Komoditní trhy neslouží jen ke spekulacím

Pěstitelé řepky se mohou na královehradecké Obchodní burze zajistit proti výkyvům cen

Konečně i investoři v Čechách a na Moravě začínají obchodovat na komoditních trzích. Základem těchto obchodů je možnost spekulace na změnu cen komodit. Daleko méně se zde ale využívá těchto trhů k zajištění proti nepříznivému vývoji cen. "Ve světě je přitom zajištění proti nepříznivému vývoji cen naprosto běžná věc. Pokud se podíváme na pravidelné statistiky z amerických trhů, pak zhruba dvě třetiny držených pozic na těchto trzích mají zajišťovací charakter," uvádí Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

U trhů s ropou, obilninami nebo olejninami je rozdíl ještě výraznější. "Pro amerického farmáře je naprosto běžné, že v případě zajímavé ceny si na komoditním trhu zajistí cenu i několik měsíců před samotnou sklizní," dodal Šťastný. Český zemědělec se více spoléhá na pojištění své úrody a na pomoc od státu. U nás jsou ceny regulované a tím, že se vstupuje na komoditní burzy v zahraničí, je problém i co do jiné cenové relace. Proto je pro naše občany využití tohoto nástroje dost problematické. V současné době se obchoduje na trzích v západní Evropě, Americe, Asii a v Austrálii. U nás nedávno začala fungovat Obchodní burza v Hradci Králové. Nyní je na ni vypsán futures na obchod s řepkou. Proto i zajištění na tuto komoditu bude možné - za české ceny a bez měnového rizika, které vzniká při vstupu na zahraniční trhy. Českým dovozcům se vyplatí zajistit v zahraničí například sóju a sójové produkty, kovy (zlato, stříbro, měď) a také ropu.

Vývoj komoditních trhů lze také, jako tomu je u kapitálového trhu, sledovat s pomocí indexů. Mezi nejznámější patří Bridge/Commodity Research Bureau Index (CRB Index). Při pohledu na vývoj z posledních let lze vysledovat, že od roku 1997 až do poloviny roku 1999 měly ceny komodit sestupný trend. Pak index do konce minulého roku stoupal. Letos opět klesá. Pro investory je nyní možné doporučit sledovat obilniny a olejniny. Nárůst volatility na trhu díky vysoké citlivosti na vývoji počasí totiž skýtá zajímavou příležitost pro spekulaci. Trh nyní velmi citlivě reaguje na každou zprávu o změně teplot a srážek.

Na rozdíl od akciových trhů se na trzích komodit obchoduje především s futures a opcemi. Pokud při obchodování využijeme mimoburzovní trh, můžeme obchodovat i s dalšími finančními deriváty. Na komoditních trzích se obchoduje s různými cíli. Zatímco investoři spekulují na změnu ceny komodit, producenti či spotřebitelé jej využívají při samotném nákupu či prodeji. Také se zde rýsuje možnost zajistit se proti nepříznivému vývoji cen (hedging).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info