Poznámky expertů k BSE

Přední belgický odborník na BSE z Centre for Veterinary Agrochemical Research uvedl v interview pro noviny De Standaard, že EU vyvolává okolo nezávadnosti hovězího masa v Evropě zbytečnou hysterii a namísto kontroly nad rizikem z BSE, prohlubuje obavy veřejnosti z ohrožení zdraví. Podle odborníka rozhodnutí EU zakázat aplikaci všech masových a kostních mouček do krmiv pro zvířata a brakovat starší skot netestovaný na BSE přivodí mimořádné ztráty a náklady. Odhaduje, že jen zákaz v samotné Belgii bude znamenat vyloučení milionu tun živočišných krmiv při nákladech okolo 245 mil. USD. Kromě toho budou muset být tisíce jatečných těl starších kusů skotu před zničením uskladněny.

Ke kritice postupu EU proti BSE se připojil i belgický ministr zemědělství mimo jiné s tím, že krysy, kočky, psi a myši se vyskytují při konzumaci nebo konzumují moučku a roznášejí ji po okolí. Tato skutečnost je velkým rizikem, protože kočky a hlodavci jsou také citliví vůči BSE.

Dále bylo uvedeno, že Evropa čelí nedostatku spaloven pro likvidaci rizikových nervových tkání z brakovaných jatečných těl a podle anglických odborníků také dlouhodobé skladování poražených těl je pro veřejnost zdravotním rizikem. Z Francii přicházejí návrhy na skladování těl vyřazeného skotu, masové a kostní moučky na vojenských základnách.

Belgický expert uvádí, že konzumace hovězího masa (i ze šílených krav) není pro lidi nebezpečná a riziko onemocnění je malé až zanedbatelné. Poznamenal, že onemocnění salmonelózou z konzumace kontaminovaného masa je pravděpodobnější než onemocnění CJD. Belgické sdělovací prostředky uvedly, že až 30 % hospodářství s chovem prasat v Belgii je kontaminováno salmonelami.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info