Cena kůže roste, zdražení obuvi se však v tuzemsku zatím nekoná

Masové vybíjení stád v souvislosti s nemocí BSE a slintavkou a kulhavkou ovlivňuje ceny kůží prakticky v celém světě. V této souvislosti nedávno přinesl The Wall Street Journal Evrope prognózu o blízkém růstu spotřebitelských cen bot, kožené galanterie, oděvů, nábytku a dalšího koženého zboží. »Růst cen zatím držíme na úkor vlastní marže, ale to nepůjde donekonečna,« sdělil ředitel Koželužny v Krucemburku Vladimír Němec.

Koželužna loni nakupovala kilogram nasolené hovězí kůže za 47 korun, letošní rok zahájila nákupní cenou 72 korun a zpracovaný kilogram prodává za 76 korun proti loňským 69 korunám. Přesto Němec tvrdí, že se zatím nedá očekávat nijak dramatické zdražení obuvi a kožených výrobků. »Český trh je přeplněný. Je tu spousta neprodaných výrobků z nedávno zkrachovalých obuvnických firem, a k tomu nabídka levných výrobků u stánkařů.«

Naopak zdražení nevylučuje Jaromír Šlégr i České obuvnické asociace: »Je to jako u masa, u něhož se ceny na pultech zvýšily až po určitém čase. Nyní je otázka, kdo s tím přijde první. Výrobci i dovozci zvažují všechny důsledky včetně asijské konkurence.« Podle Šlégra se u obuvi dá odhadovat zhruba 10 - 15procentní růst cen.

Podle informací České obuvnické asociace právě levná obuv, především z Číny, reguluje cenovou hladinu. Výroba obuvi se v tuzemsku loni snížila o tři milióny párů na celkových 10,5 miliónu, přitom ještě v roce 1996 se v České republice vyrobilo 25,7 miliónu párů bot. Čeští výrobci už drží pouze 10 procent domácího trhu, 60 procent připadá na boty dovezené z Asie a zbytek nabídky pochází z ostatních zemí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info