Zpráva o trhu zeleniny 14.týden 2001

NTIS

Ceské republiky

Nezávislý tržní informační systém

Mánesova 75

Praha 2 PSČ 120 58

02/22 000301

02/22 000405

Image1.jpg

AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY

----

Ročník V. Číslo 13

NTISČR

Image2.jpg

5. dubna 2001

Týden 14/2001

Zpráva o trhu zeleniny

Vydavatel

Obsah

Strana

NTISČR

Image3.jpg

Komoditní zpravodajství

1

Mánesova 75

Informace o cenách zeleniny v ČR

2

Praha 2

Zahraniční obchod

3

PSČ 120 58

Informace ze zahraničí

5

KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ

Ceny zemědělských výrobců (CZV) ve 14. týdnu, ve srovnání s 13. týdnem, se zvyšovaly u zelí hlávkového bílého i červeného a u celeru. Průměrné CZV se změnily v rozpětí 6,3 % až + 10,5 %. Nejvíce se zvýšila průměrná CZV zelí hlávkového bílého (+ 10,5 % na 4,20 Kč/kg).

V následujícím období se z domácích druhů zeleniny očekává nižší nabídka než poptávka u červené řepy, mrkve a karotky a celeru. Nabídka bude vyšší než poptávka u zelí hlávkového bílého, zelí kysaného baleného i volného a zejména u cibule. Nabídka pokryje poptávku u zelí hlávkového červeného.

Obchodní odbytové ceny (OOC) ve 14. týdnu proti 13. týdnu zaznamenaly z tuzemských druhů pokles cibule suché červené, mrkve a karotky a zelí hlávkového červeného. Pokles průměrných OOC byl z těchto druhů výrazný u cibule suché červené ( 13,9 % na 10,50 Kč/kg). Z dovezených druhů zeleniny došlo k poklesu průměrných OOC brokolice, brukve bílé, červené řepy, květáku, papriky zelené, žluté, póru, rajčat, ředkve, ředkvičky, salátu hlávkového a žampiónů. Pokles průměrných OOC byl z těchto druhů zeleniny významný u ředkvičky ( 31,1 % na 9,30 Kč/sv.), salátu hlávkového ( 19,8 % na 8,90 Kč/ks) a rajčat ( 12,3 % na 20,60 Kč/kg). Růst průměrných OOC byl zaznamenán z tuzemských druhů u celeru, cibule suché světlé, kapusty hlávkové, zelí hlávkového bílého, zelí kysaného baleného i volného a žampiónů. Růst průměrných OOC byl z těchto druhů zeleniny významný u zelí hlávkového bílého (+ 32,6 % na 6,10 Kč/kg) a kapusty hlávkové (+ 25,0 % na 15, Kč/kg). Z dovezených druhů zeleniny se zvýšily průměrné OOC cibule suché světlé, cibule suché červené, česneku, kapusty hlávkové, křenu, mrkve a karotky, petržele bez natě, zelí hlávkového červeného a zelí kysaného baleného. brukve bílé, celeru, cibule suché světlé, červené řepy, česneku suchého, všech druhů papriky, petržele, zelí hlávkového bílého a zelí kysaného baleného. Z těchto druhů zeleniny byl výrazný růst průměrné OOC zjištěn u okurek salátových (+ 28,5 % na 32,90 Kč/kg) a kapusty hlávkové (+ 12,0 % na 21,50 Kč/kg).

Zahraniční obchod

V únoru 2001 byla nejvíce importována rajčata (3 624,6 t za jednotkovou hodnotu 15,90 Kč/kg). Hlavními dodavateli rajčat byli Španělsko (3 102,6 t za 15, Kč/kg), Maroko (372,3 t za 21,70 Kč) a Nizozemsko (46,2 t za 15,60 Kč/kg). Cibule bylo dovezeno 2 904,5 t za 2,70 Kč/kg, nejvíce z Polska (2 720,5 t za 2,40 Kč/kg), ze zemí EU bylo dovezeno pouze 182,1 t za 7,40 Kč/kg. Mrkve se dovezlo 2 827,2 t za 5,80 Kč/kg, nejvíce z Francie (1 130,4 t za 5,20 Kč/kg), Nizozemska (545,9 t za 5,70 Kč/kg), Polska (445,9 t za 2,90 Kč/kg),Belgie (380,2 t za 8,50 Kč/kg) a Rakouska (245,0 t za 7,50 Kč/kg). Papriky se nakoupilo 2 265,3 t za 25,10 Kč/kg, převážně ve Španělsku (1 989,9 t za 25,60 Kč/kg). Okurek bylo dovezeno 2 116,5 t za 16, Kč/kg, převážně ze Španělska (1 989,4 t za 15,90 Kč/kg). Květáku bylo nakoupeno 1 551,4 t za 9,20 Kč/kg, zejména v Itálii (796,8 t za 9,20 Kč/kg) a Francii (751,8 t za 9,20 Kč/kg). Zelí pekingského se dovezlo 1 198,8 t za 6,60 Kč/kg, převážně z Polska (539,2 t za 5,60 Kč/kg), Rakouska (309,0 t za 7, Kč/kg) a Maďarska (257,1 t za 7,40 Kč/kg).

NTISČR

Image4.jpg

NTISCR

Image5.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 5. 4. 2001 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Ceny zemědělských výrobců

Změna průměrné CZV

proti 29. 3.

--

minimální

maximální

průměrná

v Kč

v %

Celer

kg

7,50

11,20

9,30

+0,60

+6,9

Cibule suchá světlá

kg

3,50

5,00

4,20

-0,10

-2,3

Červená řepa

kg

4,50

6,00

5,30

-0,20

-3,6

Mrkev a karotka

kg

6,00

9,50

7,40

-0,50

-6,3

Pastinák

kg

12,00

15,00

13,70

-

-

Pažitka

ks

8,50

9,00

8,80

-

-

Zelí hlávkové bílé

kg

3,80

5,50

4,20

+0,40

+10,5

Zelí hlávkové červené

kg

4,00

6,50

5,70

+0,10

+1,8

Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 14. týden 2001 Kč/MJ

--

Nákupní ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brokolice

kg

-

-

-

20,00

40,10

32,60

Brukev gigant

ks

-

-

-

10,60

10,60

10,60

Brukev s natí bílá

ks

9,50

11,00

10,20

10,80

12,50

11,60

Celer bez natě

kg

7,00

11,50

9,60

9,20

10,00

9,60

Cibule suchá světlá

kg

3,30

4,30

3,90

3,50

3,70

3,60

Cibule suchá červená

kg

7,20

9,00

8,10

6,10

14,20

10,10

Červená řepa

kg

3,00

6,60

5,20

4,50

5,00

4,70

Česnek

kg

-

-

-

29,00

31,50

30,50

Kapusta hlávková

kg

-

-

-

16,00

30,50

19,70

Kapusta růžičková

Kg

-

-

-

14,50

14,50

14,50

Křen

kg

-

-

-

41,80

49,00

44,50

Květák

ks

-

-

-

19,00

25,40

22,50

Mrkev a karotka

kg

6,50

9,80

8,10

9,00

10,50

9,90

Okurky salátové

kg

-

-

-

22,00

28,50

26,00

červená

kg

-

-

-

42,00

55,00

48,00

zelená

kg

-

-

-

43,00

53,00

48,70

žlutá

kg

-

-

-

30,00

52,00

43,10

Pekingské zelí

kg

-

-

-

17,70

35,00

27,40

Petržel

kg

18,00

21,00

19,50

22,00

26,60

24,30

Pór

kg

-

-

-

18,50

22,90

21,00

Rajčata

kg

-

-

-

13,00

21,00

16,90

Ředkev bílá

ks

-

-

-

7,90

20,00

13,70

Ředkvička

sv.

-

-

-

4,80

10,90

8,00

Salát barevný

ks

-

-

-

16,60

17,90

17,40

Salát hlávkový

ks

-

-

-

4,30

10,40

6,80

Salát ledový

ks

-

-

-

11,00

14,50

13,20

Zelí hlávkové bílé

kg

3,50

8,00

4,80

3,00

4,10

3,50

Zelí hlávkové červené

kg

4,30

6,50

5,50

4,30

6,50

5,30

Zelí kysané balené

kg

6,00

10,50

7,60

5,50

6,00

5,70

Zelí kysané volné

kg

8,20

16,30

10,90

6,50

9,00

7,70

Žampiony

kg

40,00

46,90

43,10

40,00

40,00

40,00

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH

NTISCR

Image6.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 14. týden 2001 Kč/MJ

--

Odbytové ceny

Druh zeleniny

MJ

z domácí produkce

z dovozu

--

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brokolice

kg

-

-

-

22,40

48,30

38,40

Brukev s natí bílá

ks

12,50

12,90

12,70

10,20

14,90

13,20

Celer bez natě

kg

9,90

13,50

12,60

12,90

13,40

13,10

Cibule suchá světlá

kg

5,00

6,60

5,70

4,90

5,90

5,40

Cibule suchá červená

kg

9,00

12,20

10,50

9,90

17,40

13,60

Červená řepa

kg

6,00

8,00

7,30

7,50

7,60

7,50

Česnek

kg

-

-

-

35,50

39,80

37,70

Kapusta hlávková

kg

12,00

18,00

15,00

20,90

22,20

21,50

Křen

kg

-

-

-

49,00

60,00

56,30

Květák

ks

-

-

-

22,50

29,90

27,30

Mrkev a karotka

kg

8,00

13,00

11,20

12,00

14,60

13,40

Okurky salátové

kg

-

-

-

24,50

37,40

32,90

Paprika červená

kg

-

-

-

51,60

68,00

59,90

zelená

kg

-

-

-

55,80

69,90

58,90

žlutá

kg

-

-

-

39,00

69,90

55,00

Pekingské zelí

kg

20,00

23,00

21,50

20,90

42,30

31,90

Petržel

kg

22,00

33,00

27,70

28,50

32,40

30,40

Pór

kg

-

-

-

24,40

35,00

28,20

Rajčata

kg

-

-

-

17,90

24,50

20,60

Ředkev bílá

ks

-

-

-

9,20

23,30

17,00

Ředkvička

sv.

-

-

-

6,30

12,80

9,30

Salát barevný

ks

-

-

-

19,90

21,80

21,10

Salát hlávkový

ks

-

-

-

5,90

12,80

8,90

Salát ledový

ks

-

-

-

13,00

16,90

15,40

Zelí hlávkové bílé

kg

4,50

10,50

6,10

3,90

5,50

4,90

Zelí hlávkové červené

kg

6,30

7,90

7,30

5,30

9,40

7,20

Zelí kysané balené

kg

7,50

9,00

8,40

7,90

8,80

8,30

Zelí kysané volné

kg

9,90

12,90

11,60

11,40

12,20

11,80

Žampiony

kg

49,00

58,10

53,40

50,90

52,00

51,40

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.

Dovoz vybraných druhů zeleniny v únoru 2001

Druh

DOVOZ

z toho dovoz

zeleniny

celkem

EU

CEFTA

Artyčoky

0,5

62,50

0,5

62,50

-

-

Brokolice

536,3

22,50

536,3

22,50

-

-

Celer hlízový

176,2

5,70

87,4

4,40

88,8

7,00

Celer ne hlízový

21,3

13,10

16,9

14,50

4,4

7,80

Cibule

2 904,5

2,70

182,1

7,40

2 722,1

2,40

Cibule sazečka

288,5

17,90

288,5

17,90

-

-

Cibule šalotka

4,8

34,60

4,8

34,60

-

-

Čekanka Witloof

3,3

35,00

3,3

35,00

-

-

Čekanka ne Witloof

2,5

45,10

2,5

45,10

-

-

Česnek

442,8

21,50

5,8

27,70

6,7

25,90

Fazole

2,6

58,90

2,5

56,60

-

-

Hrách

0,4

119,80

0,3

136,30

-

-

NTISCR

Image7.jpg

Zahraniční obchod

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pokračování tabulky

Dovoz vybraných druhů zeleniny v únoru 2001

Druh

DOVOZ

z toho dovoz

zeleniny

celkem

EU

CEFTA

Chřest

0,9

210,30

0,8

204,00

-

-

Kapusta hlávková

509,9

10,20

356,7

12,20

153,2

5,60

Kapust arůžičková

34,9

14,70

25,5

15,90

9,4

11,50

Křen

52,1

27,40

3,3

33,20

48,8

27,00

Kukuřice

0,7

98,90

0,1

158,40

-

-

Květák

1 551,4

9,20

1 551,4

9,20

-

-

Lilek

22,2

38,40

21,8

38,50

-

-

Mrkev

2 827,2

5,80

2 340,4

6,40

486,8

2,90

Okurky čerstvé, chlazené

2 265,3

25,10

2 175,2

25,80

15,7

11,30

Paprika

2 265,3

25,10

2 175,2

25,80

15,7

11,30

Pór

512,3

18,00

241,2

20,60

64,7

12,50

Rajčata

3 624,6

15,90

3 242,4

15,10

5,6

38,50

Ředkvička, řepa salátová

346,1

12,80

175,4

18,00

170,7

7,40

Salát hlávkový obecný

395,8

26,10

365,0

26,40

30,9

22,70

Salát ne hlávkový

30,0

44,30

27,8

41,80

-

-

Špenát

5,8

40,40

5,8

40,40

-

-

Tykve

24,3

30,90

23,9

31,00

-

-

Zelí hlávkové

857,7

2,30

42,5

5,80

815,3

2,20

Zelí pekingské

1 198,8

6,60

387,3

7,40

811,5

6,20

Žampiony

90,0

34,80

0,1

77,20

89,9

34,70

Poznámka : Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží. 1) Jednotková hodnota.

Pramen: Celní statistika - měsíční sledování

Vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 a 2000

Druh

1 9 9 9

2 0 0 0

tuny

tis. Kč

tuny

tis. Kč

Konzervovaná zelenina

3 900,0

95 805,8

8 276,9

173 393,3

Prozatímně konzervovaná

22,0

360,0

18,6

478,7

Zmrazená zelenina

2 623,4

66 345,4

3 072,8

73 800,3

Sušená zelenina

339,2

26 290,0

435,3

30 827,3

Štávy, kečupy, omáčky

5 066,6

108 129,2

6 963,9

181 667,2

Celkem

11 951,2

296930,4

18 767,5

460 166,8

Poznámka : rok 1999 je již po opravě

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 a 2000 v přepočtu na zeleninu čerstvou

(bez ovocných a zeleninových šťáv)

Druh

koeficient

1999

2000

Konzervovaná zelenina

1,3

3 900,3

10 760,0

Prozatímně konzervovaná

1,3

22,0

24,2

Zmrazená zeleniny

1,8

2 623,4

5 531,0

Sušená zelenina

11,1

339,2

4 831,8

Kečupy, omáčky

2,5

5 066,5

17 409,8

Celkem

.

11 951,4

38 556,8

Poznámka : koeficient přepočtu zpracované zeleniny na zeleninu čerstvou dle ZUČM. Rok 1999 je již po opravě

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

NTISCR

Image8.jpg

Zahraniční trhy

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg

-

Bulharsko

Litva

Rumunsko

Německo

Chorvatsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

-

1. Cibule

0,22

12.

0,40

11.

0,33

12.

0,20

12.

0,40

12.

-

2. Mrkev

0,28

11.

0,33

12.

0,25

12.

0,30

12.

0,64

12.

-

3. Zelí hlávk. bílé

0,22

11.

0,24

12.

0,25

12.

0,13

12.

0,33

12.

-

4. Okurky salát.

0,89

11.

1,95

12.

1,23

12.

-

-

1,11

12.

-
-

Lotyšsko

Estonsko

Makedonie

Polsko

Slovensko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

-

1. Cibule

0,37

12.

-

-

0,25

12.

0,11

12.

-

-

-

2. Mrkev

0,13

12.

0,19

12.

0,33

12.

0,20

12.

0,18

12.

-

3. Zelí hlávk. bílé

0,11

12.

0,14

12.

0,13

12.

0,08

12.

0,07

12.

-

4. Okurky salát.

1,06

12.

1,64

12.

1,31

12.

1,77

12.

-

-

-

Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín

Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN

Datum zjištění ceny: 29.3. 2001 DEM/MJ

Druh zeleniny

Země

původu

MJ

Hamburk

Mnichov

Berlín

Stuttgart

Hannover

Celer

Německo

100 kg

90-130

70-80

80-110

75-100

80-110

Cibule pytel

Španělsko

25 kg

23,5-27,5

25-27

20-24

17-20

22-28

Cibule 40-60/50-70

Německo

25 kg

13-15

12-14

12-15

10-13

-

Cibule svazková

Itálie

100 sv.

65 - 80

50-60

60-80

68-120

65-100

Kapusta hlávková

Itálie

100 kg

110-140

100-110

110-130

100-130

100-120

Květák

Francie

6 ks

12-14

-

13-15

13-15

12-13

Mrkev s natí

Itálie

100 sv.

115-140

100-140

110-130

105-160

110-125

Mrkev

Itálie

100 kg

110-140

90-100

100-120

90-140

90-120

Okurky salátové

skleníkové 400-500 g

Nizozemsko

100 ks

150-165

135-140

110-120

-

120-135

skleníkové 500-600 g

Nizozemsko

100 ks

-

150-155

135-145

135-140

130-150

Paprika zeleninová

zelená G/GG

Španělsko

100 kg

480-540

400-480

360-480

350-520

490-580

červená G/GG

Španělsko

100 kg

360-500

400-440

400-500

320-460

380-500

žlutá G/GG

Španělsko

100 kg

380-500

400-460

400-500

400-520

380-500

Pór

Belgie

100 kg

280-330

260-270

300-340

250-300

280-300

Rajčata

polní 47-57mm

Španělsko

6 kg

7,5-11

7-9

7-10

6-10

11-13

polní 57-67mm

Španělsko

6 kg

9-12

8-11

7-10

6-10

11-13

polní 47 - 57 mm

Kan. ostrovy

6 kg

7-16,5

8-12

9-11

6-14

12-18

polní 47-67mm

Maroko

6 kg

-

9-10

10-12

10-12

10-13

Salát hlávkový

Belgie

12 ks

10,5-14

12-13

11-13

11,2-13,5

11-13

Salát ledový fólie

Španělsko

8-10 ks

9-12

9-10

9-11

8-10

10-12

Zelí hlávk. bílé

Německo

100 kg

26-50

35-45

35-50

30-45

35-50

Zelí hlávk. bílé rané

Itálie

100 kg

-

110-125

110-130

110-130

110-140

Zelí čínské fólie

Španělsko

100 kg

170-220

170-180

140-180

200-260

160-200

Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek

Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo 29.3.2001

NTISCR

Image9.jpg

Zahraniční trhy

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ceny vybraných druhů zeleniny ve velkotržnici v Rungis 2. 4. 2001

-

Měrná jednotka

Cena1)

-

Druh zeleniny, třída jak., kalibrace

minim. FRF

maxim. FRF

průměrná2) FRF

průměrná2) EUR

Cibule Francie I.jak. 40-60 mm pytel

kg

1,80

2,00

1,90

0,29

Cibule Francie I.jak. 60-80 mm pytel

kg

1,80

2,00

1,90

0,29

Cibule šalotka Francie I.jak. 30-50mm pytel

kg

6,00

7,00

6,50

0,99

Cibule bílá s natí Itálie I. jak.

sv.

1,80

2,20

2,00

0,30

Cibule Nizozemsko II.jak 60-80 mm pytel

kg

1,80

2,00

1,90

0,29

Květák Bretaň velký I.jak. platón 6 ks

6 ks

32,00

36,00

34,00

5,18

Mrkev svazková Španělsko I.jak.

sv.

5,50

6,50

6,00

0,91

Mrkev Francie extra přepravka 12 kg

kg

5,50

6,50

6,00

0,91

Mrkev Francie I. jak. pytel

kg

2,40

2,80

2,60

0,40

Okurky Francie 400-500 g I.jak.

12 ks

48,00

52,00

50,00

7,62

Okurky Francie 500-600 g I.jak.

12 ks

55,00

60,00

58,00

8,84

Paprika čer. dlouhá Španělsko80-100 mm I.jak

kg

10,00

12,00

11,00

1,68

Paprika zel. dlouhá Španělsko 80-100 mm I.jak

kg

10,00

11,50

11,00

1,68

Pór Francie I.jak. 20-30 mm platon

kg

8,00

9,50

9,00

1,37

Rajčata Španělsko 57-67 mm I.jak.

kg

4,00

4,50

4,20

0,64

Rajčata Španělsko v hroznech I.jak.

kg

6,00

7,00

6,50

0,99

Rajčata vhroznech Francie I.jak. přeprav.

kg

9,50

11,00

10,00

1,52

Rajčata Francie extra 57-67 mm přeprav.

kg

9,00

10,00

9,50

1,45

Rajčata Francie extra 67-82 mm přeprav.

kg

9,50

10,50

10,00

1,52

Rajčata Maroko 57-67 mm I.jak. přeprav.

kg

3,50

4,00

3,80

0,58

Rajčata Maroko 57-67 mm extra přeprav.

kg

4,50

5,00

4,80

0,73

Rajčata Maroko 67-82 mm I.jak. přeprav.

kg

3,80

4,20

4,00

0,60

Rajčata Maroko 67-82 mm extra přeprav.

kg

4,80

5,20

5,00

0,76

Ředkvička Nizozemsko sklenik.

sv.

3,20

3,60

3,40

0,52

Salát Batávia PACA I.jak., skleníkový

12 ks

48,00

52,00

50,00

7,62

Salát Krizet Francie skleník. I. jak.

12 ks

50,00

55,00

52,00

7,93

Salát PACA I.jak. skleníkový

12 ks

48,00

52,00

50,00

7,62

Poznámka: 1) Cena mezi velkoobchodníkem a maloobchodníkem, operátorem restaurací nebo supermarketů.

2) Cena průměrná nebo nejčastější.

Pramen: Service des Nouvelles des Marchés

Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku PLN/MJ

Druh zeleniny

-

Bronisze

Poznań

Rzeszów

Sandomierz

Zielona Góra

-

MJ

30.3.

30.3.

2.4.

2.4.

2.4.

Celer

kg

1,20 - 2,00

1,80 - 2,00

1,00 - 1,50

-

1,40 - 2,00

Cibule světlá

kg

0,15 - 0,40

0,36 - 0,40

0,28 - 0,40

0,18 - 0,23

0,60 - 0,70

Červená řepa

kg

0,30 - 0,40

0,40 - 0,50

0,30 - 0,40

0,25 - 0,30

0,70 - 0,80

Česnek

ks

-

-

-

3,20 - 3,70

5,50 - 6,00

Mrkev

kg

0,50 - 1,20

0,60 - 0,90

0,60 - 0,85

0,40 - 0,80

0,70 - 0,80

Okurky salátové

kg

4,50 - 4,80

4,60 - 6,00

5,00 - 5,20

4,50 - 4,70

8,00 - 8,00

Okurky naklad.

kg

4,80 - 5,00

4,80 - 6,00

-

-

-

Petržel

kg

3,00 - 4,50

-

3,00 - 3,80

2,50 - 3,50

3,50 - 4,00

Pór

kg

1,80 - 3,00

2,40 - 3,20

-

1,50 - 2,70

3,00 - 4,00

Rajčata

kg

9,00 - 10,00

-

8,50 - 8,50

5,80 - 6,50

-

Salát

ks

1,80 - 2,00

1,21 - 1,50

-

-

2,00 - 2,50

Zelí hláv. bílé

kg

0,24 - 0,32

0,24 - 0,32

0,24 - 0,28

0,26 - 0,30

0,30 - 0,40

Pramen : Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 23/2001, 2.4.2001

NTISCR

Image10.jpg

Zahraniční trhy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie ESP/MJ

Druh zeleniny

MJ

26.3.

19.3.

12.3.

26.2.

--

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Cibule

kg

75

80

70

75

70

75

-

-

Paprika zelená

kg

240

250

390

395

330

375

-

-

Celer

kg

10

16

10

16

10

16

-

-

Cukety

kg

120

130

110

120

95

100

-

-

Květák

kg

30

60

40

80

60

90

35

45

Brokolice

kg

50

60

50

60

60

70

45

50

Rajčata

kg

70

120

60

140

100

110

-

-

Pramen: FAMMU/FAPA - Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 26.3.2001

Budoucnost brukvovitých zelenin

Souběžně s rozvojem odbytu zeleniny v supermarketech, vyžadujících přísun standardní zeleniny po dlouhou sezónu, její přítomnost na pokud možno stejném regálu a za málo proměnlivou (co nejnižší) cenu hledají mnozí pěstitelé zlepšení své ekonomické situace v zavádění nových druhů zeleniny nebo produktů, lišících se od standardních velikostí, barvou a dalšími, trhem akceptovatelnými vlastnostmi. Nesporně dochází k další segmentaci trhu, který se musí mnohem více orientovat na takové produkty, které vyžadují minimálně potřebu další úpravy, vyznačují se delší uchovatelností a lépe vyhovují potřebám určitých skupin spotřebitelů. Uspokojení mnoha požadavků vyhraněných spotřebitelských skupin přestává být v mnoha směrech záležitostí ceny.

Trh čerstvé zeleniny ve Velké Británii nejvíce ovlivňují následující skupiny spotřebitelů:

- samotné, svobodné ženy, profesionálky

- zaměstnaní partneři

- rodiče se školními dětmi.

Všechny tyto spotřebitelské skupiny mají málo času na nákupy, v zásadě preferují zeleninu vyžadující snadnou úpravu (tj. většinou zeleninu již předzpracovanou), atraktivního vzhledu, novinky, kvalitní, dobře uchovatelné zboží. Nakupují povětšině od úterka do pátku po večerech návštěvou supermarketu nebo pomocí internetu a přirozeně volí zboží, které je uchovatelné beze ztráty kvality několik dní. Jestliže jsou tyto jejich požadavky uspokojeny, pak není pro ně cena limitujícím faktorem.

Šlechtitelé již v 70. letech získali celou řadu zajímavých genetických zdrojů v Itálii, které využili k vyšlechtění řady odrůd květáku s různou barvou růžic, lišících se i tvarem jednotlivých růžiček a jejich velikostí. Podobně je tomu i u brokolice, kde je již na trhu řada odrůd růžicovitého i výběžkatého typu, lišících se jak zbarvením růžic, tak tvarem, kompaktností a dalšími znaky. K dispozici jsou kříženci mezi hlávkovým zelím a hlávkovou kapustou malohlávkového typu, červenolistý kadeřávek, bílá a červená růžičková kapusta a brokolice.

Nejrychleji rostoucí segmentem spektra odbytu zeleniny je upravená chlazená zelenina, vyžadující pouze několikaminutovou přípravu. Pravděpodobně největším britským producentem této zeleniny je společnost GEEST s očekávaným ročním obratem (2001) 330 mil. GBP, jež zvyšuje svoji produkci ročně o 27 %. Růst trhu je umožněn změnami v obalové technice. Mladé salátové listy a řezaná zelenina jsou baleny v plastech v modifikované atmosféře obsahující 5 % dioxidu uhličitého a pouze 2 % kyslíku, který zabraňuje stárnutí pletiv a jejich kažení a prodlužuje uchovatelnost.

Evropská vize o brukvovitých zeleninách se soustředila na druh Brassica oleracea, tradiční zelí, resp. jiné košťáloviny. Avšak většina světové populace využívá orientální druhy Brassica rapa - čínské zelí a formy Brassica napus i deriváty ředkve (Raphanus). Samozřejmě, že i v Evropě se využívá jak hlávkových, tak listových typů čínského zelí, avšak to je pouze vrcholek pověstného ledovce. Celá řada druhů, příbuzných s čínským zelím, je již zralá ke šlechtění a k obsazení trhu. Úspěch je podmíněn úzkou spoluprací šlechtitelů, semenářů, pěstitelů a supermarketů.

Australané pod vlivem migrace obyvatel z jihovýchodní Asie zavedli do kultury a úspěšně rozšířili trh zeleniny pěstováním listnatých druhů brukvovitých zelenin, jakými jsou např. choycum, taatsai, mizuna a mibuna, pocházejí buďto z Brassica rapa nebo z Brassica napus. Další možností je čínská hořčice, její listy a kořeny jsou používány jako syrový salát nebo ve vařeném stavu.

NTISCR

Image11.jpg

Zahraniční trhy

Kurzy devizového trhu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evropané byli dobře obeznámeni s kořenovými typy Brassica rapa (vodnice) a Brassica napus (tuřín). Avšak vedle tradičního využití těchto druhů existují další možnosti, např. mladé listy milánských typů jsou vhodné jako vynikající přísada salátů a mladé kořeny lze konzumovat podobně jako ředkvičku.

Opomíjenou zeleninou je i ředkev. Objevuje se oloupaná v kombinaci se salátem, často však zůstává ležet na talířku, neboť je štiplavá, přestárlá, zdřevnatělá. Nové typy salátových ředkví různého zbarvení a tvaru se musí pěstovat tak intenzívně, aby se vyloučila jejich štiplavost a zdřevnatění. Na využití proto čekají zejména asijské typy ředkví. Otevření se Číny může být provázeno zavedením jejich typů zeleniny, což může být dvojsečné. Supermarkety mohou dovážet tuto zeleninu z Číny přednostně namísto od evropských pěstitelů, neboť stejně jako brokolice se tam vypěstuje levněji. Nadnárodní obchodní řetězce již nyní využívají omezených regulací, státních dotací a ultralevné práce v Číně při dovozech brokolice.

Největším povzbuzením pro šíření brukvovitých zelenin jsou zdravotní hlediska. Dodávají nejen energii, ale mohou přímo působit na zlepšení zdravotního stavu. Velmi dobře je známa jejich schopnost snižovat riziko rakoviny a koronárních chorob. Ještě významnější je jejich příznivé působení na snížení krevního tlaku, zřeďování krve a zabránění trombóze a substituce Viagry.

Všechno nejde ale snadno. Dokladuje to příklad růžičkové kapusty. V 70. letech nastal rozmach mrazírenství zeleniny. Stoupla poptávka po růžičkové kapustě, na trh se dostaly výkonné hybridy, zvyšující jak výnos, tak další hospodářské vlastnosti. Dávky dusíkatých hnojiv 300 - 400 kg/ha přispívaly k dalšímu růstu výnosů. Luxusní konzum dusíku však způsoboval výrazné zhoršení chuti, růžičky byly hořké, zvláště poté, co se rozmrazily a uvařily. Není proto divu, že rychle poklesla jejich spotřebitelská obliba. Mnohá jídla ve školních stravovnách a restauracích skončila v odpadcích. Dobrý trh růžičkové kapusty se zhroutil pod snahou pěstitelů stále zvyšovat intenzitu výroby nerozumným hnojením a výkonnějšími odrůdami v době, kdy se ještě ani nestačila nasytit stále rostoucí poptávka mrazíren. Neproběhl žádný průzkum spotřebitelských preferencí, vše se zjistilo až příliš pozdě. Je to varování pro pěstitele, kteří nikdy nesmějí zanedbat reakce spotřebitelské veřejnosti.

(ZUČM, podle Grower, 2000, November 9, s. 2021)

Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 5. 4. 2001

1 EUR - 34,650 Kč

100 SKK - 79,518 Kč

1 PLN - 9,545 Kč

1 DEM - 17,716 Kč

1 FRF - 5,282 Kč

1 NLG - 15,723 Kč

1 USD - 38,663Kč

100 ESP - 20,714 Kč

Vydavatel:

Odpovědný pracovník

Komoditní manager

NTISČR

Image12.jpg

Ing. František Vaníček, CSc.

nám. ředitele VÚZE

Ing. Hana Strnadlová

Eva Vilhumová

Výzkumný ústav

zemědělské ekonomiky

tel.: 02/6273148

fax: 02/6273020

tel.: 02/22 000301

fax: 02/6273020

Mánesova 75

e-mail: vanicek@agrec.cz

e-mail: strnadlova@agrec.cz

Praha 2, PSČ 120 58

--

Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

Image13.jpg

).

V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici

Máte-li e - mailovou adresu, prosíme vás o její sdělení sl. Evě Vilhumové (t. č.: 02/22000308, e mail: vilhumova@agrec.cz) v zájmu rychlejšího doručování Zprávy o trhu zeleniny!

Děkujeme. NTIS ČR

Image14.jpg

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info