Kavan nabízí ústupek EU

Dvouleté omezení volného pohybu pracovních sil může být přijatelné

Naši diplomaté "protrhli" společný odmítavý postoj kandidátských zemí vůči požadavku Bruselu.

Šéf české diplomacie Jan Kavan včera vůbec poprvé připustil, že by pro Českou republiku mohlo být přijatelné dvouleté omezení, kdy by Češi po vstupu naší země do Evropské unie nemohli pracovat v zemích EU. "Kdyby nám nabídli dvouleté přechodné období s tím, že by se poté vyhodnotilo, jaký by mělo dopad uvolnění pro některé z nových členských zemí - a pokud by pro ČR po těchto dvou letech bylo takové omezení zrušeno a nám se zároveň podařilo prosadit pěti-, sedmi- či desetileté přechodné období pro prodej zemědělské půdy a lesů - nepovažoval bych to za ústupek nebo zradu národních zájmů," prohlásil Kavan. Zároveň podotkl, že dvouleté omezení by zřejmě v závislosti na datu vstupu ČR do EU přesáhlo přes horizont voleb v SRN. Právě Německo spolu s Rakouskem nejsilněji požaduje alespoň pětileté omezení volného pohybu pracovních sil z kandidátských zemí i po jejich vstupu do Evropské unie.

Ministr Kavan svým prohlášením narušil dosud jednotnou odmítavou pozici kandidátských zemí, které se velmi kriticky vyjadřovaly k požadavku Bruselu na přechodné lhůty pro volný pohyb osob. Z Kavanových slov vyplynulo, že ČR se při vyjednávání o této věci nehodlá za každou cenu spoléhat na společný postup všech čekatelských zemí. Důvodem takového postoje by ale mohly být jisté signály ochoty ze strany Estonska a Slovinska přijmout návrhy Evropské komise. "Nezdálo by se mi fér, kdyby se dostaly obě země před nás do unie jen kvůli větší ochotě ustoupit," uvedl pro HN náměstek ministra Pavel Telička.

Kavan současně varoval před zjednodušováním problematiky vyjednávání na výměnný obchod s EU. "Varoval bych před takovým jednoduchým handlem," řekl včera Kavan. Podle něho stanovisko EU zatím není konečné a nevyloučil, že se může změnit v prospěch nově přijímaných členů.

Stínový ministr zahraničí Jan Zahradil (ODS) na rozdíl od Kavana tvrdí, že by česká diplomacie měla říci, že je ochotna se vzdát požadavku na přechodný zákaz prodeje půdy, když se EU vzdá omezení pohybu pracovních sil. Šéf zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský (ODA) označil návrh na přechodné omezení volného pohybu pracovních sil za diskriminační.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info