Myslivecký kalendář - DUBEN

Doby lovu zvěře - krocan divoký (do 30. dubna).

Celoročně nehájená zvěř: liška obecná, psík mývalovitý, vrána obecná, straka obecná, sele a lončák prasete divokého.

V nižších a středních polohách asanujeme krmná zařízení. Čím dříve tuto práci uděláme, tím líp. Každý déšť rozplavuje zárodky parazitů do širokého okolí. Malá krmná zařízení místo desinfekce okolí přemístíme. Staré seno a zbytky krmiv spálíme, nebo zakopeme. Duben je známý svým nestálým počasím. Pokud i v tomto měsíci napadne více sněhu a drží několik dnů, zejména drobnou a srnčí zvěř přikrmíme. Během dubna zkontrolujeme lovecká myslivecká zařízení. Staré nepoužívané posedy zrušíme, opravíme zejména žebříky. Vyhrabeme všechny lovecké chodníky.

Louky vyhrabeme a povápníme, přihnojíme kombinovaným hnojivem s menším obsahem dusíku. Políčka osejeme vhodnou směskou, oplotíme - zvěř klíčící rostlinky vytahá a pošlape.

V dubnu zvěř intenzivně paství, vychází již za světla a ráno se dlouho na paši zdržuje. Srnci si začínají označovat teritoria. Tento měsíc je proto také nejvhodnějším obdobím roku, kdy můžeme posoudit počty a kvalitu zvěře, kterou v honitbě máme.

Myslivecký hospodář zpravidla během dubna obdrží od OkÚ schválené plány, připraví si rozvržení a rozdělení odstřelu spárkaté zvěře. Počátkem dubna si založí novou evidenci Mysl 007 a běžně vede záznam o lovu zvěře a jejím úhynu. Nezapomeňme, že o veškeré dubnové úhyny bychom měli zkrátit plán lovu zvěře. Plánovali jsme k 31. 3.

Dr. Ing. Rudolf NOVÁK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info