V Kasárnách začalo jednání českých chatařů s majiteli pozemků

Jednání všech zainteresovaných stran ohledně vleklého sporu českých majitelů chat a slovenských vlastníků pozemků v rekreační oblasti Kasárna na slovensko-českém pomezí začalo včera odpoledne na chatě Bačkářka na Kasárnách.

Zástupci TJ Moravanu Otrokovice, sportovního klubu Zlín, majitelé pozemků a starosta slovenského Makova se sešli na základě výzvy premiérů Miloše Zemana a Mikuláše Dzurindy, aby se pokusili vyřešit situaci jednáním.

Spor o pozemky v Kasárnách se dostal na světlo světa potom, co slovenská obec Makov odprodala pozemky pod zařízeními českých klubů dvěma Slovákům. Čeští chataři se ale cítili dotčeni, protože jim makovské zastupitelstvo nenabídlo možnost přednostně chaty odkoupit.

Chataři již při dělení federace žádali o přičlenění atraktivní rekreační oblasti k ČR. Ačkoliv oblast Kasárna zůstala slovenská, nemovitosti, které vznikly za federace, jsou české. Dané území však po staletí patřilo ke Slovensku a slovenské úřady nemínily o statusu diskutovat. Jedinou výjimkou byla výměna osad U Sabotů a Sidonie. Obec Makov má podle svého starosty výpisy z katastrálního úřadu v Čadci, podle kterých je vlastníkem pozemků pod českými zařízeními obec. Noví majitelé pozemku dnes tvrdí, že nikoho z Kasáren vyhánět nechtějí a že s českými majiteli se chtějí dohodnout na dalším společném fungování.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info