Bude omezení práce v EU mírnější?

Kühnl chce v národním zájmu lobbovat u sesterských stran v Německu a v Rakousku.

Po ministru zahraničí i lídr čtyřkoalice Kühnl připustil, že při jednáních s unií o volném pohybu osob může být výsledkem dohoda, která Čechy zčásti omezí.

Josef Kopecký

Čtyřkoalice chce využít svých kontaktů na partnerské politické strany v zemích Evropské unie, zejména na CDU v Německu a na rakouské lidovce a bude je přesvědčovat, aby unie přehodnotila svůj požadavek na přechodné omezení volného pohybu osob po vstupu Česka do EU.

Lídr čtyřkoalice a šéf Unie svobody Karel Kühnl včera ale také připustil, že výsledkem jednání s EU by mohl být i určitý kompromis. Zatímco zejména Německo a Rakousko chtějí prosadit, aby Češi i občané dalších kandidátských zemí nesměli do zemí EU jezdit pracovat ještě pět až sedm let po přijetí do unie, Kühnl naznačil, že přijatelné by mohlo být, kdyby se omezení týkalo jen určitých regionů, jistých odvětví hospodářství, anebo bylo kratší než navrhované pětileté. "Musíme se snažit vyjednat, aby se ta doba stlačila co nejvíce k nule," řekl včera Kühnl.

Ministr zahraničí Jan Kavan již minulý týden naznačil, že by pro ČR mohlo být akceptovatelné, kdyby přechodné období omezující volný pohyb pracovních sil bylo dvouleté - s tím, že by EU hodnotila nové členské země selektivně a po dvouleté "ochranné lhůtě" by omezení bylo pro Čechy zrušeno. Česká diplomacie argumentuje tím, že naši občané by pracovní trh v Rakousku ani Německu nezahltili.

Kühnl včera zdůraznil, že i když čtyřkoalice bude sama vyjednávat s politiky ze zemí EU, její postoj se nebude lišit od stanovisek ministerstva zahraničí. "V této otázce musí čeští politici jednat společně ve stejném zájmu," míní Kühnl. Proto i své setkání s velvyslancem Evropské komise v ČR Ramirem Cibrianem k problematice omezení pohybu Čechů za prací konzultoval s Kavanem. Odklad volného pohybu pracovníků z kandidátských zemí nemá podle čtyřkoalice žádné ekonomické opodstatnění, popírá smysl rozšíření EU a nahrává těm, kteří vstup do unie odmítají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info