Japonsko mění zemědělskou politiku

Japonská vláda reviduje svou zemědělskou politiku a programy s cílem zastavit pokles soběstačnosti v potravinách a zajistit, aby výdaje na podporu zemědělství nebyly omezovány podle požadavků Světové obchodní organizace. V červnu 1999 byl japonskými státními orgány schválen Základní zákon o potravinách, zemědělství a rozvoji venkova a směrnice pro tvorbu zemědělské politiky založené na třech zásadách: zajištění stabilního zásobování obyvatelstva potravinami, naplňování vícestranných funkcí zemědělství (například využití rýžovišť k regulování záplav), setrvalý rozvoj zemědělství a povznesení venkovských oblastí. Hlavní aktivita je zaměřena na změnu struktury zemědělských podniků a zvýšení efektivnosti zemědělství. Nová japonská politika vysloveně uznává, že potravinová bezpečnost závisí na pokračujících dovozech a pohotových zásobách, stejně jako na uchování kapacity vlastního zemědělství.

Zemědělství Japonska představuje rozsáhlé odvětví. Podle posledních dat z roku 1998 dosáhla hrubá hodnota zemědělské produkce 76 mld. USD. Avšak většinu japonské zemědělské produkce obstarávají relativně malá hospodářství s vysokými pracovními náklady. Více než 2,5 milionů domácností splňují jedno ze dvou kriterií komerčního zemědělství: za rok prodají zemědělské produkty v hodnotě více než 4 000 USD nebo prodávají více než tři čtvrtiny úrody z jednoho hektaru. V roce 1998 se zabývalo 11,3 mil. lidí (téměř 9 % japonského obyvatelstva) tržním zemědělstvím. Velký počet rolnických domácností vlastní velmi malou výměru půdy, což se projevuje ve velkém počtu lidí, kteří provozují zemědělství naturálním způsobem pro vlastní potřebu rodiny.

Japonská vláda věnuje velké sumy finančních prostředků na podporu zemědělství. V roce 1998 vydala více než 82 mld. USD (asi 6 % celkových výdajů státního rozpočtu) na rozvoj a podporu zemědělství, které byly určeny na takové projekty jako zlepšení závlah, pozemkové úpravy, výstavbu zpracovatelských závodů a subvencování důchodů zemědělských podniků. V průměru vydali japonští spotřebitelé mnohem více prostředků na nákup potravin než spotřebitelé v USA a podíl výdajů na potraviny z celkových výdajů na životní prostředky je větší - 18 % v Japonsku a 8-10 % v USA. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že v roce 1999 vydali spotřebitelé v Japonsku navíc 68 mld. USD (asi 1,5 % HDP) v důsledku současné japonské zemědělské politiky. Relativní výdaje na zemědělskou politiku měřené tzv. ekvivalentem produkčních subvencí patří v rámci OECD mezi nejvyšší. V roce 1998 dosáhla míra subvencování podle tohoto ukazatele 63 % ve srovnání s 45 % v EU, 22 % v USA a 38 % v průměru 24 členských států OECD.

Agric. Outlook, 2001, č. 4, s. 18 (Jav)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info