Německo se bojí o osud svých živnostníků po rozšíření unie

Omezení pohybu služeb a usídlování si podle ministra hospodářství Wernera Müllera přeje vedle sedmiletého odkladu volného pohybu pracovních sil z budoucích členských zemí Evropské unie Německo. Zároveň se ale rýsuje v rámci chystaného zákona o přistěhovalectví otevření německého pracovního trhu pro desetitisíce kvalifikovaných odborníků.

Ministr včera pro list Die Welt uvedl, že v EU jsou možností nekontrolovatelného přílivu pracovníků a služeb bezprostředně ohroženy jen Německo a Rakousko. Podle Müllera přitom nelze zastavit proces rozšiřování EU, ale zároveň je třeba prosadit přechodná období, v nichž se německé příhraniční regiony přizpůsobí nové situaci.

Vládní komise pro přistěhovalectví, kterou vede bývalá předsedkyně parlamentu Rita Süssmuthová, na druhé straně doporučuje, aby se v budoucnu poskytovalo ročně 20 000 dlouhodobých pracovních povolení kvalifikovaným pracovníkům bez ohledu na situaci na pracovním trhu. Podle vládní koncepce má navíc podle týdeníku Der Spiegel v případě nedostatku pracovních sil dostávat dalších 20 000 osob časově omezené povolení k pobytu. Jakoukoliv kvótu však odmítá ministr vnitra Otto Schily.

Přijetí komplexního zákonu o přistěhovalectví, který je jednou z priorit kancléře Gerharda Schrödera a který měl řešit i možnosti zaměstnávání zahraničních pracovníků, by kabinet chtěl stihnout do voleb na podzim 2002.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info