Ztratí se některé minerálky z pultů?

Spojují se Karlovarské minerální vody, Hanácká kyselka a společnost Poděbradka.

Jitka Šrámková

Obchody bez minerálek jako Korunní nebo Bílinská kyselka, Ondrášovka, Ida či Praga, takové důsledky může mít podle malých výrobců minerálek fúze tří velkých výrobců minerálních vod - Karlovarských minerálních vod (KMV), Hanácké kyselky a společnosti Poděbradka. Tuto operaci v současnosti zkoumá antimonopolní úřad, podle dobře informovaného zdroje však již KMV koupily Poděbradku a ovládly firmu DK Invest, která je s 34 procenty největším majitelem Hanácké kyselky.

Všechny tři frmy kontrolují téměř celý trh minerálek u nás. »Na konci bude likvidace malých tradičních výrobců minerální vody, protože na cenové relace supermarketů nebudou schopni reagovat,« argumentují zástupci malých výrobců. V regionech se podle nich kvůli zavření malých plníren zvýší nezaměstnanost. »Jediným způsobem záchrany bude export,« tvrdí například spolumajitel Marienbad Waters Kaxel Randl.

»Jejich produkce speciálních a chuťově odlišných vod je stejným zpestřením trhu jako produkce malých pivovarů, které úspěšně existují vedle velkých pivovarů i po fúzi těch největších,« oponuje malým výrobcům generální ředitel KMV Jan Husák. Důvodem fúze je podle něj konkurenceschopnost na evropském a světovém trhu. Od spojení očekávají firmy především snížení nákladů. »Slučování firem dnes patří k základním trendům podnikání ve všech oborech, v globální konkurenci obstojí jen silní domácí výrobci,« dodal Husák. Spojení by se podle něj mělo projevit příznivě vzhledem k synergickým efektům například při centralizovaném nákupu granulátu na výrobu PET lahví. Důsledkem bude výrazné snížení cen a ovládnutí trhu obchodních řetězců, pro které je cena jediným kritériém.

Karlovaršké minerální vody ovládají v ČR 46procentní podíl v prodeji minerálek, Poděbradka má na trhu 16procentní podíl a Hanácká kyselka vyrábí 19 procent v Česku za rok vypitých minerálek.

V ČR se ročně vyrobí a spotřebuje odhadem přes 700 miliónů litrů minerálek, z nichž 400 miliónů litrů tvořila loňská produkce KMV. Při výrobě 200 miliónů litrů Hanácké kyselky a Poděbradky tak budou všechny tři firmy kontrolovat téměř veškerou domácí produkci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil 4. května správní řízení, v němž má posoudit, zda mohou být všichni tři výrobci minerálek spojeni. Rozhodnutí by mělo padnout do konce července.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info