Pohyb pracovních sil v EU stále nedořešen

Jan Kavan zásadně nesouhlasí s přechodným obdobím na pracovním trhu po vstupu ČR do unie

Ministři zahraničí evropské patnáctky se na své víkendové schůzce znovu neshodli o důležitých otázkách rozšíření unie, i když se prý jejich postoje mírně sblížily.

Vstup kandidátských zemí, včetně České republiky, do Evropské unie může být pozdržen, pokud se její členské státy nedohodnou v kontroverzní otázce pohybu pracovních sil. I když agentura Reuters uvedla, že se včera stanoviska ministrů zahraničí patnáctky poněkud sblížila, jejich neformální víkendové jednání v malém švédském městě Nyköpingu jižně od Stockholmu nevyústilo v kompromisní postoj.

Proti požadavkům Německa a Rakouska na vyhlášení sedmiletého přechodného období pro omezení mobility na trhu práce po rozšíření EU vystoupilo Španělsko, podporované Řeckem a Portugalskem. Těmto chudším zemím však nikterak nešlo o zásadní odpor proti německo-rakouské pozici. Využívají rozporů v názorech dalších členů na tuto otázku, aby si zajistily, že prostředky z regionálních fondů, které dostávají od EU, aby dohnaly hospodářsky vyspělejší země, nebudou po přijetí nových členů omezeny. Španělský ministr Josep Pique si v Nyköpingu sjednal schůzku se svým německým kolegou Joschkou Fischerem zřejmě k "handlu" - my schválíme vaše nároky na přechodné období, ale vy nás podpoříte v tom, že naše příjmy z EU nebudou po jejím rozšíření zkráceny.

Předsedající švédská ministryně Anna Lindhová usilovala o to, aby se jejích čtrnáct kolegů dopracovalo ke kompromisu. Jejím cílem je nechat i tuto kauzu, jednu ze sporných, dořešit včas tak, aby letošní červnová vrcholná schůzka Evropské unie otevřela cestu k rozšíření, jak to Švédsko slíbilo, když se letos stalo na první půlrok předsedající zemí EU.

Prohlásila, že na příštím setkání ministrů zahraničí EU, které se má konat 14. května, přijde jménem Švédska s novými návrhy. Neboť "ještě nejsme přesvědčeni argumenty Německa a Rakouska" o nezbytnosti sedmiletého přechodného období na pracovním trhu.

Včera se s ministry unie setkali v Nyköpingu i jejich kolegové z 12 kandidátských zemí včetně Jana Kavana.

Ministr Kavan po setkání jednoznačně prohlásil novinářům, že Česká republika nesouhlasí po svém vstupu se sedmiletým přechodným obdobím pro volný pohyb pracovníků ve zbytku unie.

Poukázal na paradox, že vláda České republiky na jedné straně velmi podporuje prohlubování evropské integrace včetně některých návrhů formulovaných minulý týden německým kancléřem Gerhardem Schröderem, a na druhé čelí nechuti vůči EU způsobené právě opět Německem, tedy jeho požadavky v otázce mobility pracovních sil. Jak vysvětlil, "mohlo by se stát, že bychom díky... německému návrhu ohledně sedmiletého přechodného období tento boj o hlubší integraci prohráli a případně prohráli dokonce referendum o vstupu. Věřím, že i němečtí a další politici unie si toto uvědomí".

Jan Kavan naopak souhlasil s návrhem, aby EU umožnila budoucím novým členům omezit sedm let po vstupu prodej zemědělské a lesní půdy cizincům a pět let prodej druhotných nemovitostí. ČR by proto podle něho mohla rychle uzavřít kapitolu "volný pohyb kapitálu", do níž toto téma patří. Naopak o kapitole "volný pohyb osob", která zahrnuje návrh na pěti-sedmileté přechodné období pro zaměstnávání Čechů v EU, se podle jeho názoru bude jednat ještě hodně dlouho.

K postojům ministrů EU řekl po setkání estonský ministr Toomas Hendrik Ilves: "To je to, co ti velcí chlapci dělají - handrkují se o budoucnost jiných národů. Budeme se brzy handrkovat také." "Rádi bychom (od EU) věděli, kam směřujeme, a mohli to vysvětlit našim lidem," dodal ministr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info