Plnohodnotné členství v unii je ještě daleko

Omezení volného pohybu pracovních sil vytváří v zemích ucházejících se o vstup do EU pocity méněcennosti

Petr Němec, Jaroslav Lenert

V pohraničních oblastech Bavorska se šíří přesvědčení, že se nelze spoléhat na tzv. vysokou politiku.

"Žádná studie, byť jakkoli kvalifikovaná, nevezme lidem obavy ze ztráty práce, dopravního chaosu nebo zvýšené kriminality," řekl Hospodářským novinám Richard Bruner z Průmyslové a obchodní komory v Řeznu. "Politici trestuhodně zanedbali potřebu plně informovat o šancích i rizicích rozšíření. Sváteční řeči na poslední chvíli nepomohou."

Neoficiální průzkum postojů občanů k rozšíření unie uskutečněný v Chamu žáky tamních odborných škol např. ukázal, že pro rozšíření je přibližně stejný počet lidí jako těch, kdo rozšíření nepovažují za vhodné. Mezi obavami figuruje na prvním místě strach z přílivu laciných pracovních sil, stěhování výrobních kapacit do "levnější" země, šíření prostituce a kriminality. Z přínosů rozšíření jednoznačně dominuje větší hospodářský prostor, který je chápán jako šance.

Bruner: "Snažíme se už dnes propojovat podniky na obou stranách hranice. Podporujeme vznik společných podniků. Existuje program spolupráce 28 regionálních komor v pohraničních oblastech s kandidátskými zeměmi, ve kterých se už teď má "trénovat" spolupráce v širším hospodářském prostoru."

Starosta města Furth im Wald Reinhold Macho pořádá pravidelně setkání starostů pohraničních měst v Bavorsku a Česku. "Musíme se vzájemně hlouběji poznat. Mohu říci, že si na této rovině komunikace rozumíme a hledáme k sobě cestu."

Zatím se přes hranice pohybuje denně zhruba osm tisíc "pendlerů". "Denně dostávám požadavky našich hoteliérů a hospodských, abych se zasadil za více pracovních povolení v pohostinství. Ale úřad práce je neoblomný. Osobně nevěřím, že z Čech dojde k významnému přílivu pracovních sil. Doufám také, že ti kvalifikovaní už budou slušně zaplaceni i doma a nebudou muset hledat práci v zahraničí. Ale okamžité zrušení kvót na pracovní povolení by vyvolalo na naší straně kolaps a to by jen zvedlo emoce. Přimlouvám se za přechodná období."

Právě ta se stala kamenem úrazu při včerejším jednání ministrů zahraničí členských zemí unie. Šéf německé diplomacie Joschka Fischer byl odmítnut s požadavkem na omezení poskytování služeb českými živnostníky německým občanům po rozšíření. Kabinet Gerharda Schrödera tak chce chránit vlastní živnostníky, kteří se cítí ohroženi východní konkurencí. Proto jejich svaz požaduje desetileté přechodné období na poskytování služeb, což Fischer odmítá a požaduje sedm let. Včera to ostře odmítl komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen. "Malé pohyby půdy v Bruselu mohou vyvolat silné zemětřesení ve východní Evropě," připomněl Fischerovi.

Španělský požadavek na garanci zachování zemědělských dotací ostatní členové unie odmítají. Fischer po Španělech požaduje porozumění s tím, že "solidarita není žádná jednosměrka". Švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová, jejíž země nyní unii předsedá, však řekla, že EU povede se Španěly jednání. Výsledek má být znám nejpozději za dva týdny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info