EU varuje: Rychlé rozšíření je ohroženo

Ministři hospodářství a financí patnáctky se poprvé sešli v Malmö s východními kolegy

Nezrychlí-li se nutné ekonomické reformy, není rok 2004 podle Hanse Eichela reálný pro vstup prvních zemí.

Josef Veselý

Je naprosto nutné, aby země střední a východní Evropy už při vstupu do Evropské unie naplnily základní ekonomická kritéria, neboť jinak utrpí kvůli nemilosrdné konkurenci uvnitř EU šok s enormními sociálními důsledky. Bez dalších strukturálních reforem a privatizací, jakož i bez vyvážené rozpočtové politiky nelze počítat se startem rozšiřování již v roce 2004. Tento hlavní závěr neformální schůzky ministrů financí a hospodářství zemí patnáctky ve švédském Malmö koncem minulého týdne tlumočil v sobotu večer novinářům německý ministr financí Hans Eichel (SPD).

Vůbec poprvé se za nynějšího švédského předsednictví zúčastnili takového jednání, známého pod zkratkou Ecofin, také kolegové ze 13 kandidátských zemí včetně ČR, šéfové centrálních bank i prezident ECB Wim Duisenberg - celkem 68 prominentních osob ze světa politiky, ekonomiky a financí. Další obdobné setkání se má konat ještě letos. Poselství z Malmö, adresované nejen uchazečským zemím, ale i politikům stávajících členských států EU, přitom naznačuje, že ministři financí patnáctky se chtějí aktivně vyslovovat k nynější citlivé fázi rozšiřovacího procesu. Při prvním pokusu prosadit svůj úhel pohledu se shodli, že je předčasné určit data přijetí prvních nových členů, ačkoli to část šéfů vlád a států EU slibuje. Ministr Eichel uvedl, že pro první přijetí se mu nejeví rok 2004 jako reálný. Francouzský ministr hospodářství a financí Laurent Fabius k tomu řekl: "Rozšíření EU je z politického hlediska velký projekt, ale nyní je třeba dbát, aby byl i ekonomicky rozumný."

Kandidáti slyšeli kritiku

Na závěr schůzky Ecofinu vydalo předsedající Švédsko prohlášení, v němž se důrazné požadavky na kandidátské země konkretizují: Do pořádku mají uvést zejména veřejné finance. Zdaleka nebyly ukončeny strukturální reformy. Starosti působí stav bankovnictví a celé sféry finančnictví. Státní správa nemá u většiny uchazečských zemí tu kvalitu a sílu, aby plně prosadila uplatňování práva. Právě úspěšné zavedení fungující tržní ekonomiky považují ministři Ecofinu za hlavní výzvu.

Pozitivně se v neformálních závěrech z Malmö hodnotí jen všeobecně vyšší růst hrubého domácího produktu a ekonomické výkonnosti kandidátských zemí, což by jim mělo reformy usnadnit. Domácí ministr financí Bosse Ringholm, tedy zástupce země předsedající unii, mimo jiné zdůraznil, že kandidáti pro dosažení hospodářského růstu potřebují přímé zahraniční investice.

Vstup do EU později?

Ministři financí EU naznačili, že se proces rozšíření protáhne, a netajili ani své přání, "ostražitě sledovat" debaty o očekávaném růstu nákladů rozšíření. Stávající rámec Agendy 2000 platí do roku 2006, ale podmínkou financování nákladů na rozšíření budou velké reformy společné agrární a regionální politiky. Vůči každé větší změně se zde ale stavějí zejména Francie a Španělsko zdrženlivě. Důležité je, že v Malmö hovořil o nutnosti "přinejhorším akceptovat i odklad procesu rozšiřování", nebude-li to "ekonomicky rozumné", také Němec Hans Eichel.

Evropa zpomaluje

Ecofin se rovněž věnoval vývoji konjunktury v Evropě, na níž se podepsalo ochlazení v USA. Z toho důvodu nyní tucet zemí eurozóny snížilo odhad vlastního ekonomického růstu pro letošní rok z dosavadních 3,2 na 2,5 - 3,0 procenta. Evropská centrální banka varovala také ministry financí EU před inflací, čímž je nepřímo vyzvala, aby ustoupili od požadavku snížení úrokových sazeb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info