SchoolNet podporuje vzdělanost

Kanadská vláda podporuje ve školství počítačovou revoluci

Miloš Šuchma

Internet průměrně používá 41,8 procenta kanadského obyvatelstva. Kanada je tak první na světě, před USA. A ze zemí G-7 má nejnižší sazby za používání internetu. Přestože celková technologická úroveň Kanady je na vysoké úrovni, její vláda přijala za svůj plán a program "Propojení Kanaďanů se světem", pomocí "Informační dálnice" s cílem stát se do roku 2004 nejpropojenější zemí na světě prostřednictvím komunit, škol, knihoven a zdravotnické sítě s vysokou informační gramotností obyvatelstva.

Součástí programu je pomoc školám "SchoolNet" pod patronací kanadského federálního Ministerstva průmyslu, jehož součástí je "Úřad mezinárodního partnerství". "SchoolNet" umožňuje kanadským školám a knihovnám nejen propojení tříd a knihoven, ale i možnost žádat o granty na různé projekty na úrovni škol a tříd (dosud bylo uděleno 20 000 grantů), jakož i zajišťování hardwaru (dodáno 250 000 počítačů) a softwaru.

Dalším programem je tzv. "NetCorps Canada International", kde mladí Kanaďané prostřednictvím projektů vytvářejí zejména v rozvojových zemích internetová spojení, webové lokace, databáze, konfigurace hardwaru, přípravu manuálů, dokumentace a počítačových metod pro vyučování. Jiný podobný program pomáhá v internetovém spojení malým firmám.

Kanadská síť "Canarie" (The Canadian Network of the Advancement of Research, Industry and Education) vybudovaná s podporou kanadské vlády a předních telekomunikačních firem propojuje 17 hlavních mezinárodních a 14 kanadských regionálních sítí. "Canarie" používá ambiciózní sítě CA*net3 s rychlostí 40 GBs. "Komunitní přístupový program" (CAP) s 10 000 internetovými přístupovými body umožňuje propojení vzdálených komunit včetně využití některých školních sítí.

"Úřad technologické výuky" je součástí federálního Ministerstva lidských zdrojů a rozvoje. V poslední době vznikl poradní "National Broadband Task Force", složený hlavně ze zástupců průmyslu a univerzit, který má radit federální vládě, jak využít do roku 2004 vysokorychlostní internetové služby ve všech kanadských komunitách, školách, knihovnách a nemocnicích jakož i gigabitového internetu v domácnostech.

V hlavním městě Kanady Ottawě dále působí organizace OCRI (The Ottawa Centre for Research and Innovation), podporovaná federální vládou programem "Chytré komunity" a také telekomunikačními firmami, univerzitami a městem. Hlavní účel OCRI je pomáhat technicky a školením školám, ale také radit zahraničním zájemcům. Federální kanadská vláda nezasahuje do školní pravomoci provincií, ale pomáhá zejména celokanadsky v propojování komunit a finančně školám ve formě grantů na školní počítačové a internetové projekty, jakož i hardwarovou, softwarovou a technickou pomocí.

Provincie Ontario je rozlohou 14krát větší než ČR, ale počtem obyvatel i žáků se jí blíží, 11,7 miliónu obyvatel Ontaria je srovnatelných s 10,3 milionu obyvatel ČR. Ontario má v základních a středních školách 1,2 miliónu žáků (od mateřských škol až po 12. třídu středních škol).

Ontarijská vláda vytvořila tzv. Manažerskou radu, která zajišťuje dohled na vládní zdroje: lidi, peníze, technologie, informace a nemovitosti. Manažerská rada zaměstnává 2500 ICT odborníků. Ministerstvo školství ve spolupráci s Komunitními službami a manažerskými radami rozdělují na jednotlivé školy prostřednictvím školních rad finanční prostředky na ICT v roční hodnotě 150 miliónů dolarů. Software pro akademické a administrativní programy je hodnocen na pravidelném základě tzv. OSAPAC komisí,což je provinční orgán, sestávající ze zástupců školních rad, který je odpovědný za licencování počítačového softwaru pro školy.

Autor pracuje jako konzultant kanadské federální vlády a firmy International Technology Integration

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info