5,20 | 5,00 | 0,76 | |
Ředkvička Nizozemsko sklenik. | sv. | 3,20 | 3,60 | 3,40 | 0,52 | |
Salát Batávia PACA I.jak., skleníkový | 12 ks | 48,00 | 52,00 | 50,00 | 7,62 | |
Salát Krizet Francie skleník. I. jak. | 12 ks | 50,00 | 55,00 | 52,00 | 7,93 | |
Salát PACA I.jak. skleníkový | 12 ks | 48,00 | 52,00 | 50,00 | 7,62 |
Poznámka: 1) Cena mezi velkoobchodníkem a maloobchodníkem, operátorem restaurací nebo supermarketů.
2) Cena průměrná nebo nejčastější.
Pramen: Service des Nouvelles des Marchés
Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku PLN/MJ
Druh zeleniny | - | Bronisze | Poznań | Rzeszów | Sandomierz | Zielona Góra |
- | MJ | 30.3. | 30.3. | 2.4. | 2.4. | 2.4. |
Celer | kg | 1,20 - 2,00 | 1,80 - 2,00 | 1,00 - 1,50 | - | 1,40 - 2,00 |
Cibule světlá | kg | 0,15 - 0,40 | 0,36 - 0,40 | 0,28 - 0,40 | 0,18 - 0,23 | 0,60 - 0,70 |
Červená řepa | kg | 0,30 - 0,40 | 0,40 - 0,50 | 0,30 - 0,40 | 0,25 - 0,30 | 0,70 - 0,80 |
Česnek | ks | - | - | - | 3,20 - 3,70 | 5,50 - 6,00 |
Mrkev | kg | 0,50 - 1,20 | 0,60 - 0,90 | 0,60 - 0,85 | 0,40 - 0,80 | 0,70 - 0,80 |
Okurky salátové | kg | 4,50 - 4,80 | 4,60 - 6,00 | 5,00 - 5,20 | 4,50 - 4,70 | 8,00 - 8,00 |
Okurky naklad. | kg | 4,80 - 5,00 | 4,80 - 6,00 | - | - | - |
Petržel | kg | 3,00 - 4,50 | - | 3,00 - 3,80 | 2,50 - 3,50 | 3,50 - 4,00 |
Pór | kg | 1,80 - 3,00 | 2,40 - 3,20 | - | 1,50 - 2,70 | 3,00 - 4,00 |
Rajčata | kg | 9,00 - 10,00 | - | 8,50 - 8,50 | 5,80 - 6,50 | - |
Salát | ks | 1,80 - 2,00 | 1,21 - 1,50 | - | - | 2,00 - 2,50 |
Zelí hláv. bílé | kg | 0,24 - 0,32 | 0,24 - 0,32 | 0,24 - 0,28 | 0,26 - 0,30 | 0,30 - 0,40 |
Pramen : Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 23/2001, 2.4.2001
NTISCR
Zahraniční trhy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie ESP/MJ
Druh zeleniny | MJ | 26.3. | 19.3. | 12.3. | 26.2. | ||||
- | - | min. | max. | min. | max. | min. | max. | min. | max. |
Cibule | kg | 75 | 80 | 70 | 75 | 70 | 75 | - | - |
Paprika zelená | kg | 240 | 250 | 390 | 395 | 330 | 375 | - | - |
Celer | kg | 10 | 16 | 10 | 16 | 10 | 16 | - | - |
Cukety | kg | 120 | 130 | 110 | 120 | 95 | 100 | - | - |
Květák | kg | 30 | 60 | 40 | 80 | 60 | 90 | 35 | 45 |
Brokolice | kg | 50 | 60 | 50 | 60 | 60 | 70 | 45 | 50 |
Rajčata | kg | 70 | 120 | 60 | 140 | 100 | 110 | - | - |
Pramen: FAMMU/FAPA - Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 26.3.2001
Budoucnost brukvovitých zelenin
Souběžně s rozvojem odbytu zeleniny v supermarketech, vyžadujících přísun standardní zeleniny po dlouhou sezónu, její přítomnost na pokud možno stejném regálu a za málo proměnlivou (co nejnižší) cenu hledají mnozí pěstitelé zlepšení své ekonomické situace v zavádění nových druhů zeleniny nebo produktů, lišících se od standardních velikostí, barvou a dalšími, trhem akceptovatelnými vlastnostmi. Nesporně dochází k další segmentaci trhu, který se musí mnohem více orientovat na takové produkty, které vyžadují minimálně potřebu další úpravy, vyznačují se delší uchovatelností a lépe vyhovují potřebám určitých skupin spotřebitelů. Uspokojení mnoha požadavků vyhraněných spotřebitelských skupin přestává být v mnoha směrech záležitostí ceny.
Trh čerstvé zeleniny ve Velké Británii nejvíce ovlivňují následující skupiny spotřebitelů:
- samotné, svobodné ženy, profesionálky
- zaměstnaní partneři
- rodiče se školními dětmi.
Všechny tyto spotřebitelské skupiny mají málo času na nákupy, v zásadě preferují zeleninu vyžadující snadnou úpravu (tj. většinou zeleninu již předzpracovanou), atraktivního vzhledu, novinky, kvalitní, dobře uchovatelné zboží. Nakupují povětšině od úterka do pátku po večerech návštěvou supermarketu nebo pomocí internetu a přirozeně volí zboží, které je uchovatelné beze ztráty kvality několik dní. Jestliže jsou tyto jejich požadavky uspokojeny, pak není pro ně cena limitujícím faktorem.
Šlechtitelé již v 70. letech získali celou řadu zajímavých genetických zdrojů v Itálii, které využili k vyšlechtění řady odrůd květáku s různou barvou růžic, lišících se i tvarem jednotlivých růžiček a jejich velikostí. Podobně je tomu i u brokolice, kde je již na trhu řada odrůd růžicovitého i výběžkatého typu, lišících se jak zbarvením růžic, tak tvarem, kompaktností a dalšími znaky. K dispozici jsou kříženci mezi hlávkovým zelím a hlávkovou kapustou malohlávkového typu, červenolistý kadeřávek, bílá a červená růžičková kapusta a brokolice.
Nejrychleji rostoucí segmentem spektra odbytu zeleniny je upravená chlazená zelenina, vyžadující pouze několikaminutovou přípravu. Pravděpodobně největším britským producentem této zeleniny je společnost GEEST s očekávaným ročním obratem (2001) 330 mil. GBP, jež zvyšuje svoji produkci ročně o 27 %. Růst trhu je umožněn změnami v obalové technice. Mladé salátové listy a řezaná zelenina jsou baleny v plastech v modifikované atmosféře obsahující 5 % dioxidu uhličitého a pouze 2 % kyslíku, který zabraňuje stárnutí pletiv a jejich kažení a prodlužuje uchovatelnost.
Evropská vize o brukvovitých zeleninách se soustředila na druh Brassica oleracea, tradiční zelí, resp. jiné košťáloviny. Avšak většina světové populace využívá orientální druhy Brassica rapa - čínské zelí a formy Brassica napus i deriváty ředkve (Raphanus). Samozřejmě, že i v Evropě se využívá jak hlávkových, tak listových typů čínského zelí, avšak to je pouze vrcholek pověstného ledovce. Celá řada druhů, příbuzných s čínským zelím, je již zralá ke šlechtění a k obsazení trhu. Úspěch je podmíněn úzkou spoluprací šlechtitelů, semenářů, pěstitelů a supermarketů.
Australané pod vlivem migrace obyvatel z jihovýchodní Asie zavedli do kultury a úspěšně rozšířili trh zeleniny pěstováním listnatých druhů brukvovitých zelenin, jakými jsou např. choycum, taatsai, mizuna a mibuna, pocházejí buďto z Brassica rapa nebo z Brassica napus. Další možností je čínská hořčice, její listy a kořeny jsou používány jako syrový salát nebo ve vařeném stavu.
NTISCR
Zahraniční trhy
Kurzy devizového trhu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evropané byli dobře obeznámeni s kořenovými typy Brassica rapa (vodnice) a Brassica napus (tuřín). Avšak vedle tradičního využití těchto druhů existují další možnosti, např. mladé listy milánských typů jsou vhodné jako vynikající přísada salátů a mladé kořeny lze konzumovat podobně jako ředkvičku.
Opomíjenou zeleninou je i ředkev. Objevuje se oloupaná v kombinaci se salátem, často však zůstává ležet na talířku, neboť je štiplavá, přestárlá, zdřevnatělá. Nové typy salátových ředkví různého zbarvení a tvaru se musí pěstovat tak intenzívně, aby se vyloučila jejich štiplavost a zdřevnatění. Na využití proto čekají zejména asijské typy ředkví. Otevření se Číny může být provázeno zavedením jejich typů zeleniny, což může být dvojsečné. Supermarkety mohou dovážet tuto zeleninu z Číny přednostně namísto od evropských pěstitelů, neboť stejně jako brokolice se tam vypěstuje levněji. Nadnárodní obchodní řetězce již nyní využívají omezených regulací, státních dotací a ultralevné práce v Číně při dovozech brokolice.
Největším povzbuzením pro šíření brukvovitých zelenin jsou zdravotní hlediska. Dodávají nejen energii, ale mohou přímo působit na zlepšení zdravotního stavu. Velmi dobře je známa jejich schopnost snižovat riziko rakoviny a koronárních chorob. Ještě významnější je jejich příznivé působení na snížení krevního tlaku, zřeďování krve a zabránění trombóze a substituce Viagry.
Všechno nejde ale snadno. Dokladuje to příklad růžičkové kapusty. V 70. letech nastal rozmach mrazírenství zeleniny. Stoupla poptávka po růžičkové kapustě, na trh se dostaly výkonné hybridy, zvyšující jak výnos, tak další hospodářské vlastnosti. Dávky dusíkatých hnojiv 300 - 400 kg/ha přispívaly k dalšímu růstu výnosů. Luxusní konzum dusíku však způsoboval výrazné zhoršení chuti, růžičky byly hořké, zvláště poté, co se rozmrazily a uvařily. Není proto divu, že rychle poklesla jejich spotřebitelská obliba. Mnohá jídla ve školních stravovnách a restauracích skončila v odpadcích. Dobrý trh růžičkové kapusty se zhroutil pod snahou pěstitelů stále zvyšovat intenzitu výroby nerozumným hnojením a výkonnějšími odrůdami v době, kdy se ještě ani nestačila nasytit stále rostoucí poptávka mrazíren. Neproběhl žádný průzkum spotřebitelských preferencí, vše se zjistilo až příliš pozdě. Je to varování pro pěstitele, kteří nikdy nesmějí zanedbat reakce spotřebitelské veřejnosti.
(ZUČM, podle Grower, 2000, November 9, s. 2021)
Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 5. 4. 2001
1 EUR - 34,650 Kč | 100 SKK - 79,518 Kč | 1 PLN - 9,545 Kč | 1 DEM - 17,716 Kč |
1 FRF - 5,282 Kč | 1 NLG - 15,723 Kč | 1 USD - 38,663Kč | 100 ESP - 20,714 Kč |
Vydavatel: | Odpovědný pracovník | Komoditní manager |
NTISČR | Ing. František Vaníček, CSc. nám. ředitele VÚZE | Ing. Hana Strnadlová Eva Vilhumová |
Výzkumný ústavzemědělské ekonomiky | tel.: 02/6273148 fax: 02/6273020 | tel.: 02/22 000301 fax: 02/6273020 |
Mánesova 75 | e-mail: vanicek@agrec.cz | e-mail: strnadlova@agrec.cz |
Praha 2, PSČ 120 58 | - | - |
Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR
).
V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici
Máte-li e - mailovou adresu, prosíme vás o její sdělení sl. Evě Vilhumové (t. č.: 02/22000308, e mail: vilhumova@agrec.cz) v zájmu rychlejšího doručování Zprávy o trhu zeleniny!
Děkujeme. NTIS ČR
Další články v kategorii
- Kvůli erozi se mají řepa či kukuřice pěstovat na menší ploše. Ale až za rok (14.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Pro zavedení spotřební daně na tichá vína je podle průzkumu 40 % Čechů (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Seznam Zprávy: Soud přikázal smazat z webu záběry z chovu kuřat farmy Rabbit (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)