Školní jídelny a hovězí maso

Stanovisko MŠMT - Ing. Věříšová, CSc.

V souvislosti s informacemi o nebezpečí šíření nákazy BSE tzv. nemoci šílených krav v Evropské unii, obrátilo se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na Státní veterinární správu a na Ministerstvo zdravotnictví se žádostí o stanovisko, zda je nutné i u nás doporučo-vat školním jídelnám snižování spotřeby hovězího masa.

Obě zmíněné instituce nepovažují takové omezení v současné době za nutné. Z dopisu ústředního ředitele státní veterinární služby MVDr. Josefa Holejšovského citujeme: "Státní veterinární správa je přesvědčena o tom, že podle současných poznatků vědy nehrozí nebezpečí BSE při použití hovězího masa domácího původu k lidské výživě." Hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít ve svém dopise píše: "Školním jídelnám není nutné doporu-čovat omezení nebo snížení spotřeby hovězího masa v souvislosti s šířením BSE. Podle zjištění Světové zdravotnické organizace byla nulová infekčnost s ohledem na přenos BSE zjištěna např. i u následujících testovaných živočišných tkání - srdce, kosterní svaly, periferní nervy a tuková tkáň. Navíc opatření přijatá v České republice Státní veterinární správou, jako např. zákaz dovozu hovězího ze zemí s výskytem BSE a zatím nulový výskyt této nákazy u našeho dobytka, deklarovaný Státní veterinární správou, shora zmíněný postup opravňují."

MŠMT ČR na základě těchto stanovisek nebude tedy v současné době vydávat žádný pokyn, kterým by doporučilo snížení spotřeby hovězího masa ve školních jídelnách. Je však v pravomoci vedoucí školní jídelny, aby v případě, bude-li si většina rodičů žáků v jídelně stravovaných přát toto omezení, jejich přání vyhověla a hovězí masko nahradila jinými druhy masa.

Ing. Božena Klímová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info