Akční plán pro reformu zemědělství

Mezinárodní organizace Compassion in World Farming - CIWF ("Soucit ve světovém zemědělství") připravila Sedmibodový akční plán pro reformu zemědělství v podmínkách Velké Británie a EU. Plán CIWF vychází ze zemědělské praxe zejména ve Velké Británii a přednostně se soustřeďuje na ukončení dlouhých transportů zvířat na jatka (zejména přes celou Evropu), dále na redukci trhů se živými zvířaty, zákaz vývozu živých zvířat, na podporu extenzivních chovů a reformu pravidel pro volný obchod. Navrhuje také vakcinovat proti slintavce a kulhavce při jejím výskytu v sousedních zemích.

Jakmile se v EU podaří prosadit reformu zemědělství, bude trvat na dodržování stejných zásad i v ostatních zemích. Průvodním jevem bude zákaz dovozu živočišných produktů ze zemí, které se těmito avizovanými zásadami nebudou řídit.

Státní veterinární správa (SVS ČR) považuje aktivitu organizace CIWF za prospěšnou a dodává, že nadprodukce živočišné výroby v některých zemích EU přináší neúměrná rizika z hlediska šíření nebezpečných nákaz, které mohou vyústit v takové epizootie, jako jsou v poslední době slintavka a kulhavka ve Velké Británii, nebo v uplynulých letech například klasický mor prasat v Nizozemí. V zemích s vysokými koncentracemi zvířat je významná důsledná kontrola dovozu na hranicích, a to nejen obchodního zboží, ale i dovozu masa, mléka a výrobků z nich jako neobchodního zboží. Stejně důležitý je i rozsah státního veterinárního dozoru v celém řetězci výroby potravin (od stáje po stůl).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info