Emco letos čeká rychlý růst

Distributor cereálií těží z poklesu spotřeby masných výrobků

Firmě se daří sjednávat slušné podmínky'táké s obchodními řetězci.

Razantní zvýšení výnosů letos očekává společnost Emco, vedoucí firma českého trhu cereálních potravin. Loňský rok, kdy obrat firmy dosáhl 594 mil. Kč, ukončil čtyřleté období výsledků oscilujících na stejné úrovni. V prvním čtvrtletí letošního roku se tržby meziročně zvýšily o 17 procent na téměř 164 mil. Kč. Na konci roku by měl obrat dosáhnout 670 mil. Kč.

»Provedli jsme změny v portfoliu dovážených produktů, posilujeme vlastní výrobu,« vysvětluje příčiny vzestupu majitel a ředitel firmy Emco Zdeněk Jahoda. Přiznává, že k nárůstu prodeje cereálií, těstovin, rybích výrobků a instantních potravin z nabídky firmy Emco přispěly částečně i obavy spotřebitelů masných výrobků z nemoci šílených krav, slintavky a kulhavky.

»Perspektivní je pro nás nyní müsli program, na českém trhu však narážíme na nedostatek ovsa. Zemědělci se soustředili na sladový ječmen, další úroda ovsa bude až na konci srpna, proto hledáme dodavatele v Evropě,« říká ředitel firmy Emco. Podle jeho názoru zemědělci málo přihližejí k potřebám trhu a pěstují to, co jim stát slíbí vykoupit i v tom případě, že výkup pokřiví rovnoměrný vývoj na trhu.

Firma Emco působí od roku 1991, v roce 1994 vytvořila obchodní značku Emco jako vůbec první novou značku na českém potravinářském trhu po roce 1990. Pod touto značkou si společnost nechala vyrábět cereální produkty nejprve v Německu, později i u českých výrobců. Trvalou kvalitu zajišťoval koncept, podle něhož každý výrobek mohli vyrábět dva konkurující si producenti. Emco se snaží dodávat nezaměnitelné výrobky, proto i s obchodními řetězci dokáže sjednat výhodné obchodní podmínky - třeba lhůty splatnosti kratší než 45 dní.

Loni firma za 11 miliónů korun převzala výrobce instantních potravin D.K.Food v Bohumíně a investovala 6 mil. Kč do výrobních linek ve svém areálu v Brně. Letos chce Emco investovat dalších 6 mil. Kč. Své investice firma realizuje bez zvyšování úvěrového zatížení, které se pohybuje kolem 80 mil. Kč a má klesající tendenci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info