Spory kolem konkursu Tchecomaltu

Názory správce konkursní podstaty a ČSOB se značně míjejí

Probíhající konkurs Tchecomaltu Group (TG) doprovázejí vzájemná obviňování mezi správcem konkursní podstaty Pavlem Tomčalou a hlavním věřitelem, Československou obchodní bankou (ČSOB).

ČSOB nedoložila žádným relevantním způsobem tvrzení o mé neznalosti a porušování zákona o konkursu a vyrovnání, uvedl správce Tomčala v reakci na názory banky. »Naopak z mého pohledu je postup ČSOB značně nestandardní,« uvedl s tím, že se ho mj. snažila odvolat ještě před převzetím funkce s odůvodněním, že porušuje ustanovení zákona. Banka prý též podává různé protichůdné procesní návrhy. »Na jedné straně vysloví souhlas s prodejem mimo dražbu, ale současně žádá soud o předběžné opatření, které by mi zakazovalo nakládat s konkursní podstatou, tedy fakticky prodávat mimo dražbu,« uvedl správce. Banka také podala námitku proti podjatosti soudkyně případu, ale vzápětí ji odvolala. »Za velmi nestandardní považuji i to, že ČSOB doporučovala jmenovitě svého vlastního konkursního správce.«

ČSOB svá tvrzení opírá mj. o to, že Tomčala opakovaně deklaroval zájem prodat zároveň s majetkovými účastmi TG i majetkové účasti jeho dceřiné firmy - Potravinářskéhó Holdingu v konkursu, a to bez vyjádření věřitelského výboru či aspoň schůze věřitelů PH, což je zákonná podmínka. »Pokud správce zná zákon a postupuje v souladu s ním, musí mu být zřejmé, že jeho postup nesplňuje tuto podmínku a je v rozporu se zákonem. To je jen jedním z příkladů,« řekl Milan Tománek, mluvčí ČSOB. Doplnil, že soud dosud nerozhodl o svolání schůze věřitelů PH.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info