Salon vín ČR byl slavnostně otevřen za účasti ministra Fencla

V pátek 18. května byly předány certifikáty výrobcům vín oceněných titulem SALON VÍN ČESKÉ REPUBLIKY 2000/2001 a byla slavnostně otevřena stálá veřejná detustační expozice těchto oceněných vín.

Národní salon vín sídlí v historických budovách zámku Valtice, v prostorách Národního vinařského centra, které byly rekonstruovány za přispění Evropské unie a ministerstva zemědělství ČR. Samotné město Valtice je centrem vinařství a turistiky v regionu. Leží v nádherné oblasti přezívané "perla jižní Moravy" - Lednicko-valtickém areálu, zapsaného v registru chráněných rezervací UNESCO.

Národní salon vín je nejvyšší a zastřešující soutěží vín u nás; vína přihlášené do Salonu musí nejprve projít systémem nominačních výstav. Zařazena mohou být jen vína vyrobená z hroznů vypěstovaných v České republice, přihlašované partie musí v dané kategorii splňovat minimální množstevní kriteria daná statutem Salonu. Takto získané vzorky byly ohodnoceny odbornou komisí, která každoročně maximálně 100 vínům udělí právo označovat láhve známkou "Salon vín České republiky." Hodnocení vín proběhlo v novém degustačním pracovišti Národního vinařského centra a členové hodnotící komise museli složit přísné degustační zkoušky dle evropských norem.

Vína, oceněná titulem "Salon vín České republiky" byla uskladněna ve veřejné degustační expozici ve sklepních prostorách Národního vinařského centra. Zde jsou k dispozici návštěvníkům, kteří mají možnost za jednotné vstupné naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém víně i výrobcích, jejichž vína budou v Národním salonu vína zastoupena. Takto uložená vína bude možno i zakoupit, ovšem pouze po jednotlivých láhvích a tento nákup nebude určen obchodníkům vínem za účelem dalšího obchodování. Součástí expozice je i prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustačních skleniček, sommelierských potřeb atd.

Programy nabízené návštěvníků Národního salonu vín

· Volná degustace - možnost individuálně ochutnat kterékoliv z uskladněných vín. Celkem je v SALONU nabízeno k volné degustaci 87 vín. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace.

· Řízená degustace - speciální vína. Každý den se v 13:00 hod; popř. v jiných dohodnutých termínech koná ochutnávka speciálních vín - šumivých, ledových, speciálních výběrů a vín "barrique;" která je řízena sommelierem.

· Řízená degustace - speciální programy. Pro organizované skupiny zajišťujeme speciální programy, spočívající v ochutnávce 10 - 12 vzorků řízené sommelierem:

· - typické moravské odrůdy

· - typické světové odrůdy

· - mikulovská vinařská oblast

· - případné jiné dle individuální domluvy

Otevírací doba veřejné degustační expozice: úterý - pátek od 9:00 do 17:00 hod.

· Další aktivity Národního salonu vín - provozovaní špičkového degustačního pracoviště

· - odborné vzdělávání vinařů a degustátorů, degustátorské školení dle evropských norem

· - zpřístupňování vinařské kultury milovníkům vína a celkové pozvednutí informovanosti veřejnosti o víně a kultury konzumace vína

· - vytvoření databáze informací o víně, vinohradnictví a vinařské technologii pro výrobce vín i širokou veřejnost

· - poskytování prostor Národního vinařského pro účely školení, firemních prezentací a jiných akcí.

Kontaktní spojení:

Národní salon vín, Zámek 1, 691 43 Valtice, Česká republika

tel./fax: 0627-35 27 44

e-mail: info@salonvin.cz

www.salonvin.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info