Potravináři chtějí na trhy unie

Vysoké investice do modernizace technologií bude pro tuzemské zpracovatele znamenat splnění hygienických a veterinárních evropských regulí. Ačkoli ČR požaduje v oblasti potravinářství přechodné období právě pro vysokou finanční náročnost modernizace, klíčové potravinářské podniky již přísné předpisy splňují nyní.

Například Kostelecké uzeniny získaly certifikaci veterinární sekce EU pro vývoz hovězího a vepřového masa již v roce 1996. O rok později ho získaly také pro export drůbeže. Vedle toho Masna Kroměříž ještě musí investovat do deset let staré výrobní linky, aby provozní podmínky odpovídaly unii. "Všechny firmy musejí do roku 2003 vyhovovat veterinárním a hygienickým požadavkům EU," sdělil ředitel společnosti Josef Kameník. Kroměřížský podnik již dosud investoval na 200 miliónů korun do výroby trvanlivých salámů.

Tvrdé požadavky kladou směrnice Evropské unie také na výrobu mléka a mléčných produktů. Například v loňském roce dostala zákaz vyvážet do zemí unie mlékárna Promil Nový Bydžov. Ačkoli zástupci mlékárny s výsledkem kontroly nesouhlasili, inspektoři prý zjistili nedostatky v označování výrobků a v rozsahu laboratorních vyšetření nutných pro export do zemí EU.

Přes snahu vyhovět evropským předpisům ze strany podniků, ale i státu byla ČR v minulém měsíci zařazena do skupiny zemí s vysokou pravděpodobností výskytu BSE. A to přesto, že se v ČR neobjevil jediný případ této nemoci, na rozdíl od Švýcarska, jež je ve stejné skupině. "Čeští zemědělci a vývozci dobře vědí, že za všemi směrnicemi je obchod," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info