Vyvlastňovat? Pravice je tvrdě proti

Poprask mezi pravicí vyvolal návrh novely stavebního zákona, která by umožnila vyvlastnit pozemky kvůli budování průmyslových zón.

Snaha poslanců vládní ČSSD umožnit vyvlastnění soukromého majetku, aby jeho vlastníci nemohli klást odpor vzniku průmyslových zón, nejspíš narazí na tvrdý odpor pravicové opozice. Té se nelíbí, že ČSSD chce - ovlivněna sporem, který vznikl v Hranicích na Moravě kvůli budované továrně firmy Philips - přijímat speciální novelu stavebního zákona. Ta by umožnila za náhradu vyvlastnit soukromé pozemky. "Kauza Regecová", kdy hranická občanka Markéta Regecová licituje, za kolik prodá svůj pozemek, o nějž má zájem Philips, by se tak již v budoucnu nemusela opakovat.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý řekl, že občanští demokraté kategoricky nesouhlasí s tím, aby se komplikace s jednou konkrétní průmyslovou zónou řešily vyvlastňovacím zákonem. "Vyvlastnění ve veřejném zájmu možné je. Je ovšem problematické, aby se to týkalo i průmyslových zón," uvedl Tlustý. Unie svobody v žádném případě návrh Parlamentu nepodpoří. "Průmyslové zóny jsou komerčním využitím pozemků, a proto stát nemá právo k tomuto účelu vyvlastňovat soukromý majetek," shodují se unionisté.

Severomoravský poslanec Zdeněk Kořistka (US), který se k návrhu původně přidal, včera podpis pod novelu stáhl. "Nebyla dodržena podmínka, že půjde o společný návrh poslaneckých klubu ČSSD, ODS, US a KDU-ČSL. Předložený návrh byl také podán v jiné verzi, než ve které se mnou byl konzultován," sdělil včera našemu listu Kořistka.

Iniciativu poslanců ČSSD si ovšem pochvaluje vláda. "Není možné, aby někdo spekuloval nebo parazitoval na úkor druhých," řekl ministr průmyslu Miroslav Grégr na adresu těch, kteří se snaží prodat svůj soukromý majetek za co nejvýhodnějších podmínek.

V zemích Evropské unie je vyvlastnění z důvodu veřejného zájmu velmi problematickou záležitostí. Problém je však v západní Evropě jinde - proti všem větším stavbám se totiž postaví velká část obyvatel, a proto musí dojít k nějaké formě dohody všech zúčastněných stran. Dochází k tomu, že pokud významná část obyvatel malé obce odmítne určitý projekt, ten se nebude realizovat, protože se proti němu postaví i radnice. Veřejné mínění je tak často důležitější než psaný zákon.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info