Věnujte pozornost slimákům!

Pěstitelé cukrovky by nyní měli pečlivě kontrolovat své pozemky. Němečtí odborníci upozorňují na zvýšený výskyt slimáků v posledních několika týdnech, a to zejména v plodinách vysetých do mulče bez přípravy seťového lůžka.

Nebezpečí výskytu slimáků hrozí především u hořčice nebo ředkve olejné na půdách, které nebyly od pozdního léta obdělávány. Tyto půdy poskytují slimákům vhodné podmínky - jejich dutiny představují pro tyto škůdce dobrý úkryt. Ohroženy jsou také porosty cukrovky, a to zvláště v prvním až druhém roce pěstování na půdách, které dlouhodobě ležely ladem.

Ochrana závisí na způsobu pečlivé přípravy půdy. Dobře připravené seťové lůžko zlepšuje růst mladých rostlin a omezuje pohyb slimáků. Avšak i takovým plochám je třeba věnovat z hlediska výskytu slimáků pozornost.

Důležité je rovněž udržování nezaplevelených okrajů pozemků.

Před vzcházením cukrovky je třeba rozmístit metaldehydové návnady (za sucha, ve večerních hodinách). Vhodné jsou také vlhké sáčky a speciální fólie. V případě výskytu ještě před vzejitím se v SRN doporučuje aplikovat např. Metarex nebo Mesurol.

Po vzejití cukrovky může být při vysoké populační hustotě slimáků na veškerá ochranná opatření již pozdě. Pokud navíc nastanou vlhké noci, mohou být škody způsobené žírem slimáků rozsáhlé.

Top Agrar, 2001, č. 5, s. 22 (DK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info