Evropský parlament schválil s velkými výhradami reformní smlouvu z Nice

Reformní smlouvu z Nice, která je nutnou podmínkou rozšíření Evropské unie, včera schválil Evropský parlament. Proti smlouvě bylo 98 poslanců, dalších 338 úpravu společných institucí unie schválilo. Hlasování se zdrželo 59 členů EP.

Parlament má však silné výhrady ke znění smlouvy, která podle něj neodstraňuje "demokratický deficit unie", tedy podíl občanů a jejich volených zástupců na rozhodování společenství. O tom má rozhodovat mezivládní konference v roce 2004. EP však požaduje, aby se ještě před tím sešel konvent, složený z jeho členů, poslanců národních parlamentů, Evropské komise a jednotlivých vlád, který by vypracoval návrhy na řešení dané situace. Pohrozil tím, že jinak nevydá doporučení k návrhům na reformy, které je nutné pro jejich schválení v jednotlivých členských zemích.

O konečném znění doporučení rozhodne až příští rok, jelikož parlament chce vyčkat výsledků prosincového summitu unie v belgickém Laekenu. Vlivný předseda jeho zahraničního výboru Elmar Brok odmítl domněnku, že by to mohlo vést ke zpomalení procesu rozšíření. Podle něho podporuje svolání konventu deset až dvanáct členských zemí. Největším odpůrcem je Velká Británie. Přípravné práce mají skončit do začátku roku 2003.

Pravice také kritizovala, že rozhodování v Radě ministrů bude v budoucnu komplikovanější než dosud. Jeden z jejích představitelů, předseda lidovecké frakce Hans-Gert Pöttering, také požadoval omezení práva veta členských zemí. Proto konečné usnesení EP uvádí, že "unie s 27 či více členy potřebuje hluboké reformy, aby zajistila demokratičnost svých institucí a schopnost jednat". Přesto je v usnesení věta, že "Smlouva z Nice konečně otevírá dveře do unie pro nové členy".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info