Trh drůbeže - duben 2001

Podle výsledků rezortního šetření byl nákup drůbeže v dubnu 2001 o 1 % vyšší než v březnu a o 6 % vyšší než ve stejném období loňského roku. Nákup drůbeže celkem 21,45 tis. tun nezahrnuje pro nedostatečný počet respondentů nákup hus. Nákup hus se v porovnání s předchozím měsícem výrazně snížil (přesné údaje nelze uvést z důvodu ochrany dat). Nákup kuřat, který tvoří největší objemový podíl v nákupu veškeré drůbeže, se oproti březnu zvýšil jen nepatrně, při srovnání s dubnem minulého roku se zvýšil o 6 %.

Průměrné nákupní ceny veškeré drůbeže v dubnu vzrostly, a to jak v porovnání s předchozím měsícem, tak i se stejným obdobím loňského roku. Nákupní cena kuřat vzrostla oproti dubnu 2000 o 26 %. Měsíční výkyvy nákupních cen slepic souvisí s typem a množstvím nakupované drůbeže.

Zásoby drůbeže nedělené poklesly ve zpracovatelských podnicích o 5 % na 2,78 tis. tun, přesto při srovnání s dubnem 2000 byly více jak dvojnásobné. Při porovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostly zejména zásoby kuřat a kachen.

Zásoby jednotlivých drůbežích výrobků se zvýšily tento měsíc o 17 %, ale oproti dubnu 2000 poklesly o 2 % .

Prodej drůbeže nedělené celkem se mírně snížil, a to jak v porovnání s předchozím měsícem (o 2 %), tak i dubnem loňského roku (o 4 %). Nejvíce se v dubnu zvýšil prodej kachen.

Prodej drůbežích výrobků celkem se snížil o 9 %, oproti dubnu 2000 byl však o 16 % vyšší. Při srovnání s dubnem předchozího roku došlo ke snížení pouze prodeje konzerv. Poměr prodeje drůbežích výrobků se měsíčně neustále mění v závislosti na zakázkách jednotlivých zpracovatelů.

Podle údajů získaných šetřením zůstaly ceny většiny drůbežích výrobků v dubnu přibližně na stejné úrovni jako v březnu. V porovnání s dubnem minulého roku se zvýšily zejména ceny kuřat chlazených, mrazených a kuřecích výrobků ( o 24 - 30 % ).

Spotřebitelské ceny kuřat, kachen a krůt v dubnu 2001 podle údajů ČSÚ mírně poklesly. Při srovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k výraznému zvýšení spotřebitelských cen kuřat (o 36 % ).

Šetření "Měsíční výkaz o nákupu, zásobách, prodeji a cenách drůbeže a drůbežích výrobků" zpracovává oddělení statistických služeb MZe jako rezortní statistické zjišťování na všech větších podnicích oboru zpracování drůbeže, které jsou pro vývoj trhu s drůbežím masem podstatné.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info