Nadměrná tvorba kořenů - příčiny nalezeny
09.05.2001 | ÚZPI
Od roku 1993 se nizozemská firma Groen Agro Control zabývá problémem nadměrného houstnutí kořenů u významných druhů zeleniny ve sklenících.
Bylo zjištěno, že příčinou tohoto jevu je druh kulovité bakterie (kok), který je možné pozorovat pod elektronovým mikroskopem. Dává přednost vlhkému prostředí a vyšší hodnotě pH. Zatímco při pH 5,5 nebyla zjištěna nadměrná tvorba kořenů, při pH 7 se symptomy explozivně šířily.
Analýzou DNA byla identifikována specifická sekvence tohoto koku. Pokud se tato sekvence vyskytne, jsou rostliny infikovány. Nizozemské podniky zaměřené na pěstování sadby a mladých rostlin odebírají v současné době z každé sadby vzorky - tak je možné ihned rozpoznat napadení. Pokud se koky objeví, je potřeba napadené místo plošně dezinfikovat a dodržovat hygienická opatření, aby se původce nemohl rozšířit. Tímto způsobem by se mělo podařit problém nadměrné tvorby kořenů vyřešit.
Gemüse, 37, 2001, č. 3, s. 27 (DK)
Další články v kategorii
- Nezvyšovat objem výroby za každou cenu (21.05.2024)
- Migrující orli se snaží vyhýbat Ukrajině. Může to ohrozit jejich hnízdění, varuje studie (21.05.2024)
- Pěstitelé mohou nově žádat fond o podporu za škody způsobené mrazy (21.05.2024)
- Od prvního září začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. MŽP upravilo podporu výměny kotlů od září a oznámilo, jak budou probíhat kontroly (21.05.2024)
- Reptiliáni, spolčení vědců nebo satanisté. Popírači změn klimatu si oblíbili teorie o spiknutí (21.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Odborníci chtějí urychlit ochranu lužních lesů u Dyje (21.05.2024)
- Velké zjednodušení administrativy a téměř 5 miliard korun do roku 2027: místní akční skupiny samy rozhodnou, co je pro jejich region nejdůležitější (21.05.2024)
- Sezonních pracovníků v ovocnářství bude letos potřeba o třetinu méně než loni (21.05.2024)