Setuza investovala do zlepšeného zpracování řepky půl miliardy

Olejnatá semena bude už zanedlouho zpracovávat akciová společnost Setuza Ústí nad Labem v novém zařízení. Do technologie a stavebních prací investovala půl miliardy korun. V zařízení bude schopna ročně zpracovávat až 600 tisíc tun řepkového semene, slunečnice a s výrazně vyšší rentabilitou také sojové boby.

O vybudování nové extrakce, lisovny, filtrace a technologie na úpravu olejnatých semen v areálu podniku rozhodla valná hromada Setuzy před rokem. Generálním dodavatelem stavby se stala německá společnost Krupp. »Setuza bude už od letošní řepkové kampaně disponovat jednou z nejmodernějších technologií na zpracování olejových komodit v republice,« uvedla mluvčí společnosti Marie Logrová.

Loni dosáhla produkce řepky v republice k 854 tisícům tun, přičemž osevní plocha byla 325 tisíc hektarů. Letos je oseta asi o deset procent větší plocha a očekává se výnos přesahující 900 tisíc tun. Samotná Setuza je rozhodnuta od producentů vykoupit téměř polovinu celkové domácí produkce řepkového semene.

Setuza se po sloučení s Lukanou stala největším tuzemským zpracovatelem olejových komodit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info