Nadměrná tvorba kořenů - příčiny nalezeny

Od roku 1993 se nizozemská firma Groen Agro Control zabývá problémem nadměrného houstnutí kořenů u významných druhů zeleniny ve sklenících.

Bylo zjištěno, že příčinou tohoto jevu je druh kulovité bakterie (kok), který je možné pozorovat pod elektronovým mikroskopem. Dává přednost vlhkému prostředí a vyšší hodnotě pH. Zatímco při pH 5,5 nebyla zjištěna nadměrná tvorba kořenů, při pH 7 se symptomy explozivně šířily.

Analýzou DNA byla identifikována specifická sekvence tohoto koku. Pokud se tato sekvence vyskytne, jsou rostliny infikovány. Nizozemské podniky zaměřené na pěstování sadby a mladých rostlin odebírají v současné době z každé sadby vzorky - tak je možné ihned rozpoznat napadení. Pokud se koky objeví, je potřeba napadené místo plošně dezinfikovat a dodržovat hygienická opatření, aby se původce nemohl rozšířit. Tímto způsobem by se mělo podařit problém nadměrné tvorby kořenů vyřešit.

Gemüse, 37, 2001, č. 3, s. 27 (DK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info