Paříž je v otázce rozšíření EU opatrnější

Již minulostí je nadšení pařížského kabinetu z přijímání nových členů do EU, i když Francie je i nadále příznivcem rozšíření. Letos to je přitom pou,hých šest let, co tehdejší prezident Francois Mitterrand prohlašoval, že nás do pěti let srdečně přivítá v Bruselu. Od té doby se však změnilo mnoho věcí, mimo jiné Mitterrand zemřel a předvstupní jednání, která tehdy ani nebyla zahájena, se chýlí ke konci.

Tyto dvě události značně ovlivnily francouzský postoj k rozšíření. "Je pravdou, že po Mitterrandově smrti země přehodnotila své postavení v Evropě. Vývoj je patrný, dnes již například tak neprosazují centrální, ale mezivládní model evropské spolupráce," potvrdil HN trend vývoje náš velvyslanec u Evropských společenství Libor Sečka.

Pro posouzení současných - vnějškově vlažných - postojů Paříže k rozšíření je důležité si uvědomit, že uchazeči o členství a unie nyní vedou nejsložitější jednání o základních otázkách, jakými je například zemědělství. Právě tato oblast je pro Francii velmi citlivá. Tamější zemědělství je na dotacích z fondů EU značně závislé a v případě jejich krácení kvůli novým členům by se venkov ocitl ve velkých potížích. A to znamená jedno: Paříž bude nyní chtít připustit jenom minimální změny dosavadní dotační politiky - i na úkor přijímaných států. "My ale chápeme, že každá země má svůj zájem, který si bude hájit. Dokonce ani nemůžeme říci, zda je nám francouzská pozice cizí či ne, protože jsme doposud neformulovali svůj názor na budoucí zemědělskou politiku unie," popisuje současný stav náš velvyslanec.

Podle něho je působení Francie v Evropě velmi pozitivní. Za její největší úspěch tento špičkový diplomat považuje to, že loni v prosinci dokázala na summitu v Nice dovést své partnery k dohodám. "Ať již k těm dokumentům máme jakékoliv výhrady, důležité je, že obsahují "jízdní řád" předvstupních jednání. To je obrovský pokrok," tvrdí Sečka. Francie podle něho ještě letos chce potvrdit svůj zájem na rychlém rozšiřování EU, a proto ministři zahraničí a pro evropské záležitosti Hubert Védrine a Pierre Moscovici navštíví všechny kandidátské země. "Chtějí nám vyjádřit podporu a přitom vysvětlit, že ani problémy se zemědělstvím nejsou překážkou rozšíření," řekl Sečka. Proto není vyloučeno, že tato návštěva vzájemné vztahy ještě zlepší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info