Levný import květin poráží české pěstitele

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl zájem spotřebitelů o dvacet procent.

Rostoucí dovozy květin do české republiky vytlačují z trhu tuzemské pěstitele a nutí je opouštět produkci řezaných květin. Spotřebitelé přitom rok od roku stupňují svou poptávku až o dvacet procent, uvolněný prostor však získávají právě cenově se podbízející importéři. Příznivému podnebí v Jižní Americe nebo Africe, nízkým mzdovým nákladům a obřímu obchodnímu obratu na amsterodamské květinové burze české firmy konkurují jen obtížně.

»Tuzemským producentům se daří zvyšovat produkci pouze o 12 procent ročně, na víc nemají finanční sílu,« konstatoval Zdeněk Nachlinger ze Svazu květinářů a floristů. Každý Čech ročně utratí za nákup květin průměrně 550 korun a jeho nároky stále stoupají s rostoucí životní úrovní.

»V letošním prvním čtvrtletí jsme zaznamenali dvacetiprocentní zvýšení zájmu spotřebitelů, hlavní příčinu vidím v lepšící se ekonomické situaci kupujících a v razantní obchodní politice etablovaných obchodních řetězců,« pochvaloval. si Jaroslav Hunkes, ředitel akciové společnosti Agro Brno-Tuřany, jež je se sedmi hektary skleníků druhým největším producentem. květin v zemi. Zároveň však přiznává: Rostoucí poptávku nekryjeme vlastní produkcí, ale obchodní činností a tedy především dovozy ze zahraničí. Přesto se však tuřanské Agro zaměří na investici do posuvných skleníkových stolů, které by mohly zasklenou produkční plochu zvýšit až o 40 procent.

S tlakem importérů se firma vyrovnává omezováním produkce řezaných květin. »S dovozy nelze soupeřit, byl by to boj s větrnými mlýny. Soustředíme se proto na pěstování těch druhů hrnkových květin, u nichž jsme konkurenceschopní a u kterých jsou obtížnější černé dovozy,« řekl Hunkes. Agro tak letos například až o polovinu omezí pěstební plochy gerber, v původním rozsahu však zachová produkci karafiátů. Akciová společnost Agro BrnoTuřany zaznamenala v loňském roce tržby v hodnotě 287 miliónů korun při hospodářském výsledku ve výši šesti miliónů. Letos by se výkony Agra měly ještě zvýšit na úroveň 290 miliónů korun.

»Objem dovozů květin do České republiky trvale roste a tvoří až 55 procent celkové tuzemské spotřeby, která se loni pohybovala na úrovni 5,8 miliardy korun,« připomenul v této souvislosti Zdeněk Nachlinger ze Svazu květinářů a floristů.

Nejvíce se do naší země dovážejí růže, dále karafiáty, gerbery, lilie a chryzantémy.

Významnou složkou importů navíc zůstávají černé dovozy přibližně v objemu dvě stě miliónů korun za rok. V konečném důsledku to však znamená, že českým společnostem z celého koláče ukrojí přibližně půl miliardy korun maloobchodních tržeb.

Nelegální importy se nepodařilo omezit ani změnou v sazbě spotřební daně. Škrt přes zisky černým importérům ovšem udělalo vzájemné zrušení cel při obchodu mezi Českou republikou a Nizozemskem a přísnější přístup celníků.

Největším producentem květin v tuzemsku je společnost Tu-Flor Kadaň, následovaná již zmiňovaným Agrem Brno-Tuřany.

Celkem se produkcí květin zabývá na tisíc pěstitelů, přibližně pět z nich je možné zařadit mezi větší ekonomické subjekty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info