Kapři nejsou. Je téměř vyprodáno

Nemáme, nejsou. Odpovědi jako za socialismu se vám může dostat, pokud budete v obchodě žádat kapra. Tuzemská rybářství totiž mají téměř zcela vyprodanou veškerou produkci, prodala dokonce i zásoby z minulých let. Rybáři za sebou mají zcela ojedinělý rok, kdy se prudce zvedla poptávka především na zahraničních trzích. Vývoz ryb loni vzrostl v meziročním srovnání o patnáct procent. Za rostoucí poptávkou stojí především aféry spojené s nemocí šílených krav. Přes mimořádnou poptávku jednotlivé firmy nejsou zcela spokojené, protože ceny ryb v tuzemsku už druhým rokem klesly asi o deset procent. Jeden kilogram kapra loni prodávaly obchodníkům průměrně za 47 korun. U exportovaných ryb to bylo ještě o čtrnáct korun méně. Jak je možné, že v době, kdy rostla poptávka, klesaly ceny? Rybáři měli původně obavy, zda produkci vůbec prodají. Proto snížili ceny, a to následně vyvolalo růst poptávky. "Teď je vyprodáno, ryby nejsou, takže ceny zákonitě musí zase stoupnout," tvrdí Jaroslav Průcha, ředitel Rybářství Klatovy, což je třetí největší firma v oboru. Loňské zisky podniků, které se zabývají chovem ryb, výrazně zeslábly: Nejenže kvůli propadu cen klesly tržby, ale ještě se zvedly náklady - především podražily až o polovinu krmné směsi. "Teď firmy jen přežívají, nejsou sice ztrátové, ale nemají na investice," řekl Průcha. Hlavně na drahou údržbu rybníků chybějí peníze. "Šetříme přitom, kde se dá. Propustili jsme několik lidí, zmrazili mzdy. Potřebovali bychom, aby se cena za kilogram kapra vrátila k šedesáti korunám," uvedl šéf domácího lídra Rybářství Třeboň Jan Hůda. Třeboňští už letos udělali první krok k posílení svého postavení vůči zahraničním i domácím konkurentům: Společně s Rybníkářstvím Hluboká a Rybářstvím Třeboň sjednotili odbyt pod společnost Fish Market. Dnes už téměř každý třetí kapr pochází z jejich rybníků. "Teď bychom měli dokázat stabilizovat kolísání cen," věří ředitel Fish Marketu Rudolf Provázek. Firmy, kterým zbylo na sádkách několik kaprů z jarních výlovů, si na téměř vyprodaném trhu mohou dovolit zdražovat. "Nyní je opravdu velká poptávka po rybách," potvrdil to šéf profesního Rybářského sdružení Václav Šilhavý. Domácí rybářství už delší dobu mluví o tom, že budoucnost je v prodeji zpracovaných ryb do obchodních řetězců. Ve skutečnosti zpracovny ale utlumují, protože jsou příliš nákladné. A drahé porcované rybí maso je pak neprodejné.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info