Lidé začínají kupovat hovězí maso

Spotřeba hovězího v tuzemsku se opět zvyšuje. Řezníci chtějí poskytovat zákazníkům v prodejnách údaje o stáří poražených zvířat.

Dlouho očekávaný obrat v obchodování s hovězím masem nastává. Český statistický úřad včera oznámil, že v dubnu vzrostla domácí spotřeba hovězího masa o 1,3 procenta. Lidé, kteří kvůli nemoci šílených krav změnili stravovací zvyklosti, se opět vracejí k hovězímu masu. "Tento trend, s výjimkou Velké Británie, zaznamenává celá Evropa," řekl předseda Společenstva řezníků a uzenářů Ladislav Steinhauser. "Vrátil jsem se včera z Vídně, kde jednali zástupci Evropské asociace zpracovatelů masa, jejímž členem je i naše společenstvo. V celé Evropě spotřeba hovězího masa klesla o dvacet procent, ale najednou opět stoupá," konstatoval Steinhauser. Společenstvo nyní jedná se zemědělci o nákupních cenách. "Zatím se za kilogram jatečné váhy býka platí pětatřicet korun. To je nejnižší možná úroveň. Chtěli bychom, aby se cena vyšplhala na sedmačtyřicet korun, a to postupně během příštích šesti měsíců," řekl prezident agrární komory Václav Hlaváček. Zemědělcům vadí, že za jatečné býky dostanou méně než za prasata. Náklady na výrobu hovězího jsou přitom mnohem vyšší než na výrobu vepřového. Na trhu cenu ovlivnila vysoká poptávka spotřebitelů po vepřovém. Řezníci se nyní rozhodli vsadit na vysokou kvalitu. Zákazník si na pultě už brzy vybere hovězí podle stáří zvířete a doby jeho výkrmu. Označení baby beaf bude zákazníka informovat o tom, že kupuje maso mladého skotu. Maso z krav má skončit jako surovina v uzeninách. Zemědělci tuto snahu vítají. "Jsme pro takové kvalitativní členění," řekl Hlaváček. Zvláště když bude i maso cenově odlišené. Zatím na to doplácel spotřebitel a zemědělci. Nákupní ceny na jatkách se dosud výrazně lišily podle kvality, ale nikoli v obchodech. Pět tisíc tun hovězího masa nyní Česko vyveze. "Zvyšuje se měsíční produkce hovězího masa, proto export se státní podporou vítáme," řekl Hlaváček. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře získá obchodník vývozní subvenci 10 korun za kilogram zvířete. Pokud prodá hovězí v mraženém stavu, obdrží 20 korun za kilogram v přepočtu na živou hmotnost.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info