Závodní stravování

Od 1. 1. 2001 platí zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla). Na základě četných dotazů si oživíme problematiku závodního stravování, která byla publikována ve zpravodaji “Institut informuje“ č. 11 (ročník 98/99) a č. 2 (ročník 99/00).

Bližší podmínky a povinnosti zaměstnavatelů vůči zaměstnancům při zajišťování závodního stravování upravuje § 140 zákoníku práce a pro zaměstnavatele, kteří mají povahu rozpočtové (od 1. 1. 2001, tj. organizační složka státu) a příspěvkové organizace Nařízenívlády č. 137/1989 Sb. o závodním stravování (dále jen Nařízení) - viz Přechodná ustanovení zákona č. 74/1994čl. VI. bod 3, zákoníku práce.

Dále upozorňujeme na ustanovení § 69 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, které již neumožňuje od 1. 1. 2001 poskytovat příspěvek na závodní stravování v době omlu-vené nepřítomnosti v práci.

„Závodní stravování zabezpečuje organizační složka státu nebo příspěvková organizace ve vlastních zařízeních závodního stravování nebo prostřednictvím jiné organizační složky státu, právnické nebo fyzické osoby pro své zaměstnance, žáky středních odborných učilišť nebo speciálních odborných učilišť, odborných učilišť a učilišť, pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních právních předpisů, žákům, studentům po dobu jejich činnostiv organizační složce státu nebo příspěvkové organizaci, pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních prvních předpisů.“

Z tohoto vyplývá, že zvýhodněné stravování se poskytuje pouze za odpracovanou pracovní směnu. Za pracovní směnu se přitom považuje výkon práce delší než 3 hodiny(§ 2 odst. l Nařízení vlády č. 137/89).

K upřesnění ustanovení § 69 zákona č. 218/2000 Sb. doplňuji následující:

Znění § 69 zákona č. 218/2000 Sb. je v souladu se zněním zákona č. 586/92 Sb.

Příspěvek na závodní stravování lze poskytovat z hlediska daňových nákladů jen v souladu s daňovými zákony. Zákon č. 586/92 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 4 za daňový náklad považuje příspěvek na jedno hlavní jídlo v průběhu jedné směny.

Doba omluvené nepřítomnosti v práci - viz § 127 odst. 1 zákoníku práce.

Závodní stravování je možno zabezpečit buď ve vlastním stravovacím zařízení, nebo prostřednictvím jiných subjektů.

Výdaji (náklady) na provoz vlastního stravovacího zařízení závodního stravování se rozumí výdaje spojené s provozem závodní kuchyně s jídelnou, a to i tehdy, je-li příprava jídel zajišťována jiným subjektem formou služby v tomto vlastním stravovacím zařízení.

Za závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů se považuje závodní stravování zabezpečované zaměstnavatelem v jiném než vlastním zařízenínebo ve vlastním zařízení, pronajatém na základě smlouvy o pronájmu a zajišťování závodního stravování stravenkami(Gastrotur, Ticket Restaurant, …).

1 . Vlastního stravovacího zařízení

Cena jídla se tvoří: z pořizovací ceny surovin věcných nákladů osobních (tzv. „plná cena“).

Svým zaměstnancům uvedeným v § 3 odst. 1 Nař., poskytuje organizace jedno hlavní jídlo za „sníženou cenu“ (§ 7 odst. 2 Nař.), tzn. za pořizovací cenu surovin sníženou očástku 0,60 Kč (§ 6 odst. 3 Nař.) a o poskytnutý příspěvek z FKSP až do výše polovinypořizovací ceny surovin (§ 10 písm. a) Nař.) v průběhu pracovní směny.

Organizacekryje v plné výši ze svého rozpočtu - věcné náklady, osobní náklady a příspěvek na hodnotu potravin 0,60 Kč na jedno hlavní jídlo.

Zaměstnanec - strávník hradí náklady (výdaje) na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu jídla. Z fondu FKSP (§ 6 zákona č. 310/95 Sb.) lze poskytnout příspěvek až do výše poloviny pořizovací ceny surovin. Rozhodnutí o poskytnutí příspěvku z FKSP je zcela v pravomoci organizace spolu s příslušným odborovým orgánem (příp. stanoveno ve vnitřním předpisu). Podle ustanovení § 12 odst 9 vyhlášky č. 310/1995 Sb. není na poskytování příspěvku z FKSP právní nárok. Konkrétní výši příspěvku a bližší podmínky přiznání příspěvku řeší vlastní směrnice organizace pro hospodaření s fondem.

Příklad - Vlastní stravovací zařízení (školní jídelna):

Plná cena jídla (potraviny + režie)

41,80 Kč

z toho: cena potravin

19,-- Kč

režie ( % k ceně potravin) např.

22,80 Kč

Zvýhodněná cena (pro vlastního zaměstnance)

Zaměstnanec je povinen hradit cenu potravin

19,-- Kč

z toho: příspěvek (§ 6 odst.3 nař.vl.)

0,60 Kč

zvýhodněná cena pro zaměstnance

18,40 Kč

z toho: příspěvek zFKSP (např. ve výši)

7,-- Kč

úhrada strávníka

11,40 Kč

Organizace hradí (dle § 6 odst.3 nař. vl.):

22,80 Kč + 0,60 Kč

„Organizační složka státu (dále OSS) nebo příspěvková organizace (dále PO) může v souladu s kolektivní smlouvou dle § 69 zákona č. 218/2000 Sb. zabezpečit závodní stravování ve vlastních stravovacích zařízeních též důchodcům, kteří v ní pracovali při odchodu do důchodu a zaměstnancům činným uorganizační složky státu nebo příspěvkové organizaci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr“.

Důchodcům - bývalým pracovníkůmlze poskytovat příspěvek na závodní stravování za stejných podmínek jako vlastním zaměstnancům.

Pracovníkům činným v organizaci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr nelze poskytovat příspěvek na závodní stravování z prostředků FKSP (dle § 2 vyhláš-ky č. 310/95 Sb.,) nelze poskytovat plnění osobám, které konají pro zaměstnavatele práce na základě dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti podle § 232 a dalších zákoní-ku práce.

Dle § 69 zákona č. 218/2000 Sb. „OSS nebo PO může poskytnout závodní stravování též občanům, k jejichž stravování se zavázala smlouvou o závodním stravování s jinou OSS, právnickou nebo fyzickou osobou, a zaměstnancům jiných zaměstnavatelů, kteří jsou u ní na pracovní cestě nebo jinak pro ni jinak činní“.

Pronájem závodní jídelny jinému provozovateli formou služby- podle zákona o dani z příjmů je považována za vlastní stravovací zařízení. Při financování závodního stravování se postupuje stejným způsobem, jako by ji provozovala sama.

2. Jiný subjekt

Pronájem závodní jídelnyna základě smlouvy o pronájmu- jídelna je považována za jiný podnikatelský subjekt, při financování závodního stravování se postupuje podle Výkladu MF č. 50 k uplatňování nových cenových předpisů čj. V/3-308/1991 otištěném ve Finančním zpravodaji č. 12/1990. Zaměstnavatel ve smlouvě o závodním stravování dohodne cenu hlav-ního jídla.

Pokud organizace nemá vlastní zařízení závodního stravování, uzavírá podle § 4 Nařízení vlády č. 137/89 Sb., smlouvu o závodním stravování s jinou organizací nebo s občanem oprávněným poskytovat stravovací služby. Podle tohoto ustanovení se předpokládá pouze jedna forma závodního stravování (buď stravování v jídelně, nebo poskytování stravenek, např. Gastrotur, Ticket Restaurant, …).

Zajišťování závodního stravování stravenkami

Zaměstnanci, který je účasten pracovní směny (výkon práce delší než 3 hodiny), je poskytnuta stravenka, financování dle výkladu MF - Pokyn č. 50, uveřejněno ve FZ 12/1990. Manipulační poplatek při nákupu stravenek (stravenky = ceniny) vstupuje do pořizovací ceny stravenky.

Příklad: nákup 1000 ks stravenek á 50 Kč

Fakturovaná cena

50 000 Kč

Manipulační poplatek - provize 2 %

1 000 Kč

DPH 22 % z provize

220 Kč

Cena celkem

51 220 Kč

Cena jedné stravenky

51,22 Kč

Pro výpočet režie: částka 51,22 Kč je cenou jídla dohodnutá ve smlouvě.

Financování závodního stravování při zajišťování závodního stravování prostřednictvím jiných subjektů

Organizace dohodne ve smlouvě o závodním stravování cenu hlavního jídla. Postup výpočtu režijních výdajů organizace je uveden ve Finančním zpravodaji 12/90 (Pokyn č. 50).

Zbývající část dohodnuté ceny se považuje za hodnotu potravin, kterou by měl hradit strávník.

Organizace může se souhlasem odborového orgánu poskytnout strávníkovi příspěvek z FKSP až do výše 50 % z ceny stravenky, která zbývá po odpočtu „režie“.

Finanční zpravodaj 12/1990 (Pokyn č. 50) - vzorec výpočtu

Cena jídla dohodnutá ve smlouvě

x 60 + 0,60 Kč

= REŽIJNÍ NÁKLADY organizace

160

Příklad:

dohodnutá cena jídla

40,-- Kč

z toho: režijní náklady organizace

15,60 Kč

cena pro strávníka

24,40 Kč

z toho: příspěvek z FKSP nejvýše

12,20 Kč

Příspěvek na závodní stravování lze poskytovat z daňových nákladů jen v souladu s daňovými zákony. To znamená, že těm zaměstnancům, kteří se neúčastní pracovní směny a důchodcům, nelze poskytnout příspěvek z rozpočtových prostředků, z prostředků FKSP lze poskytnout příspěvek.

Pokud organizace vlastní zařízení závodního stravování, nemůže současně zabezpečovat stravování části zaměstnanců prostřednictvím jiných subjektů. Výjimkou je, pokud zaměst-nanci pracují na odděleném pracovišti a docházka do vlastní jídelny by byla neefektivní (např. přílišná vzdálenost nebo prokazatelné zdravotní potíže zaměstnance). V těchto případech lzevyužít v návaznosti na kolektivní smlouvu i další možnosti (pro konkrétní pracoviště zajistíme jiný způsob stravování). Pokud pro uvedené zaměstnance zabezpečíme stravování prostřednictvím jiných subjektů (dohodnutá cena oběda bude odlišná od kalkulace ceny oběda vlastní závodní jídelny), lzestrávníkům odloučeného pracoviště, v rámci limitu daného nařízením vlády č. 137/89 Sb., § 10 poskytnout jinou výši příspěvku z FKSP.

Bližší podmínky a výše příspěvku je nutné dohodnout v zásadách o použití fondu.

Doporučujeme sledovat další vývoj zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, znění některých paragrafů nejednoznačně vyjadřuje předpokládaný záměr. V současné době se připravuje výklad k uplatňování zákona č. 218/2000 Sb., ke stanovení úhrad nákladů na závodní stravování.

Ing. Božena Klímová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info